Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Združená stredná škola služieb Lučenec

Súčasný životný trend vniesol do našej spoločnosti zmeny v oblasti služieb, stravovania a hoteliérstva. Na tieto zmeny reaguje naša škola svojím druhým pilotným programom, ktorým je program „Gastro“ a zároveň sa ním zaradila medzi školy z Francúzska, Ta

lianska, Španielska, Dánska a Poľska. Tento program zaručuje rozvoj profesií ako kuchár, čašník, cukrár, pekár, mäsiar, ale aj ich prípravu a zosúladenie učebných plánov tak, aby ich platnosť bola uznávaná vo všetkých európskych krajinách. Svoje teoretické vedomosti žiaci zúročujú v praktickej výučbe výchovno-vzdelávacieho procesu. Prax/odborný výcvik/ žiaci pravidelne absolvujú v reštauračných zariadeniach Orava, Hviezda, Reduta, Novohrad a individuálne alebo skupinovo v reštauračných zariadeniach zmluvných partnerov školy. Žiaci zároveň pod odborným dozorom svojich pedagogických pracovníkov na požiadanie zabezpečujú a realizujú formou obsluhy a príprav jedál rôzne slávnostné recepcie, svadby, či už vo vlastných reštauračných zariadeniach alebo iných.
Získať odbornosť v oblasti hoteliérstva a gastronómie umožňuje 5-ročný študijný odbor hotelová akadémia ukončený maturitnou skúškou. V 3.ročníku majú žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz pod vedením prezidenta Slovenskej barmanskej asociácie pána Ing. Jozefa Rotha a získať certifikát barmana platný v celom svete. Po troch rokoch štúdia a absolvovaní predpísanej praxe s celkovým rozsahom 1500 hodín (vrátane cvičení v odborných predmetoch) sa môže žiak prihlásiť na dobrovoľnú záverečnú skúšku a získať výučný list. Žiaci sa učia od 1. ročníka dva cudzie jazyky /anglický a nemecký/. Zúčastňujú sa olympiád. V tomto školskom roku postúpili do krajského kola olympiády nemeckého jazyka K. Baboľová a D. Šuľaj. V priebehu štúdia majú žiaci možnosť zahraničnej praxe. Do SRN môžu žiaci vycestovať na základe pracovných povolení, ktoré nám každoročne prideľuje Centrálny úrad práce v Bonne na 3-mesačnú prax. Naša škola spolupracuje aj so slovensko-švajčiarskym združením pre rozvoj cestovného ruchu, prostredníctvom ktorého sa žiaci môžu dostať do Švajčiarska na 4-mesačnú prax spojenú s výukou.. Prostredníctvom agentúr zabezpečujeme prax aj na Cypre, pracovný pobyt je 6-mesačný. Absolventi 5-ročného štúdia sú pripravení na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností a sú schopní aj samostatne podnikať. To vytvára dobré predpoklady pre širšie uplatnenie sa na trhu práce a rýchlejšiu adaptáciu absolventov na zmenené pracovné činnosti. Škola nášho typu pripravuje kvalifikovaných odborníkov strednej úrovne nielen pre súčasnosť, ale i pre budúcnosť, preto sa musí v oblasti výchovy i vzdelávania prispôsobovať trendom, ktorými sa uberá cestovný ruch v rámci celej Európy - t. z. vysokej kvalite služieb, novej ponuke a dynamickým zmenám. Preto sme od školského roku 2004/2005 otvorili nový 4-ročný študijný odbor ukončený maturitou pracovník - marketingu so zameraním na cestovný ruch Absolvent tohto odboru získa uplatnenie v oblasti hotelierstva, cestovného ruchu a praktického marketingu. Je schopný vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním, ovláda hospodársku korešpondenciu, základy práce na počítači, základy účtovníctva, dokáže zostaviť ponuku výrobkov, ich sortiment, ako aj spôsob výroby a predaja a ovláda administráciu chodu cestovnej kancelárie, má znalosti z regionálneho rozvoja. Žiak môže získať preukaz sprievodcu cestovného ruchu. Aby si študenti mohli overiť svoje znalosti a schopnosti v oblasti podnikania v cestovnom ruchu, 16.1.2006 sa uskutočnilo v priestoroch našej školy školské kolo súťaže Podnikane v cestovnom ruchu pod záštitou JUNIOR ACHIEVEMENT Slovensko. Súťažilo sa v 3 kategóriách, ktoré mali názov Môj nápad región, Vitajte v našom regióne a Maskot nášho regiónu. Súťaž mala vynikajúcu úroveň. Žiaci prezentovali svoje práce vo forme power pointu, maskotov, CD, plagátov, brožúrok. Medzi 4-ročné študijné odbory, ktoré majú na našej škole dlhoročnú tradíciu, patrí aj odbor čašník servírka. Žiaci počas štúdia získavajú zručnosti servírovania jedál, nápojov, prípravy slávnostných tabúľ. Ovládajú administratívu a plánovanie v reštauračnom zariadení, flambovanie, tranžírovanie, miešanie nápojov, usporiadanie recepcií, banketov a hostín. V priebehu štúdia majú žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz, majú možnosť zahraničnej praxe a učia sa dva cudzie jazyky, zároveň majú možnosť získať výučný list po úspešnom absolvovaní záverečných skúšok. Od 1.septembra 2006 otvárame nový 4-ročný študijný odbor kuchár. Absolvent tohto odboru získa zručnosti na prípravu jedál teplej a studenej kuchyne, diétnych pokrmov, teplých nápojov a polotovarov. Žiaci majú možnosť počas štúdia absolvovať barmanský kurz.
Pre žiakov 9.ročníka, ktorým učarovala gastronómia, ponúkame štúdium v 3-ročnom učebnom odbore kuchár. Absolvent tohto odboru sa naučí pripravovať bežný sortiment jedál teplej a studenej kuchyne, vrátane diétnych pokrmov, polotovarov, ovláda prípravu jedál na bežné a slávnostné príležitosti. Absolvent odboru čašník servírka získa zručnosti na servírovanie jedál a nápojov, naučí sa upravovať slávnostné tabule na rôzne príležitosti. Odbor hostinský je od školského roku 2005/2006 znovuotvoreným učebným odborom na našej škole. Jeho absolvent získa poznatky o gastronomických pravidlách a zásadách pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov, získa aj poznatky o organizácii práce vo výrobných, odbytových a ubytovacích zariadeniach. V spolupráci s Mäsokombinátom Hrádok vychovávame pre potreby trhu v učebnom odbore mäsiar zručných pracovníkov, ktorí ovládajú delenie, vykosťovanie, triedenie a opracovávanie jatočných zvierat, hydiny a zveriny, vedia konzervovať a spracovať mäso a jatočné produkty. Nielen pre dievčatá, ale aj pre chlapcov je vhodný 3-ročný odbor cukrár. Po jeho ukončení žiak ovláda prípravu múčnikov, cukrárenských polotovarov, korpusov, získa zručnosti pri zdobení výrobkov, ovláda prípravu reštauračných a nepečených múčnikov. Majstrovské zručnosti našich cukrárov majú možnosť zhodnotiť zákazníci z celého nášho regiónu, pre ktorých zhotovujú naši cukrári pod vedením skúsených kvalifikovaných majsteriek odborného výcviku sladké dobroty. Staronovým je aj 3-ročný učebný odbor pekár. Absolvent ovláda technologické postupy pri výrobe chleba, bežného a jemného pečiva. Ovláda technologické zariadenia pri výrobe pekárenských výrobkov a ovláda výrobu pizzového a plundrového cesta. Absolventi tohto odboru nachádzajú uplatnenie v mnohých súkromných pekárenských spoločnostiach. Všetci žiaci, ktorí úspešne ukončia 3-ročné štúdium získaním výučného listu, môžu pokračovať v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu na našej škole a získať maturitu, a tým aj možnosť lepšieho uplatnenia v praxi. Toto im umožní 2-ročný nadstavbový odbor spoločné stravovanie. Žiaci si tu rozšíria a prehĺbia vedomosti a zručnosti týkajúce sa organizácie, riadenia, evidencie a kontroly činnosti v prevádzkach spoločného stravovania.
V školskom roku 2006/2007 otvárame aj 2-ročné nadstavbové štúdium potravinárska výroba so zameraním na pekárenskú a cukrárenskú výrobu. Najmä pre dievčatá, ktoré majú šikovné ruky, fantáziu, sú kreatívne a ich snom je vlastniť a prevádzkovať módny salón, je určený 3-ročný učebný odbor krajčírka so zameraním na dámske odevy alebo krajčírka so zameraním na odevnú konfekciu a bielizeň. Absolventka získa zručnosti na ručné a strojové šitie, vrstvenie materiálu, hladenie, zhotovovanie dámskej a dievčenskej konfekcie, lepenie, skúšanie, adjustáciu a čistenie, ovláda výrobu dámskej, pánskej, posteľnej bielizne, výrobu detského oblečenia a ľahkej konfekcie. Vie pracovať ručne a na lise.
A aké sú ďalšie aktivity školy v rámci, ale aj mimo vyučovacieho procesu, sa dozviete už v budúcom čísle.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  5. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  8. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  9. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Zmeny v systéme revíznych postupov
  4. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  5. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  10. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 474
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 029
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 784
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 314
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 153
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 087
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 819
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 703
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 891
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 781

