„Pomáha mi pri tom manžel, lebo pri pečení by som kvôli alergii nevydržala. Používame klasické formy, ale vzory si vyrábame aj z papiera. Rôzne sviečky, zvončeky, srdiečka, podkovy, ale aj kolísky s bábätkami, kazety, betlehemy a vianočné stromčeky. Často zaúčam k spracovaniu medovníkov deti. Väčšinou na hrade Modrý Kameň. Občas si aj obliznú zo sladkej plnky a potom sa tešia, že majú za prácu sladkú odmenu,“ hovorí Anna Urdová. Pri výrobe medovníkov dodržiava tajný recept, ktorý nám napokon prezradila: „Cesto sa musí zamiesiť pri ubúdajúcom mesiaci a piecť pri dorastajúcom mesiaci, aby sa medovníky neroztekali, boli pevné a držali tvar. Keď sa zamiesi, treba ho prežehnať, odložiť do chladného miesta na minimálne 4 dni. Keď sa ide piecť, tak sa rozdelí na viac častí, ktoré sa zamiesia, vyvaľkajú na hrúbku 2-3 milimetre. Vykrojí sa forma, sieť sa potrie roztopenou bravčovou masťou a medovníky sa položia vedľa seba tak, aby sa neprichytili. Malé kúsky sa sušia v rúre 3-4 minúty pri teplote 150 stupňov. Veľké kusy sa nechajú hrubé asi pol centimetra. Dajú sa do studenej teplovzdušnej rúry a nechajú sa v nej 18 minút,“ tvrdí pani Anna. Urdovci okrem medovníkov a vianočných oplátok pečú aj rôzne trubičky. Makové, s lieskovým orechom, kokosové aj vanilkové. V ich domácnosti je vôňa Vianoc naozaj neopakovateľná. „Vianoce sú pre mňa zvláštne tým, že sú spojené so spomienkami na detstvo. Stromček sme mávali priviazaný na povale na drevenom tráme a ako ozdoby na ňom boli orechy, jablká, medovníky a do saloniek sme balili suchý chlieb,“ dodala Anna Urdová.