vali. Modré, biele či ružové bobuľky tohto ovocia nesmeli chýbať na stoloch vladárov, ale aj medzi jednoduchým ľuďom sa tešil mimoriadnej obľube. Lahodná chuť však nie je jedinou prednosťou tohto ovocia. Je zdrojom celého spektra vitamínov a minerálnych zložiek. Okrem toho obsahuje veľký podiel vody, ľahko stráviteľných cukrov. Lekári odporúčajú konzumáciu hrozna najmä tým, ktorí trpia nadmernou tvorbou žalúdočných kyselín, a tiež ľuďom, trpiacim ochoreniami obličiek. Aj v kozmetike toto jesenné ovocie našlo tiež široké uplatnenie. Naše staré mamy určite vedia, aký krém bol kedysi najúčinnejší proti vráskam. Stačilo nabrať za hrsť bobuliek a dobre potrieť pleť. Aj keď to možno vyznie smiešne, ale bola najlepšia protivrásková kúra. Preto neváhajte a určite zaraďte do svojho jedálnička hrozno, ktoré je nepochybne „kráľom“ jesenného ovocia.