Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Mlieko a mliečne výrobky by nikdy nemali chýbať na našom stole

Mlieko, mliečne výrobky a syry si právom zaslúžia pomenovanie „cenné“ potraviny, ktoré by nemali chýbať na našom stole. Okrem toho, že sú bohatým zdrojom širokej škály dôležitých živín, sú aj významným zdrojom hodnotných bielkovín, vitamínov, horčíka a v

neposlednom rade viacerých stopových prvkov. Ak chcete siahnuť po najlepšom prirodzenom zdroji vápnika, určite si vyberte mlieko alebo mliečne výrobky. Ak by ste siahli po literatúre pojednávajúcej o zdravej výžive, určite by ste sa dočítali, že bielkoviny obsiahnuté v litri mlieka kryjú asi polovicu dennej potreby bielkovín dospelého človeka. Osobitne treba oceniť vitamíny, ktoré obsahuje, hlavne zo skupiny „B“. Málokto však vie, že okrem spomínaného horčíka, obsahuje mlieko aj zinok a všetky esenciálne minerálne látky a patrí medzi zdroje, ktoré chránia náš organizmus pred porušením rovnováhy minerálnych látok v našom tele.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku koloritu prekrásneho podpolianskeho kraja patria neodmysliteľne stáda pasúcich sa kráv a oviec. Už trinásť rokov sa produkciou a spracúvaním mlieka, či výrobou chutných mliečnych výrobkov zaoberá hriňovská mliekáreň Koliba, ktorá je výrobcom tradičných slovenských mliečnych výrobkov z Podpoľania. Určite sa aj vy častokrát stretávate z mliečnymi výrobkami zo spomínanej mliekárne. MY vám dnes chceme túto mliekáreň predstaviť a preto sme oslovili jej konateľa Jána Malatinca. Dokonca tu máme niečo aj pre gazdinky. Ricoletková nátierka s cibuľkou a cesnakom je určite dobrým typom na chutné a zdravé raňajky. Jablčníkom s ricoletkou určite milo prekvapíte nielen svojich najbližších, ale aj priateľov a známych.
Pán Malatinec, môžete nám aspoň v krátkosti predstaviť mliekáreň Koliba?
Je to súkromná spoločnosť založená v roku 1993. Pôvodne bola zameraná na spracovanie mlieka od kravičiek z hriňovských a podpolianskych lazov. Mliekáreň začínala so spracúvaním tritisíc litrov mlieka denne, z ktorého sa väčšinou ručne vyrábalo maslo, mlieko plnené do PVC vreciek, tvaroh a údený parený syr Koliba. Postupne sa nákup mlieka zvyšoval, kapacita mliekárne už nestačila, preto sa po dvoch rokoch podnik rozšíril o novú výrobnú halu. V poslednom období prešla mliekáreň úplnou modernizáciou výroby. Zaviedli sme systém kontroly kvality výroby HACCP a zároveň sme držitelia certifikátov STN EN ISO 9001/200 & STN EN ISO 9001/2001. Hriňovská mliekáreň zamestnáva 75 interných zamestnancov a 25 regionálnych managerov a predajcov. V súčasnosti denne spracúvame niekoľko tisíc litrov mlieka, z ktorého sa vyrábajú maslá, mäkké a tvrdé syry. Naša mliekáreň sa zameriava na dodávku mliečnych produktov z vlastnej produkcie do siete hypermarketov na Slovensku, pričom nezabúda ani na menšie predajne, v ktorých si naše, vždy čerstvé výrobky našli svoje miesto. V poslednom období narastá objem mliečnych výrobkov určených na export do zahraničia ako napr. Maďarsko, Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko. Naším prvoradým cieľom je spokojnosť zákazníkov a kvalita našich služieb. Želáme si, aby sa kvalitné mlieko a výrobky z neho, ktoré sú základnou zložkou zdravej výživy, dostali na každý stôl a stali sa neoddeliteľnou súčasťou výživy pre ľudí každého veku.
V súčasnosti sa v obchodoch objavuje váš nový produkt Ricoletka. Môžte nám o ňom povedať viac?
Ricoletka – hriňovská tvarohová chuť je v podstate alternatíva tvarohu. Neobsahuje živočíšny, ale rastlinný tuk, ktorý je rýchlejšie vstrebateľný a tým ľahšie stráviteľný. Dá sa povedať, že Ricoletka je zdravšia a zároveň cenovo dostupnejšia pre našich zákazníkov. Jej použitie je zhodné s tvarohom, je vhodná do nátierok a hlavne je vynikajúca na pečenie. Dobre drží tvar, chuťovo je vynikajúca, stačí vyskúšať.
Podnikanie v mliekárenstve v dnešnej dobe technologického pokroku nie je najatraktívnejšia oblasť. Musíte zápasiť s lacnejšími výrobkami zo zahraničia aj keď kvalita slovenských výrobkov je známa. Prečo ste sa rozhodli pre charitatívnu činnosť?
Áno, v súčasnosti je obchod v mliekárenstve svojim spôsobom boj. Spotreba mliečnych výrobkov na Slovensku klesá aj napriek opačnému vývoju v krajinách EU. Ale aj napriek problémom nesmieme zabúdať na deti, ktoré nemajú to šťastie prežívať detstvo, ako mnohí ich rovesníci, pretože sú zdravotne postihnuté. Mlieko, maslo, jogurty a syry sú pre ich vývin a zdravie nevyhnutné. Preto sme sa rozhodli pomáhať formou sponzorstva deťom z lučenského Detského integračného centra a aspoň takto spríjemniť ich neľahký osud. Medzi naše priority v sociálnej oblasti patrí aj podpora rôznych kultúrnych podujatí, napríklad folklórny festival Koliesko v Kokave nad Rimavicou, známa súťaž vo varení bryndzových halušiek v Hriňovej alebo hontianska paráda v obci Hrušov. Snažíme sa zachovať slovenskú identitu, folklór a zvyky našich predkov.

