Nedeľa, 5. júl, 2020 | Meniny má Cyril, MetodKrížovkyKrížovky

Mlieko a mliečne výrobky by nikdy nemali chýbať na našom stole

Mlieko, mliečne výrobky a syry si právom zaslúžia pomenovanie „cenné“ potraviny, ktoré by nemali chýbať na našom stole. Okrem toho, že sú bohatým zdrojom širokej škály dôležitých živín, sú aj významným zdrojom hodnotných bielkovín, vitamínov, horčíka a v

neposlednom rade viacerých stopových prvkov. Ak chcete siahnuť po najlepšom prirodzenom zdroji vápnika, určite si vyberte mlieko alebo mliečne výrobky. Ak by ste siahli po literatúre pojednávajúcej o zdravej výžive, určite by ste sa dočítali, že bielkoviny obsiahnuté v litri mlieka kryjú asi polovicu dennej potreby bielkovín dospelého človeka. Osobitne treba oceniť vitamíny, ktoré obsahuje, hlavne zo skupiny „B“. Málokto však vie, že okrem spomínaného horčíka, obsahuje mlieko aj zinok a všetky esenciálne minerálne látky a patrí medzi zdroje, ktoré chránia náš organizmus pred porušením rovnováhy minerálnych látok v našom tele.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku koloritu prekrásneho podpolianskeho kraja patria neodmysliteľne stáda pasúcich sa kráv a oviec. Už trinásť rokov sa produkciou a spracúvaním mlieka, či výrobou chutných mliečnych výrobkov zaoberá hriňovská mliekáreň Koliba, ktorá je výrobcom tradičných slovenských mliečnych výrobkov z Podpoľania. Určite sa aj vy častokrát stretávate z mliečnymi výrobkami zo spomínanej mliekárne. MY vám dnes chceme túto mliekáreň predstaviť a preto sme oslovili jej konateľa Jána Malatinca. Dokonca tu máme niečo aj pre gazdinky. Ricoletková nátierka s cibuľkou a cesnakom je určite dobrým typom na chutné a zdravé raňajky. Jablčníkom s ricoletkou určite milo prekvapíte nielen svojich najbližších, ale aj priateľov a známych.
Pán Malatinec, môžete nám aspoň v krátkosti predstaviť mliekáreň Koliba?
Je to súkromná spoločnosť založená v roku 1993. Pôvodne bola zameraná na spracovanie mlieka od kravičiek z hriňovských a podpolianskych lazov. Mliekáreň začínala so spracúvaním tritisíc litrov mlieka denne, z ktorého sa väčšinou ručne vyrábalo maslo, mlieko plnené do PVC vreciek, tvaroh a údený parený syr Koliba. Postupne sa nákup mlieka zvyšoval, kapacita mliekárne už nestačila, preto sa po dvoch rokoch podnik rozšíril o novú výrobnú halu. V poslednom období prešla mliekáreň úplnou modernizáciou výroby. Zaviedli sme systém kontroly kvality výroby HACCP a zároveň sme držitelia certifikátov STN EN ISO 9001/200 & STN EN ISO 9001/2001. Hriňovská mliekáreň zamestnáva 75 interných zamestnancov a 25 regionálnych managerov a predajcov. V súčasnosti denne spracúvame niekoľko tisíc litrov mlieka, z ktorého sa vyrábajú maslá, mäkké a tvrdé syry. Naša mliekáreň sa zameriava na dodávku mliečnych produktov z vlastnej produkcie do siete hypermarketov na Slovensku, pričom nezabúda ani na menšie predajne, v ktorých si naše, vždy čerstvé výrobky našli svoje miesto. V poslednom období narastá objem mliečnych výrobkov určených na export do zahraničia ako napr. Maďarsko, Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko. Naším prvoradým cieľom je spokojnosť zákazníkov a kvalita našich služieb. Želáme si, aby sa kvalitné mlieko a výrobky z neho, ktoré sú základnou zložkou zdravej výživy, dostali na každý stôl a stali sa neoddeliteľnou súčasťou výživy pre ľudí každého veku.
V súčasnosti sa v obchodoch objavuje váš nový produkt Ricoletka. Môžte nám o ňom povedať viac?
Ricoletka – hriňovská tvarohová chuť je v podstate alternatíva tvarohu. Neobsahuje živočíšny, ale rastlinný tuk, ktorý je rýchlejšie vstrebateľný a tým ľahšie stráviteľný. Dá sa povedať, že Ricoletka je zdravšia a zároveň cenovo dostupnejšia pre našich zákazníkov. Jej použitie je zhodné s tvarohom, je vhodná do nátierok a hlavne je vynikajúca na pečenie. Dobre drží tvar, chuťovo je vynikajúca, stačí vyskúšať.
Podnikanie v mliekárenstve v dnešnej dobe technologického pokroku nie je najatraktívnejšia oblasť. Musíte zápasiť s lacnejšími výrobkami zo zahraničia aj keď kvalita slovenských výrobkov je známa. Prečo ste sa rozhodli pre charitatívnu činnosť?
Áno, v súčasnosti je obchod v mliekárenstve svojim spôsobom boj. Spotreba mliečnych výrobkov na Slovensku klesá aj napriek opačnému vývoju v krajinách EU. Ale aj napriek problémom nesmieme zabúdať na deti, ktoré nemajú to šťastie prežívať detstvo, ako mnohí ich rovesníci, pretože sú zdravotne postihnuté. Mlieko, maslo, jogurty a syry sú pre ich vývin a zdravie nevyhnutné. Preto sme sa rozhodli pomáhať formou sponzorstva deťom z lučenského Detského integračného centra a aspoň takto spríjemniť ich neľahký osud. Medzi naše priority v sociálnej oblasti patrí aj podpora rôznych kultúrnych podujatí, napríklad folklórny festival Koliesko v Kokave nad Rimavicou, známa súťaž vo varení bryndzových halušiek v Hriňovej alebo hontianska paráda v obci Hrušov. Snažíme sa zachovať slovenskú identitu, folklór a zvyky našich predkov.

