Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Mlieko a mliečne výrobky by nikdy nemali chýbať na našom stole

Mlieko, mliečne výrobky a syry si právom zaslúžia pomenovanie „cenné“ potraviny, ktoré by nemali chýbať na našom stole. Okrem toho, že sú bohatým zdrojom širokej škály dôležitých živín, sú aj významným zdrojom hodnotných bielkovín, vitamínov, horčíka a v

neposlednom rade viacerých stopových prvkov. Ak chcete siahnuť po najlepšom prirodzenom zdroji vápnika, určite si vyberte mlieko alebo mliečne výrobky. Ak by ste siahli po literatúre pojednávajúcej o zdravej výžive, určite by ste sa dočítali, že bielkoviny obsiahnuté v litri mlieka kryjú asi polovicu dennej potreby bielkovín dospelého človeka. Osobitne treba oceniť vitamíny, ktoré obsahuje, hlavne zo skupiny „B“. Málokto však vie, že okrem spomínaného horčíka, obsahuje mlieko aj zinok a všetky esenciálne minerálne látky a patrí medzi zdroje, ktoré chránia náš organizmus pred porušením rovnováhy minerálnych látok v našom tele.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku koloritu prekrásneho podpolianskeho kraja patria neodmysliteľne stáda pasúcich sa kráv a oviec. Už trinásť rokov sa produkciou a spracúvaním mlieka, či výrobou chutných mliečnych výrobkov zaoberá hriňovská mliekáreň Koliba, ktorá je výrobcom tradičných slovenských mliečnych výrobkov z Podpoľania. Určite sa aj vy častokrát stretávate z mliečnymi výrobkami zo spomínanej mliekárne. MY vám dnes chceme túto mliekáreň predstaviť a preto sme oslovili jej konateľa Jána Malatinca. Dokonca tu máme niečo aj pre gazdinky. Ricoletková nátierka s cibuľkou a cesnakom je určite dobrým typom na chutné a zdravé raňajky. Jablčníkom s ricoletkou určite milo prekvapíte nielen svojich najbližších, ale aj priateľov a známych.
Pán Malatinec, môžete nám aspoň v krátkosti predstaviť mliekáreň Koliba?
Je to súkromná spoločnosť založená v roku 1993. Pôvodne bola zameraná na spracovanie mlieka od kravičiek z hriňovských a podpolianskych lazov. Mliekáreň začínala so spracúvaním tritisíc litrov mlieka denne, z ktorého sa väčšinou ručne vyrábalo maslo, mlieko plnené do PVC vreciek, tvaroh a údený parený syr Koliba. Postupne sa nákup mlieka zvyšoval, kapacita mliekárne už nestačila, preto sa po dvoch rokoch podnik rozšíril o novú výrobnú halu. V poslednom období prešla mliekáreň úplnou modernizáciou výroby. Zaviedli sme systém kontroly kvality výroby HACCP a zároveň sme držitelia certifikátov STN EN ISO 9001/200 & STN EN ISO 9001/2001. Hriňovská mliekáreň zamestnáva 75 interných zamestnancov a 25 regionálnych managerov a predajcov. V súčasnosti denne spracúvame niekoľko tisíc litrov mlieka, z ktorého sa vyrábajú maslá, mäkké a tvrdé syry. Naša mliekáreň sa zameriava na dodávku mliečnych produktov z vlastnej produkcie do siete hypermarketov na Slovensku, pričom nezabúda ani na menšie predajne, v ktorých si naše, vždy čerstvé výrobky našli svoje miesto. V poslednom období narastá objem mliečnych výrobkov určených na export do zahraničia ako napr. Maďarsko, Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko. Naším prvoradým cieľom je spokojnosť zákazníkov a kvalita našich služieb. Želáme si, aby sa kvalitné mlieko a výrobky z neho, ktoré sú základnou zložkou zdravej výživy, dostali na každý stôl a stali sa neoddeliteľnou súčasťou výživy pre ľudí každého veku.
V súčasnosti sa v obchodoch objavuje váš nový produkt Ricoletka. Môžte nám o ňom povedať viac?
Ricoletka – hriňovská tvarohová chuť je v podstate alternatíva tvarohu. Neobsahuje živočíšny, ale rastlinný tuk, ktorý je rýchlejšie vstrebateľný a tým ľahšie stráviteľný. Dá sa povedať, že Ricoletka je zdravšia a zároveň cenovo dostupnejšia pre našich zákazníkov. Jej použitie je zhodné s tvarohom, je vhodná do nátierok a hlavne je vynikajúca na pečenie. Dobre drží tvar, chuťovo je vynikajúca, stačí vyskúšať.
Podnikanie v mliekárenstve v dnešnej dobe technologického pokroku nie je najatraktívnejšia oblasť. Musíte zápasiť s lacnejšími výrobkami zo zahraničia aj keď kvalita slovenských výrobkov je známa. Prečo ste sa rozhodli pre charitatívnu činnosť?
Áno, v súčasnosti je obchod v mliekárenstve svojim spôsobom boj. Spotreba mliečnych výrobkov na Slovensku klesá aj napriek opačnému vývoju v krajinách EU. Ale aj napriek problémom nesmieme zabúdať na deti, ktoré nemajú to šťastie prežívať detstvo, ako mnohí ich rovesníci, pretože sú zdravotne postihnuté. Mlieko, maslo, jogurty a syry sú pre ich vývin a zdravie nevyhnutné. Preto sme sa rozhodli pomáhať formou sponzorstva deťom z lučenského Detského integračného centra a aspoň takto spríjemniť ich neľahký osud. Medzi naše priority v sociálnej oblasti patrí aj podpora rôznych kultúrnych podujatí, napríklad folklórny festival Koliesko v Kokave nad Rimavicou, známa súťaž vo varení bryndzových halušiek v Hriňovej alebo hontianska paráda v obci Hrušov. Snažíme sa zachovať slovenskú identitu, folklór a zvyky našich predkov.

