Na fašiangy výskaj, v pôste brucho stískaj!
Aktérmi takýchto fašiangových radovánok a vybláznenia sa boli aj žiaci Základnej školy v Mučíne. Boli oblečení v najrôznejších maskách od výmyslu sveta. Niektoré boli komické, iné veľmi tajomné a nechýbali ani také, ktoré vyjadrovali možno budúce povolanie. Medzi neodmysliteľnú doménu fašiangového obdobia patrí jedenie a pitie. Deti si pochutili na šiškách s marhuľovým lekvárom posypanými cukrom. Hmm, aj vám sa zbiehajú slinky? Ale až na budúce, veď fašiangy prídu o rok a spolu s nimi smiech, zábava a veselica.
Mučínske fašiangové recepty
Začiatkom minulého storočia sa na fašiangových zábavach pražila vaječná praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci najprv týždeň pred zábavou chodili po dedine a pozývali dievky, ale aj starších na fašiangovú zábavu. Pritom nezabudli po dedine vyzametať vajíčka z kurínov a potiahli aj nejakú slaninu. Po príprave tejto pochúťky, ktorú väčšinou pripravovala richtárka, sa začala zábava, na ktorej okrem praženice nechýbali ani pečené šišky a pražený karamel.
Pečené šišky - Výroba pečených šišiek pozostávala z prípravy kvasku, kde si gazdiná v hrnčeku rozmiešala droždie, teplé mlieko a kryštálový cukor. Po čiastočnom vykysnutí sa kvások vyleje do misky, v ktorej je preosiata múka, kryštálový cukor, teplý olej, štipka soli a kvôli dobrej vláčnosti aj teplý rum. Cesto sa miesi rukou, dokiaľ sa nám neoddeľuje od stien nádoby. Po vymiesení cesto zľahka pomučíme, prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút vykysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na múkou posýpanú dosku a vyvaľkáme na jeden centimetrovú hrúbku. Porcelánovým hrnčekom vykrajujeme kolieska, do ktorých urobíme prstom malú dierku, aby sa nám rovnomerne prepiekli. Potom ich pečieme na rozpálenom oleji do tmavo hneda. Po upečení a čiastočnom vychladnutí ich plníme lekvárom a posypeme práškovým cukrom.
Pražený karamel - Ďalšou pochúťkou je karamelová cukrovinka. Pripravíme si kryštálový cukor, maslo, panvicu a formičky. Cukor si v panvici rozpustíme do tmavohneda, aby ostal bez jedného kryštálu. Po čiastočnom prechladnutí pridáme maslo a ponalievame do pripravených formičiek. Po vychladnutí a stuhnutí karamel vyklopíme z formičiek a používame ako lízatko.V niektorých iných oblastiach Slovenska sa na fašiangy robil marcipán a následovne z neho rôzne figúry, zvieratá, ľudia, kvety a iné modely. Ale tento spôsob sa v našej oblasti málo používal. Kolektív ZŠ Mučín