Skryť Vypnúť reklamu


Ricoletkový kolá s pudingom
Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 100g práškového cukru, 150g tuku (maslo alebo Hera), 1 vajce, 1 lyžica kakaa
Plnka: 3 kelímky Ricoletky, 1 vajce, 1 lyžica masla, 400 ml mlieka, 1 Zlatý klas, 80 g cukru
Ako na to: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, zmäknutý tuk a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré necháme krátko odležať v chlade. Medzitým si urobíme plnku. 20 min.
V mlieku rozmiešame zlatý klas, cukor, vanilínový cukor, a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Kým je horúci, vmiešame maslo, vajce a necháme vychladnúť. Potom po lyžičkách pridávame Ricoletku.
Vychladnuté cesto rozdelíme na dva diely. Plech vyložíme papierom na pečenie a nastrúhame prvý diel cesta, ktoré rukami jemne urovnáme. Potrieme ho Ricoletkovou plnkou a nastrúhame druhý diel cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Ricoletková nátierka s cibukou a cesnakom
Potrebujeme: 200g Ricoletky, 1dl kyslej pochúťkovej smotany, 50g masla, soľ, 4 strúčiky cesnaku, 60g cibule, 2 PL nadrobno nasekanej kôprovej vňate.
Ako na to: Ricoletku rozšľaháme so smotanou a maslom, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno posekanú cibuľu, kôprovú vňať a podľa chuti osolíme. Premiešame a servírujeme s čiernym chlebom. Navrchu ozdobíme kolieskami reďkovky alebo kolieskami rajčín a papriky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  9. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  3. Štart sezóny F1 je za dverami
  4. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  5. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  6. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Hrdinovia bez potlesku
  9. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  10. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 22 875
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 16 829
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 16 282
  4. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 372
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 12 663
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 966
  7. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 522
  8. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 038
  9. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 688
  10. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 9 217
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Dievčatá AKAPO Lučenec U12 na majstrovstvách šieste

Pre zverenky Mojmíra Sychru to bol debut na národnom šampionáte.

Dievčatá AKAPO Lučenec U12.

Jedenáste kolo prinieslo víťazstvá favoritov

V nedeľu boli na programe zápasy Mestskej ligy v Lučenci

Ilustračné foto.

Budovu bývalej umeleckej školy vo Fiľakove prestavajú na denný stacionár

V dennom stacionári budú umiestňovaní seniori a ZŤP osoby s minimálne tretím stupňom odkázanosti.

Ilustračné foto.

Tomášovský pohár si ukoristila Mýtna, Dolná Strehová tretia

O trofej bojovali Mýtna, Dolná Strehová, Halič a Tomášovce.

Mýtna

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Orave sa na športovom sústredení nakazilo 12 detí

Regionálna hygienička predpokladá, že počet infikovaných bude rásť.

Kde sa stratila ľudskosť?

Víkendové noci v centre Zvolena poznačili výtržnosti i bitka.

Na nitrianskom hrade otvorili terasu s výhľadom na Zobor (fotogaléria)

Do tejto časti hradu sa verejnosť doteraz nedostala.

Už ste čítali?