HLASY A OHLASY - NAPÍSALI STE NÁM, MILÍ ČITATELIA

Veru tak, fašiangy sú najmä obdobím hojnosti a veselosti. Obdobím, kedy sa ľudia „vybláznia“. Fašiangy od nepamäti patrili medzi kultúrne obdobie slovenského národa, spojené rôznymi poverami, hrami a zábavami.

Na fašiangy výskaj, v pôste brucho stískaj!
Aktérmi takýchto fašiangových radovánok a vybláznenia sa boli aj žiaci Základnej školy v Mučíne. Boli oblečení v najrôznejších maskách od výmyslu sveta. Niektoré boli komické, iné veľmi tajomné a nechýbali ani také, ktoré vyjadrovali možno budúce povolanie. Medzi neodmysliteľnú doménu fašiangového obdobia patrí jedenie a pitie. Deti si pochutili na šiškách s marhuľovým lekvárom posypanými cukrom. Hmm, aj vám sa zbiehajú slinky? Ale až na budúce, veď fašiangy prídu o rok a spolu s nimi smiech, zábava a veselica.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mučínske fašiangové recepty
Začiatkom minulého storočia sa na fašiangových zábavach pražila vaječná praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci najprv týždeň pred zábavou chodili po dedine a pozývali dievky, ale aj starších na fašiangovú zábavu. Pritom nezabudli po dedine vyzametať vajíčka z kurínov a potiahli aj nejakú slaninu. Po príprave tejto pochúťky, ktorú väčšinou pripravovala richtárka, sa začala zábava, na ktorej okrem praženice nechýbali ani pečené šišky a pražený karamel.
Pečené šišky - Výroba pečených šišiek pozostávala z prípravy kvasku, kde si gazdiná v hrnčeku rozmiešala droždie, teplé mlieko a kryštálový cukor. Po čiastočnom vykysnutí sa kvások vyleje do misky, v ktorej je preosiata múka, kryštálový cukor, teplý olej, štipka soli a kvôli dobrej vláčnosti aj teplý rum. Cesto sa miesi rukou, dokiaľ sa nám neoddeľuje od stien nádoby. Po vymiesení cesto zľahka pomučíme, prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút vykysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na múkou posýpanú dosku a vyvaľkáme na jeden centimetrovú hrúbku. Porcelánovým hrnčekom vykrajujeme kolieska, do ktorých urobíme prstom malú dierku, aby sa nám rovnomerne prepiekli. Potom ich pečieme na rozpálenom oleji do tmavo hneda. Po upečení a čiastočnom vychladnutí ich plníme lekvárom a posypeme práškovým cukrom.
Pražený karamel - Ďalšou pochúťkou je karamelová cukrovinka. Pripravíme si kryštálový cukor, maslo, panvicu a formičky. Cukor si v panvici rozpustíme do tmavohneda, aby ostal bez jedného kryštálu. Po čiastočnom prechladnutí pridáme maslo a ponalievame do pripravených formičiek. Po vychladnutí a stuhnutí karamel vyklopíme z formičiek a používame ako lízatko.V niektorých iných oblastiach Slovenska sa na fašiangy robil marcipán a následovne z neho rôzne figúry, zvieratá, ľudia, kvety a iné modely. Ale tento spôsob sa v našej oblasti málo používal. Kolektív ZŠ Mučín

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 105
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 719
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 604
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 584
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 510
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 006
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 906
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 225
  1. Miroslav Daniš: Historický úspech súdruha precedu
  2. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia
  3. Naďa Serafínová: Kto je Sulíkov syn a prečo obťažuje ľudí.
  4. Ivan Čáni: Dokáže NR SR prijať uznesenie odsudzujúce cestu Roberta Fica do Moskvy?
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Nazvali po ňom policajnú akciu, viac ako 20 rokov pôsobil v zločineckej skupine, priznal sa k násilným činom. Ostal bez trestu
  6. Zuza Fialová: Prečo potrebujeme prepísať históriu
  7. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  8. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 591
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 24 005
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 601
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 087
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 164
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 483
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 057
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 950
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miroslav Daniš: Historický úspech súdruha precedu
  2. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia
  3. Naďa Serafínová: Kto je Sulíkov syn a prečo obťažuje ľudí.
  4. Ivan Čáni: Dokáže NR SR prijať uznesenie odsudzujúce cestu Roberta Fica do Moskvy?
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Nazvali po ňom policajnú akciu, viac ako 20 rokov pôsobil v zločineckej skupine, priznal sa k násilným činom. Ostal bez trestu
  6. Zuza Fialová: Prečo potrebujeme prepísať históriu
  7. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  8. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 591
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 24 005
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 601
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 087
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 164
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 483
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 057
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 950
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu