Fašiangové tradície sa zachovávajú dodnes, i keď v zredukovanej podobe. Tradičné karnevaly v mestách a na dedinách nemôžu chýbať ani dnes. Starší pamätníci si určite spomínajú, ako sa mládenci, poobliekaní do masiek, v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku po dedine. V každom dome ich počastovali zakáľačkovými dobrotami, vajíčkami a samozrejme pálenkou. Poriadna fašiangová zábava sa neobišla bez vaječnej praženice, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Pripravovala ju richtárka. Na stole nemohli chýbať smažené pampušky, ani karamel, upálený z cukru. Jedlo sa hojne mäsa, pretože v tom čase sa konalo najviac zabíjačiek a svadieb. Fašiangy vyvrcholili vo fašiangový utorok. Konala sa posledná muzika a pochovávala sa basa.
Fašiangová atmosféra vládla aj v Novohradskom osvetovom stredisku v Lučenci. V piatok tu žiačky Pedagogickej a sociálnej akadémie v Lučenci zhotovovali rôzne fašiangové masky. To všetko za asistencie Magdalény Sojkovej z Krajského osvetového strediska v Banskej Bystrici. „Dievčatám sa tieto zručnosti zídu práve pri práci s deťmi v materských školách, ale aj základných školách. Boli dnes veľmi šikovné. Toto je najvhodnejšia kombinácia, kedy sa dajú tradičné techniky naučiť. Aj tvorivá dielňa vznikla práve preto, aby sa oživili zvyky našich starých mám a ich technika výroby rôznych. Fašiangové masky robili dievčatá z kožených a plátených rukavíc, tvár masky doplňovali kožušinami podľa masiek, aké voľakedy nosili hudobníci z Oravy vo fašiangových sprievodoch,“ povedala Magdaléna Sojková.