Blogy SME

  1. Café Európa: Hrozí Európe ďalšia migračná kríza?
  2. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  4. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  5. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  7. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  8. Tupou Ceruzou: Omikron vs. Delta
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 083
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 442
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 767
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 296
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 931
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 796
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 225
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 974
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Veľkokapacitné centrum v Lučenci by malo fungovať v Lučenci do konca roka.

Aj v očkovacom centre v Lučenci sa budú môcť zaočkovať iba zaregistrovaní.


(vr) 17m
ilustračné foto. Očkovanie jednodávkovou vakcínou.

Napriek poklesu záujmu sa aj tento týždeň v okrese Lučenec očkuje naplno.


(vr) 2 h
Zborník zo stretnutia, ktoré sa pre pandémiu zatiaľ nekonalo.

Obsiahla kniha prináša viacero zaujímavostí z regionálnych dejín.


(vr) 16 h

Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky. Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zatvoriť školy sa rozhodla okresná hygienička, pretože na dvoch infikovaných dospelých pripadá jedno dieťa do 18 rokov.


22 h

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Má ísť do väzenia, skrýva sa.


ROS 17 h

Výsledkom nerešpektovania opatrení je podľa Vidoviča viac chorých, viac práce, menej miesta v nemocnici.


29. nov

Blogy SME

  1. Café Európa: Hrozí Európe ďalšia migračná kríza?
  2. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  4. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  5. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  7. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  8. Tupou Ceruzou: Omikron vs. Delta
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 083
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 442
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 767
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 296
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 931
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 796
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 225
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 974
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu