Milým zastavením a spomienkou bolo, keď na Málinci v jeden pekný slnečný októbrový deň, jednou ulicou rozvoniaval slivkový kotlíkový lekvár.
Každý, kto prechádzal okolo týchto šikovných málinských žien sa zastavil a obdivoval elán s akým miešali kotly plné sladkých slivák.
Tohoročná hojná úroda tejto sladkej ovocine priala. Toto ovocie sa môže spracovať viacerými spôsobmi, či už zaváraním, alebo slivkovým lekvárom, alebo dať ho do tekutého stavu tzv. slivovice.
Do procesu varenia slivkového lekváru v kotli sa musí zapojiť celá rodina, pretože aj keď sa to nezdá je varenie slivkového lekváru v kotli fyzicky náročné.
Verili by ste, že za taký kotol slivák (tieto ženy varili dva kotly) je potrebné naoberať, alebo striasť slivky deň vopred? Ovocie sa musí prebrať, aby bolo zdravé a kvalitné. Potom slivky umyjeme a pripravíme do kotla.
Ráno, keď sa začnú slivky v kotli variť, (pravdaže si musíte pod kotol zakúriť) si dáte len jedno vedro, postupne, ako sa slivky varením spúšťajú, sa pridávajú ďalšie, stále je potrebné lekvár miešať špeciálnou drevenou varechou do tvaru písmena L, až kým lekvár nezhustne. Pokiaľ sú slivky málo sladké, môžete dať podľa potreby cukor.
Keďže je toto varenie proces celodenný, máte možnosť s rodinou, prípadne so známymi predebatovať veci a záležitosti, ktoré ste počas posledných dní nestihli.
Je to obdivuhodná práca, ale spokojnosť a čaro, ktoré si vykúzlite stojí za to.
Potom vás už nič nezastaví božsky si pochutnávať na buchtách plnených domácim slivkovým lekvárom, ktorý ste si sami pripravili.
Autor: Kančová A.