Sobota, 6. marec, 2021 | Meniny má Radoslav, RadoslavaKrížovkyKrížovky

Na Eurosalaši Brest bačujú až traja bačovia

Existujú remeslá, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Odovzdáva ich otec synovi a ten zas svojim deťom. Salašníctvo v okolí Brezna má dlhú tradíciu. Ku koloritu tunajších stráň a hôr neodmysliteľne patria stáda pasúcich sa oviec. Lúky tu majú takú zv

láštnu príchuť. Voňajú domovom a človečinou. Pod vrchom Brest na ceste medzi Breznom a Tisovcom vyrástol pred dvoma rokmi na zelenej lúke salaš. Hoci vonia novotou, štýlom pripomína tie zo starých filmov. „Bývam v Poprade a v tomto kraji som vyrástla. Je tu lyžiarsky vlek a tak trochu ma mrzelo, že po zimnej sezóne sa tento kraj akoby vyľudnil. A navyše, o lúky sa treba starať aj cez leto, aby sa na nich dalo v zime lyžovať. Myslela som si, že salaš do tohto prostredia najlepšie zapadne. No vtedy som ešte netušila, akú mašinériu byrokracie budem musieť zvládnuť. Také povolenie, potom zase onaké, skrátka kolotoč, ktorý vás nepovzbudí, skôr znechutí. No hádam to najhoršie už máme za sebou,“ tvrdí sympatická spolumajiteľka Eurosalašu Brest Eva Grénerová, na ktorom nájdete nie jedného, ale hneď troch bačov. Sú to odborníci na svojom mieste. Koncom mája si z Pribiliny, kde sa konala súťaž o najlepšie výrobky z ovčieho mlieka, odniesli dve prvé miesta. „Moji „chlapci“ mali najlepší hrudkový syr aj žinčicu. Ako jediní na Slovensku máme povolenie spracúvať a vyrábať syr priamo na salaši. Vlastníme hygienický certifikát, ktorý nám to umožňuje. Hladným vieme ponúknuť klasické slovenské salašnícke špeciality. Na rozdiel od ostatných nám spomínané peripetie s hygienikmi a zvýšené náklady s tým spojené umožňujú predávať priamo tu vyrobené výrobky z mlieka a syra. Ostatné salaše, ak nechcú porušovať hygienické normy stanovené pre predaj takýchto výrobkov, musia nakupovať všetko, čo predávajú, v obchodoch. Naše výrobky nemusia absolvovať cestu do niektorej z oficiálnych mliekární, kde sa všetky produkty spracúvajú spoločne, čím sa stráca ich osobitosť. Naše oštiepky, syr a žinčicu miestnosti na zrenie syra zoberieme priamo z udiarne a ihneď môžeme servírovať na stôl,“ tvrdí Eva Grénerová. No nielen zdravé jedlo je to, čo môžu ponúknuť návštevníkom. Na vlastnej koži si môžu vyskúšať dojenie oviec, kosenie, sušenie sena, prizerať sa výrobe syra, pohladkať si psa, čo zavracia ovce. A to všetko v objatí ozónu, pokrývajúceho okolité pahorky Muránskej planiny a protiľahlých Nízkych Tatier. „Táto oblasť patrí medzi tri s najčistejším ovzduším v Európskej únii. Tieto danosti však napodiv nepoznajú našinci, ale Česi, Holanďania, Francúzi, Maďari, ktorí sem prichádzajú z niekoľko tisíckilometrovej vzdialenosti.
Začínali s 30 ovečkami. Dnes ich majú 160. No ani zvonce huňatých oviec, vôňa syrových jedál až na priedomie a pokojná salašnícka atmosféra nedajú pani Eve zabudnúť na príkoria, ktoré sprevádzajú vidiecky turizmus na Slovensku, salašníctvo nevynímajúc. Salašníctvo prišlo na Slovensko s valachmi. Prastarý spôsob chovu oviec pre mlieko, výrobu syra, bryndze žinčice má u nás bohatú históriu. Liptovské či oravské hole boli kedysi posiate stovkami salašov. Dnes ich už nie je toľko. Výroba syra či žinčice je u nás podmienené takým či onakým nariadením. Je potrebné strojové dojenie, sprchovací kút, miestnosť na škrabanie zemiakov a veľká hŕba certifikátov. „Ak by niekto triezvo rozmýšľal a poznal pomery na našich salašoch, nebol by nariadil takéto nezmyselné rozhodnutia. Je to obyčajná byrokracia. Ale nechajme to radšej tak. Nepomôžeme si. Zákony a nariadenia treba rešpektovať, aj keď nemajú logiku,“ zakončí dialóg o strastiach Eva Grénerová. Ich salaš možno ako jediný na Slovensku spĺňa európske normy. Stálo ju to však kopu nervov i peňazí. No nevzdáva sa. Záleží jej na tom, aby si našinec aj turisti zo zahraničia mohli pochúťky z ovčieho mlieka vychutnať v prostredí, kde vznikli – na salaši. Bez úpravy v mliekárňach. Mimochodom, chutia fakt výborne. „No nestačí sem prísť len na hodinu. Tunajšiu prírodu si treba vychutnať. Našich hostí vieme ubytovať v penzióne, ktorý je len 600 metrov od salaša,“ dodá Eva Grénerová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  2. Nové číslo Historickej revue
  3. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 20 419
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 14 260
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 10 612
  4. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 10 391
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 10 068
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 803
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 756
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 947
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 396
  10. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 6 354
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Počas prvého marcového víkendu plánujú v centre Novohradu zaočkovať zhruba 600 ľudí pracujúcich v kritickej infraštruktúre, prevažne v školstve.

22m

Dopraváci zo Zvolena riešili vodiča, ktorý prekročil rýchlosť. Vtom k nim pristúpili traja cudzinci.

17 h
Ilustračné foto

Okres Rimavská Sobota bude podľa COVID automatu od pondelka 8. marca v čiernej zóne.

18 h
V skromnom príbytku sa rozhorel oheň.

Deti skončili v nemocnici.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mal iba 46 rokov. Štátna opera v Banskej Bystrici stráca výraznú osobnosť.

5. mar

Pribúda oveľa viac mladých pacientov.

4. mar

Majiteľa polícia obvinila z prečinu porušovania povinností za krízovej situácie.

5. mar

Budova patrí medzi najhodnotnejšie domy v Dolnom meste. Už roky je však fasáda v havarijnom stave. Majitelia sa menia.

18 h

Už ste čítali?