Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Združená stredná škola služieb Lučenec

Súčasný životný trend vniesol do našej spoločnosti zmeny v oblasti služieb, stravovania a hoteliérstva. Na tieto zmeny reaguje naša škola svojím druhým pilotným programom, ktorým je program „Gastro“ a zároveň sa ním zaradila medzi školy z Francúzska, Ta

lianska, Španielska, Dánska a Poľska. Tento program zaručuje rozvoj profesií ako kuchár, čašník, cukrár, pekár, mäsiar, ale aj ich prípravu a zosúladenie učebných plánov tak, aby ich platnosť bola uznávaná vo všetkých európskych krajinách. Svoje teoretické vedomosti žiaci zúročujú v praktickej výučbe výchovno-vzdelávacieho procesu. Prax/odborný výcvik/ žiaci pravidelne absolvujú v reštauračných zariadeniach Orava, Hviezda, Reduta, Novohrad a individuálne alebo skupinovo v reštauračných zariadeniach zmluvných partnerov školy. Žiaci zároveň pod odborným dozorom svojich pedagogických pracovníkov na požiadanie zabezpečujú a realizujú formou obsluhy a príprav jedál rôzne slávnostné recepcie, svadby, či už vo vlastných reštauračných zariadeniach alebo iných.
Získať odbornosť v oblasti hoteliérstva a gastronómie umožňuje 5-ročný študijný odbor hotelová akadémia ukončený maturitnou skúškou. V 3.ročníku majú žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz pod vedením prezidenta Slovenskej barmanskej asociácie pána Ing. Jozefa Rotha a získať certifikát barmana platný v celom svete. Po troch rokoch štúdia a absolvovaní predpísanej praxe s celkovým rozsahom 1500 hodín (vrátane cvičení v odborných predmetoch) sa môže žiak prihlásiť na dobrovoľnú záverečnú skúšku a získať výučný list. Žiaci sa učia od 1. ročníka dva cudzie jazyky /anglický a nemecký/. Zúčastňujú sa olympiád. V tomto školskom roku postúpili do krajského kola olympiády nemeckého jazyka K. Baboľová a D. Šuľaj. V priebehu štúdia majú žiaci možnosť zahraničnej praxe. Do SRN môžu žiaci vycestovať na základe pracovných povolení, ktoré nám každoročne prideľuje Centrálny úrad práce v Bonne na 3-mesačnú prax. Naša škola spolupracuje aj so slovensko-švajčiarskym združením pre rozvoj cestovného ruchu, prostredníctvom ktorého sa žiaci môžu dostať do Švajčiarska na 4-mesačnú prax spojenú s výukou.. Prostredníctvom agentúr zabezpečujeme prax aj na Cypre, pracovný pobyt je 6-mesačný. Absolventi 5-ročného štúdia sú pripravení na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností a sú schopní aj samostatne podnikať. To vytvára dobré predpoklady pre širšie uplatnenie sa na trhu práce a rýchlejšiu adaptáciu absolventov na zmenené pracovné činnosti. Škola nášho typu pripravuje kvalifikovaných odborníkov strednej úrovne nielen pre súčasnosť, ale i pre budúcnosť, preto sa musí v oblasti výchovy i vzdelávania prispôsobovať trendom, ktorými sa uberá cestovný ruch v rámci celej Európy - t. z. vysokej kvalite služieb, novej ponuke a dynamickým zmenám. Preto sme od školského roku 2004/2005 otvorili nový 4-ročný študijný odbor ukončený maturitou pracovník - marketingu so zameraním na cestovný ruch Absolvent tohto odboru získa uplatnenie v oblasti hotelierstva, cestovného ruchu a praktického marketingu. Je schopný vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním, ovláda hospodársku korešpondenciu, základy práce na počítači, základy účtovníctva, dokáže zostaviť ponuku výrobkov, ich sortiment, ako aj spôsob výroby a predaja a ovláda administráciu chodu cestovnej kancelárie, má znalosti z regionálneho rozvoja. Žiak môže získať preukaz sprievodcu cestovného ruchu. Aby si študenti mohli overiť svoje znalosti a schopnosti v oblasti podnikania v cestovnom ruchu, 16.1.2006 sa uskutočnilo v priestoroch našej školy školské kolo súťaže Podnikane v cestovnom ruchu pod záštitou JUNIOR ACHIEVEMENT Slovensko. Súťažilo sa v 3 kategóriách, ktoré mali názov Môj nápad región, Vitajte v našom regióne a Maskot nášho regiónu. Súťaž mala vynikajúcu úroveň. Žiaci prezentovali svoje práce vo forme power pointu, maskotov, CD, plagátov, brožúrok. Medzi 4-ročné študijné odbory, ktoré majú na našej škole dlhoročnú tradíciu, patrí aj odbor čašník servírka. Žiaci počas štúdia získavajú zručnosti servírovania jedál, nápojov, prípravy slávnostných tabúľ. Ovládajú administratívu a plánovanie v reštauračnom zariadení, flambovanie, tranžírovanie, miešanie nápojov, usporiadanie recepcií, banketov a hostín. V priebehu štúdia majú žiaci možnosť absolvovať barmanský kurz, majú možnosť zahraničnej praxe a učia sa dva cudzie jazyky, zároveň majú možnosť získať výučný list po úspešnom absolvovaní záverečných skúšok. Od 1.septembra 2006 otvárame nový 4-ročný študijný odbor kuchár. Absolvent tohto odboru získa zručnosti na prípravu jedál teplej a studenej kuchyne, diétnych pokrmov, teplých nápojov a polotovarov. Žiaci majú možnosť počas štúdia absolvovať barmanský kurz.
