lianska, Španielska, Dánska a Poľska. Tento program zaručuje rozvoj profesií ako kuchár, čašník, cukrár, pekár, mäsiar, ale aj ich prípravu a zosúladenie učebných plánov tak, aby ich platnosť bola uznávaná vo všetkých európskych krajinách. Svoje teoretické vedomosti žiaci zúročujú v praktickej výučbe výchovno-vzdelávacieho procesu. Prax/odborný výcvik/ žiaci pravidelne absolvujú v reštauračných zariadeniach Orava, Hviezda, Reduta, Novohrad a individuálne alebo skupinovo v reštauračných zariadeniach zmluvných partnerov školy. Žiaci zároveň pod odborným dozorom svojich pedagogických pracovníkov na požiadanie zabezpečujú a realizujú formou obsluhy a príprav jedál rôzne slávnostné recepcie, svadby, či už vo vlastných reštauračných zariadeniach alebo iných.
Získať odbornosť v oblasti hoteliérstva a gastronómie umožňuje 5-ročný študijný odbor hotelová akadémia ukončený maturitnou skúškou. V 3.ročníku majú žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz pod vedením prezidenta Slovenskej barmanskej asociácie pána Ing. Jozefa Rotha a získať certifikát barmana platný v celom svete. Po troch rokoch štúdia a absolvovaní predpísanej praxe s celkovým rozsahom 1500 hodín (vrátane cvičení v odborných predmetoch) sa môže žiak prihlásiť na dobrovoľnú záverečnú skúšku a získať výučný list. Žiaci sa učia od 1. ročníka dva cudzie jazyky /anglický a nemecký/. Zúčastňujú sa olympiád. V tomto školskom roku postúpili do krajského kola olympiády nemeckého jazyka K. Baboľová a D. Šuľaj. V priebehu štúdia majú žiaci možnosť zahraničnej praxe. Do SRN môžu žiaci vycestovať na základe pracovných povolení, ktoré nám každoročne prideľuje Centrálny úrad práce v Bonne na 3-mesačnú prax. Naša škola spolupracuje aj so slovensko-švajčiarskym združením pre rozvoj cestovného ruchu, prostredníctvom ktorého sa žiaci môžu dostať do Švajčiarska na 4-mesačnú prax spojenú s výukou.. Prostredníctvom agentúr zabezpečujeme prax aj na Cypre, pracovný pobyt je 6-mesačný. Absolventi 5-ročného štúdia sú pripravení na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností a sú schopní aj samostatne podnikať. To vytvára dobré predpoklady pre širšie uplatnenie sa na trhu práce a rýchlejšiu adaptáciu absolventov na zmenené pracovné činnosti. Škola nášho typu pripravuje kvalifikovaných odborníkov strednej úrovne nielen pre súčasnosť, ale i pre budúcnosť, preto sa musí v oblasti výchovy i vzdelávania prispôsobovať trendom, ktorými sa uberá cestovný ruch v rámci celej Európy - t. z. vysokej kvalite služieb, novej ponuke a dynamickým zmenám. Preto sme od školského roku 2004/2005 otvorili nový 4-ročný študijný odbor ukončený maturitou pracovník - marketingu so zameraním na cestovný ruch Absolvent tohto odboru získa uplatnenie v oblasti hotelierstva, cestovného ruchu a praktického marketingu. Je schopný vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním, ovláda hospodársku korešpondenciu, základy práce na počítači, základy účtovníctva, dokáže zostaviť ponuku výrobkov, ich sortiment, ako aj spôsob výroby a predaja a ovláda administráciu chodu cestovnej kancelárie, má znalosti z regionálneho rozvoja. Žiak môže získať preukaz sprievodcu cestovného ruchu. Aby si študenti mohli overiť svoje znalosti a schopnosti v oblasti podnikania v cestovnom ruchu, 16.1.2006 sa uskutočnilo v priestoroch našej školy školské kolo súťaže Podnikane v cestovnom ruchu pod záštitou JUNIOR ACHIEVEMENT Slovensko. Súťažilo sa v 3 kategóriách, ktoré mali názov Môj nápad región, Vitajte v našom regióne a Maskot nášho regiónu. Súťaž mala vynikajúcu úroveň. Žiaci prezentovali svoje práce vo forme power pointu, maskotov, CD, plagátov, brožúrok. Medzi 4-ročné študijné odbory, ktoré majú na našej škole dlhoročnú tradíciu, patrí aj odbor čašník servírka. Žiaci počas štúdia získavajú zručnosti servírovania jedál, nápojov, prípravy slávnostných tabúľ. Ovládajú administratívu a plánovanie v reštauračnom zariadení, flambovanie, tranžírovanie, miešanie nápojov, usporiadanie recepcií, banketov a hostín. V priebehu štúdia majú žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz, majú možnosť zahraničnej praxe a učia sa dva cudzie jazyky, zároveň majú možnosť získať výučný list po úspešnom absolvovaní záverečných skúšok. Od 1.septembra 2006 otvárame nový 4-ročný študijný odbor kuchár. Absolvent tohto odboru získa zručnosti na prípravu jedál teplej a studenej kuchyne, diétnych pokrmov, teplých nápojov a polotovarov. Žiaci majú možnosť počas štúdia absolvovať barmanský kurz.
Pre žiakov 9.ročníka, ktorým učarovala gastronómia, ponúkame štúdium v 3-ročnom učebnom odbore kuchár. Absolvent tohto odboru sa naučí pripravovať bežný sortiment jedál teplej a studenej kuchyne, vrátane diétnych pokrmov, polotovarov, ovláda prípravu jedál na bežné a slávnostné príležitosti. Absolvent odboru čašník servírka získa zručnosti na servírovanie jedál a nápojov, naučí sa upravovať slávnostné tabule na rôzne príležitosti. Odbor hostinský je od školského roku 2005/2006 znovuotvoreným učebným odborom na našej škole. Jeho absolvent získa poznatky o gastronomických pravidlách a zásadách pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov, získa aj poznatky o organizácii práce vo výrobných, odbytových a ubytovacích zariadeniach. V spolupráci s Mäsokombinátom Hrádok vychovávame pre potreby trhu v učebnom odbore mäsiar zručných pracovníkov, ktorí ovládajú delenie, vykosťovanie, triedenie a opracovávanie jatočných zvierat, hydiny a zveriny, vedia konzervovať a spracovať mäso a jatočné produkty. Nielen pre dievčatá, ale aj pre chlapcov je vhodný 3-ročný odbor cukrár. Po jeho ukončení žiak ovláda prípravu múčnikov, cukrárenských polotovarov, korpusov, získa zručnosti pri zdobení výrobkov, ovláda prípravu reštauračných a nepečených múčnikov. Majstrovské zručnosti našich cukrárov majú možnosť zhodnotiť zákazníci z celého nášho regiónu, pre ktorých zhotovujú naši cukrári pod vedením skúsených kvalifikovaných majsteriek odborného výcviku sladké dobroty. Staronovým je aj 3-ročný učebný odbor pekár. Absolvent ovláda technologické postupy pri výrobe chleba, bežného a jemného pečiva. Ovláda technologické zariadenia pri výrobe pekárenských výrobkov a ovláda výrobu pizzového a plundrového cesta. Absolventi tohto odboru nachádzajú uplatnenie v mnohých súkromných pekárenských spoločnostiach. Všetci žiaci, ktorí úspešne ukončia 3-ročné štúdium získaním výučného listu, môžu pokračovať v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu na našej škole a získať maturitu, a tým aj možnosť lepšieho uplatnenia v praxi. Toto im umožní 2-ročný nadstavbový odbor spoločné stravovanie. Žiaci si tu rozšíria a prehĺbia vedomosti a zručnosti týkajúce sa organizácie, riadenia, evidencie a kontroly činnosti v prevádzkach spoločného stravovania.
V školskom roku 2006/2007 otvárame aj 2-ročné nadstavbové štúdium potravinárska výroba so zameraním na pekárenskú a cukrárenskú výrobu. Najmä pre dievčatá, ktoré majú šikovné ruky, fantáziu, sú kreatívne a ich snom je vlastniť a prevádzkovať módny salón, je určený 3-ročný učebný odbor krajčírka so zameraním na dámske odevy alebo krajčírka so zameraním na odevnú konfekciu a bielizeň. Absolventka získa zručnosti na ručné a strojové šitie, vrstvenie materiálu, hladenie, zhotovovanie dámskej a dievčenskej konfekcie, lepenie, skúšanie, adjustáciu a čistenie, ovláda výrobu dámskej, pánskej, posteľnej bielizne, výrobu detského oblečenia a ľahkej konfekcie. Vie pracovať ručne a na lise.
A aké sú ďalšie aktivity školy v rámci, ale aj mimo vyučovacieho procesu, sa dozviete už v budúcom čísle.
Autor: - r -