Skryť Vypnúť reklamu


Ricoletkový kolá s pudingom
Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 100g práškového cukru, 150g tuku (maslo alebo Hera), 1 vajce, 1 lyžica kakaa
Plnka: 3 kelímky Ricoletky, 1 vajce, 1 lyžica masla, 400 ml mlieka, 1 Zlatý klas, 80 g cukru
Ako na to: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, zmäknutý tuk a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré necháme krátko odležať v chlade. Medzitým si urobíme plnku. 20 min.
V mlieku rozmiešame zlatý klas, cukor, vanilínový cukor, a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Kým je horúci, vmiešame maslo, vajce a necháme vychladnúť. Potom po lyžičkách pridávame Ricoletku.
Vychladnuté cesto rozdelíme na dva diely. Plech vyložíme papierom na pečenie a nastrúhame prvý diel cesta, ktoré rukami jemne urovnáme. Potrieme ho Ricoletkovou plnkou a nastrúhame druhý diel cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Ricoletková nátierka s cibukou a cesnakom
Potrebujeme: 200g Ricoletky, 1dl kyslej pochúťkovej smotany, 50g masla, soľ, 4 strúčiky cesnaku, 60g cibule, 2 PL nadrobno nasekanej kôprovej vňate.
Ako na to: Ricoletku rozšľaháme so smotanou a maslom, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno posekanú cibuľu, kôprovú vňať a podľa chuti osolíme. Premiešame a servírujeme s čiernym chlebom. Navrchu ozdobíme kolieskami reďkovky alebo kolieskami rajčín a papriky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 533
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 697
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 504
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 217
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 181
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 459
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 494
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 372
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 275
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 035
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Marek Penksa dal vo vrcholovom futbale vyše 70 gólov. Nadviaže na neho syn Marco?

ROZHOVOR: Supertalent Le Giang chodil do repre z tretej ligy. Profi kariéru vymenil aj za prácu na vleku

Futbalovému klenotu z Novohradu Emilovi Le Giangovi predpovedali veľkú budúcnosť.

Emil Le Giang.

Na Gemeri má vzniknúť nová turistická atrakcia

Mala by sa ňou stať desaťročia nevyužívaná banská štôlňa Ladislav v Železníku, časti obce Sirk v Revúckom okrese.

Štôlňa Ladislav v Železníku.

V Banskobystrickom kraji sú už tri zariadenia sociálnych služieb v karanténe

Župa pripravuje aj pravidelné preventívne testovanie zamestnancov svojich zariadení sociálnych služieb.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?