Pre žiakov 9.ročníka, ktorým učarovala gastronómia, ponúkame štúdium v 3-ročnom učebnom odbore kuchár. Absolvent tohto odboru sa naučí pripravovať bežný sortiment jedál teplej a studenej kuchyne, vrátane diétnych pokrmov, polotovarov, ovláda prípravu jedál na bežné a slávnostné príležitosti. Absolvent odboru čašník servírka získa zručnosti na servírovanie jedál a nápojov, naučí sa upravovať slávnostné tabule na rôzne príležitosti. Odbor hostinský je od školského roku 2005/2006 znovuotvoreným učebným odborom na našej škole. Jeho absolvent získa poznatky o gastronomických pravidlách a zásadách pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov, získa aj poznatky o organizácii práce vo výrobných, odbytových a ubytovacích zariadeniach. V spolupráci s Mäsokombinátom Hrádok vychovávame pre potreby trhu v učebnom odbore mäsiar zručných pracovníkov, ktorí ovládajú delenie, vykosťovanie, triedenie a opracovávanie jatočných zvierat, hydiny a zveriny, vedia konzervovať a spracovať mäso a jatočné produkty. Nielen pre dievčatá, ale aj pre chlapcov je vhodný 3-ročný odbor cukrár. Po jeho ukončení žiak ovláda prípravu múčnikov, cukrárenských polotovarov, korpusov, získa zručnosti pri zdobení výrobkov, ovláda prípravu reštauračných a nepečených múčnikov. Majstrovské zručnosti našich cukrárov majú možnosť zhodnotiť zákazníci z celého nášho regiónu, pre ktorých zhotovujú naši cukrári pod vedením skúsených kvalifikovaných majsteriek odborného výcviku sladké dobroty. Staronovým je aj 3-ročný učebný odbor pekár. Absolvent ovláda technologické postupy pri výrobe chleba, bežného a jemného pečiva. Ovláda technologické zariadenia pri výrobe pekárenských výrobkov a ovláda výrobu pizzového a plundrového cesta. Absolventi tohto odboru nachádzajú uplatnenie v mnohých súkromných pekárenských spoločnostiach. Všetci žiaci, ktorí úspešne ukončia 3-ročné štúdium získaním výučného listu, môžu pokračovať v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu na našej škole a získať maturitu, a tým aj možnosť lepšieho uplatnenia v praxi. Toto im umožní 2-ročný nadstavbový odbor spoločné stravovanie. Žiaci si tu rozšíria a prehĺbia vedomosti a zručnosti týkajúce sa organizácie, riadenia, evidencie a kontroly činnosti v prevádzkach spoločného stravovania.
V školskom roku 2006/2007 otvárame aj 2-ročné nadstavbové štúdium potravinárska výroba so zameraním na pekárenskú a cukrárenskú výrobu. Najmä pre dievčatá, ktoré majú šikovné ruky, fantáziu, sú kreatívne a ich snom je vlastniť a prevádzkovať módny salón, je určený 3-ročný učebný odbor krajčírka so zameraním na dámske odevy alebo krajčírka so zameraním na odevnú konfekciu a bielizeň. Absolventka získa zručnosti na ručné a strojové šitie, vrstvenie materiálu, hladenie, zhotovovanie dámskej a dievčenskej konfekcie, lepenie, skúšanie, adjustáciu a čistenie, ovláda výrobu dámskej, pánskej, posteľnej bielizne, výrobu detského oblečenia a ľahkej konfekcie. Vie pracovať ručne a na lise.
A aké sú ďalšie aktivity školy v rámci, ale aj mimo vyučovacieho procesu, sa dozviete už v budúcom čísle.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 314
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 531
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 783
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 954
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 630
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 803
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 729
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 589
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

V Lučenci spustili informačnú kampaň, koncom týždňa doručia ľuďom letáky

Počas najbližších dvoch víkendov bude Slovensko dejiskom celoplošného testovania na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto.

Lučenec spoznal súpera v Lige majstrov. Šanca na postup je, ak budeme trénovať, tvrdí prezident klubu

Mužstvo vedené trénerom Mariánom Berkym čaká zápas na medzinárodnej scéne.

Mimel Lučenec.

Vo Fiľakove potrebujú v súvislosti s testovaním pomoc zdravotníckeho personálu

Pôvodne ho mala podľa samosprávy zabezpečovať vláda, len dnes im oznámili, že ho majú zabezpečiť oni.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?