Skryť Vypnúť reklamu


Ricoletkový kolá s pudingom
Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 100g práškového cukru, 150g tuku (maslo alebo Hera), 1 vajce, 1 lyžica kakaa
Plnka: 3 kelímky Ricoletky, 1 vajce, 1 lyžica masla, 400 ml mlieka, 1 Zlatý klas, 80 g cukru
Ako na to: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, zmäknutý tuk a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré necháme krátko odležať v chlade. Medzitým si urobíme plnku. 20 min.
V mlieku rozmiešame zlatý klas, cukor, vanilínový cukor, a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Kým je horúci, vmiešame maslo, vajce a necháme vychladnúť. Potom po lyžičkách pridávame Ricoletku.
Vychladnuté cesto rozdelíme na dva diely. Plech vyložíme papierom na pečenie a nastrúhame prvý diel cesta, ktoré rukami jemne urovnáme. Potrieme ho Ricoletkovou plnkou a nastrúhame druhý diel cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Ricoletková nátierka s cibukou a cesnakom
Potrebujeme: 200g Ricoletky, 1dl kyslej pochúťkovej smotany, 50g masla, soľ, 4 strúčiky cesnaku, 60g cibule, 2 PL nadrobno nasekanej kôprovej vňate.
Ako na to: Ricoletku rozšľaháme so smotanou a maslom, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno posekanú cibuľu, kôprovú vňať a podľa chuti osolíme. Premiešame a servírujeme s čiernym chlebom. Navrchu ozdobíme kolieskami reďkovky alebo kolieskami rajčín a papriky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 439
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 336
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 081
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 419
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 163
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 693
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 379
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 298
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 4 523
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

BKM Lučenec.

Do Lučenca pricestuje Handlová.

4 h

Pri dopravnej nehode vyhasol život 37-ročného muža z okresu Rimavská Sobota.

7 h
Kontajnery budú futbalistom slúžiť ako šatne.

Priestory sa budú môcť využívať aj na iné účely.

10 h
Vo Diľakove majú vlatné potvrdenia o vykonaní testu.

Vo Fiľakove konali rýchlo, aby testovanie prebehlo hladko.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

7 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

12 h

Správa Národného parku Nízke Tatry sa obrátila na návštevníkov prírody s výzvou.

20. jan

Už ste čítali?