Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky

Medovníky lahodia oku aj dobre chutia

Niekedy stretne svoju susedu, a tá sa jej opýta: „Ahoj, Evka. Tak koľko si dnes upiekla...?“ Má na mysli perníky. Pani Eva Manicová ich pečie už od roku 1991. Spod jej šikovných rúk vychádzajú medovníkové srdiečka, anjeliky, hviezdy, koníky... Všetky majú

precíznu výzdobu. Sú to také malé umelecké dielka. Pravda, nie každé sa podarí vyzdobiť so stopercentnou dokonalosťou. „Nevadí! Mojim vnúčikom chutia aj také,“ zasmeje sa pani Eva.

Máloktorá žena sa môže popýšiť toľkými funkciami a záľubami ako ona. Bola riaditeľkou kultúrneho strediska, viceprimátorkou, zakladala folklórny súbor Tisovec, ba rozbiehala aj tisovský jarmok. „Moje prvé perníky som napiekla v roku 1991. Potrebovali sme v kultúrnom dome vyzdobiť vianočný stromček. Vtedy som si povedala, žiadne gule a „umelinky“, my budeme mať taký stromček, aký mali naše staré mamy. S jabĺčkami, orieškami a medovníkmi. Stalo sa!“ vysvetľuje pani Evka. O rok neskôr jej pekárske umenie obdivovali už na prvom jarmoku. „To vám bol jarmok. Tisovčania sa blysli. Žiaden tovar ako dnes. V stánkoch boli typicky ľudové výrobky. Drevené varešky, šúpolienky, háčkované dečky, prútené koše, perníčky...,“ spomína. Pečenie je pre ňu relax. „Vyrábať perníky sa mi zapáčilo. Mojím vzorom bola teta Koperová. Chodili sme so súborom vystupovať a súčasťou našej výbavy bol košík s medovníkmi. Jáj, aké boli chutné. Kam sme išli, všade ich obdivovali. Raz ma pozvali na slovenské veľvyslanectvo do Budapešti. Moje perníkové srdiečka na tamojšej výstave získali prvé miesto. Príjemný pocit na duši. Od manželky veľvyslanca som na pamiatku dostala vyšívaný obrázok s venovaním,“ povie a pohladí výšivku. Jej perníky sú takmer po celom svete – v Japonku, v Kanade, v Amerike, Afrike... Ročne ich upečie stovky. Príbuzným, na výstavky, priateľom, na jarmoky. Po jej dome sa takmer vždy šíri príjemná perníková vôňa. Pri otázke receptu pre našich čitateľov je pani Eva na slovo však skúpa. „To je tajomstvo, ktoré sa neprezrádza. Každý pernikár má svoj recept. Poviem len toľko, že namiesto masla používam Ramu a všetky ingrediencie preosievam.“
Ak by sa však predsa len naše čitateľky – gazdinky chceli pred vianočnými sviatkami inšpirovať receptom na
medovníkovú pochúťku, my vám jeden ponúkame. Poslala nám ho čitateľka Anna z Vidinej.

Skryť Vypnúť reklamu


Vianočné medovníčky

Potrebujeme:
50 g masla, 60 g kryštálového cukru, 125 g medu, 250 g hladkej múky, citrón, vanilkový cukor, pol lyžičky mletej škorice, klinčekov a muškátového orecha, vajce a múku.
Postup:
Maslo, cukor a med zohrievame dovtedy, kým sa nerozpustia. Potom necháme zmes vychladnúť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s koreninami. Pridáme citrónovú šťavu. K vychladnutej medovej zmesi pridáme vajce, vyšľaháme a hmotu vylejeme do misy s múkou a koreninami. Potom hmotu vyberieme na pomúčenú dosku, vymiesime a vytvorime bochník. Na päť hodín ho necháme postáť vo fólii. Potom vyvaľkáme asi tri milimetre hrubé cesto a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov sedem minút. Dobrú chuť!
Z histórie medovníkov
Medovnikárske remeslo má na Slovensku bohatú minulosť. Prvý medovnikársky cech tu vznikol na začiatku 17. storočia v Bratislave. Táto výroba k nám prenikla z Nemecka a postupne sa rozšírila po mestách západného, stredného a východného Slovenska. Remeselná výroba medovníkov od počiatkov až do konca 19. storočia sa zakladala na výrobe medovníkov z drevených vyrezávaných foriem. Tieto formy boli zhotovené prevažne zo suchšieho hruškového dreva. Obľúbené a známe formy boli srdce, koník, husár a bábika, tiež postavy v dobových odevoch. Medové cesto sa pripravovalo z ražnej múky, medu a korenín. Odležané sa vtláčalo do drevených foriem, vyklopilo sa a pieklo v peciach.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  3. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  4. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  5. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  7. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  4. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  5. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  6. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  7. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  8. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  9. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  10. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 371
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 839
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 398
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 475
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 463
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 328
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 318
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 261
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 051
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 2 721
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Slovenskom sa ženú búrky.


19 h
Ilustračné foto

Vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 150 km/hod.


31. júl
Na unikátnu hutu sa rokmi zabudlo.

Záchrancovia chátrajúcej huty majú smelé plány.


TASR 31. júl
DSS Libertas sa snaží pomôcť svojim klientom integrovať do spoločnosti aj pomocou najnovšieho projektu.

vďaka nim by sa mohli lepšie uplatniť na trhu práce.


(rv) 31. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žene už záchranári nemohli pomôcť.


31. júl

O udalosti informovali hasiči.


18 h

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


14 h

Slovenskom sa ženú búrky.


19 h

Už ste čítali?