Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Na Eurosalaši Brest bačujú až traja bačovia

Existujú remeslá, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Odovzdáva ich otec synovi a ten zas svojim deťom. Salašníctvo v okolí Brezna má dlhú tradíciu. Ku koloritu tunajších stráň a hôr neodmysliteľne patria stáda pasúcich sa oviec. Lúky tu majú takú zv

láštnu príchuť. Voňajú domovom a človečinou. Pod vrchom Brest na ceste medzi Breznom a Tisovcom vyrástol pred dvoma rokmi na zelenej lúke salaš. Hoci vonia novotou, štýlom pripomína tie zo starých filmov. „Bývam v Poprade a v tomto kraji som vyrástla. Je tu lyžiarsky vlek a tak trochu ma mrzelo, že po zimnej sezóne sa tento kraj akoby vyľudnil. A navyše, o lúky sa treba starať aj cez leto, aby sa na nich dalo v zime lyžovať. Myslela som si, že salaš do tohto prostredia najlepšie zapadne. No vtedy som ešte netušila, akú mašinériu byrokracie budem musieť zvládnuť. Také povolenie, potom zase onaké, skrátka kolotoč, ktorý vás nepovzbudí, skôr znechutí. No hádam to najhoršie už máme za sebou,“ tvrdí sympatická spolumajiteľka Eurosalašu Brest Eva Grénerová, na ktorom nájdete nie jedného, ale hneď troch bačov. Sú to odborníci na svojom mieste. Koncom mája si z Pribiliny, kde sa konala súťaž o najlepšie výrobky z ovčieho mlieka, odniesli dve prvé miesta. „Moji „chlapci“ mali najlepší hrudkový syr aj žinčicu. Ako jediní na Slovensku máme povolenie spracúvať a vyrábať syr priamo na salaši. Vlastníme hygienický certifikát, ktorý nám to umožňuje. Hladným vieme ponúknuť klasické slovenské salašnícke špeciality. Na rozdiel od ostatných nám spomínané peripetie s hygienikmi a zvýšené náklady s tým spojené umožňujú predávať priamo tu vyrobené výrobky z mlieka a syra. Ostatné salaše, ak nechcú porušovať hygienické normy stanovené pre predaj takýchto výrobkov, musia nakupovať všetko, čo predávajú, v obchodoch. Naše výrobky nemusia absolvovať cestu do niektorej z oficiálnych mliekární, kde sa všetky produkty spracúvajú spoločne, čím sa stráca ich osobitosť. Naše oštiepky, syr a žinčicu miestnosti na zrenie syra zoberieme priamo z udiarne a ihneď môžeme servírovať na stôl,“ tvrdí Eva Grénerová. No nielen zdravé jedlo je to, čo môžu ponúknuť návštevníkom. Na vlastnej koži si môžu vyskúšať dojenie oviec, kosenie, sušenie sena, prizerať sa výrobe syra, pohladkať si psa, čo zavracia ovce. A to všetko v objatí ozónu, pokrývajúceho okolité pahorky Muránskej planiny a protiľahlých Nízkych Tatier. „Táto oblasť patrí medzi tri s najčistejším ovzduším v Európskej únii. Tieto danosti však napodiv nepoznajú našinci, ale Česi, Holanďania, Francúzi, Maďari, ktorí sem prichádzajú z niekoľko tisíckilometrovej vzdialenosti.
Začínali s 30 ovečkami. Dnes ich majú 160. No ani zvonce huňatých oviec, vôňa syrových jedál až na priedomie a pokojná salašnícka atmosféra nedajú pani Eve zabudnúť na príkoria, ktoré sprevádzajú vidiecky turizmus na Slovensku, salašníctvo nevynímajúc. Salašníctvo prišlo na Slovensko s valachmi. Prastarý spôsob chovu oviec pre mlieko, výrobu syra, bryndze žinčice má u nás bohatú históriu. Liptovské či oravské hole boli kedysi posiate stovkami salašov. Dnes ich už nie je toľko. Výroba syra či žinčice je u nás podmienené takým či onakým nariadením. Je potrebné strojové dojenie, sprchovací kút, miestnosť na škrabanie zemiakov a veľká hŕba certifikátov. „Ak by niekto triezvo rozmýšľal a poznal pomery na našich salašoch, nebol by nariadil takéto nezmyselné rozhodnutia. Je to obyčajná byrokracia. Ale nechajme to radšej tak. Nepomôžeme si. Zákony a nariadenia treba rešpektovať, aj keď nemajú logiku,“ zakončí dialóg o strastiach Eva Grénerová. Ich salaš možno ako jediný na Slovensku spĺňa európske normy. Stálo ju to však kopu nervov i peňazí. No nevzdáva sa. Záleží jej na tom, aby si našinec aj turisti zo zahraničia mohli pochúťky z ovčieho mlieka vychutnať v prostredí, kde vznikli – na salaši. Bez úpravy v mliekárňach. Mimochodom, chutia fakt výborne. „No nestačí sem prísť len na hodinu. Tunajšiu prírodu si treba vychutnať. Našich hostí vieme ubytovať v penzióne, ktorý je len 600 metrov od salaša,“ dodá Eva Grénerová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 345
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 336
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 890
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 044
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 729
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 371
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 124
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 503
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 489
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 413
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Vláda predĺžila zákaz vychádzania, avšak platia výnimky

Kto sa preukáže certifikátom o negatívnom výsledku antigénového testu, vykonaného počas celoplošného testovania, má voľnejší režim.

Antigénový test na Covid-19.

Fitnesky a kulturisti sa v Hnúšti nezídu

Juniorský šampionát skúsili usporiadatelia zachrániť preložením na jeseň roka 2020.

Šampionát v Hnúšti 2018.

Kto má kde testovacie miesto v Lučenci, mesto zverejnilo kompletný zoznam

Samospráva odporúča časový harmonogram podľa začiatočného písmena priezviska.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Už ste čítali?