Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Medovníky lahodia oku aj dobre chutia

Niekedy stretne svoju susedu, a tá sa jej opýta: „Ahoj, Evka. Tak koľko si dnes upiekla...?“ Má na mysli perníky. Pani Eva Manicová ich pečie už od roku 1991. Spod jej šikovných rúk vychádzajú medovníkové srdiečka, anjeliky, hviezdy, koníky... Všetky majú

precíznu výzdobu. Sú to také malé umelecké dielka. Pravda, nie každé sa podarí vyzdobiť so stopercentnou dokonalosťou. „Nevadí! Mojim vnúčikom chutia aj také,“ zasmeje sa pani Eva.

Máloktorá žena sa môže popýšiť toľkými funkciami a záľubami ako ona. Bola riaditeľkou kultúrneho strediska, viceprimátorkou, zakladala folklórny súbor Tisovec, ba rozbiehala aj tisovský jarmok. „Moje prvé perníky som napiekla v roku 1991. Potrebovali sme v kultúrnom dome vyzdobiť vianočný stromček. Vtedy som si povedala, žiadne gule a „umelinky“, my budeme mať taký stromček, aký mali naše staré mamy. S jabĺčkami, orieškami a medovníkmi. Stalo sa!“ vysvetľuje pani Evka. O rok neskôr jej pekárske umenie obdivovali už na prvom jarmoku. „To vám bol jarmok. Tisovčania sa blysli. Žiaden tovar ako dnes. V stánkoch boli typicky ľudové výrobky. Drevené varešky, šúpolienky, háčkované dečky, prútené koše, perníčky...,“ spomína. Pečenie je pre ňu relax. „Vyrábať perníky sa mi zapáčilo. Mojím vzorom bola teta Koperová. Chodili sme so súborom vystupovať a súčasťou našej výbavy bol košík s medovníkmi. Jáj, aké boli chutné. Kam sme išli, všade ich obdivovali. Raz ma pozvali na slovenské veľvyslanectvo do Budapešti. Moje perníkové srdiečka na tamojšej výstave získali prvé miesto. Príjemný pocit na duši. Od manželky veľvyslanca som na pamiatku dostala vyšívaný obrázok s venovaním,“ povie a pohladí výšivku. Jej perníky sú takmer po celom svete – v Japonku, v Kanade, v Amerike, Afrike... Ročne ich upečie stovky. Príbuzným, na výstavky, priateľom, na jarmoky. Po jej dome sa takmer vždy šíri príjemná perníková vôňa. Pri otázke receptu pre našich čitateľov je pani Eva na slovo však skúpa. „To je tajomstvo, ktoré sa neprezrádza. Každý pernikár má svoj recept. Poviem len toľko, že namiesto masla používam Ramu a všetky ingrediencie preosievam.“
Ak by sa však predsa len naše čitateľky – gazdinky chceli pred vianočnými sviatkami inšpirovať receptom na
medovníkovú pochúťku, my vám jeden ponúkame. Poslala nám ho čitateľka Anna z Vidinej.

Skryť Vypnúť reklamu


Vianočné medovníčky

Potrebujeme:
50 g masla, 60 g kryštálového cukru, 125 g medu, 250 g hladkej múky, citrón, vanilkový cukor, pol lyžičky mletej škorice, klinčekov a muškátového orecha, vajce a múku.
Postup:
Maslo, cukor a med zohrievame dovtedy, kým sa nerozpustia. Potom necháme zmes vychladnúť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s koreninami. Pridáme citrónovú šťavu. K vychladnutej medovej zmesi pridáme vajce, vyšľaháme a hmotu vylejeme do misy s múkou a koreninami. Potom hmotu vyberieme na pomúčenú dosku, vymiesime a vytvorime bochník. Na päť hodín ho necháme postáť vo fólii. Potom vyvaľkáme asi tri milimetre hrubé cesto a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov sedem minút. Dobrú chuť!
Z histórie medovníkov
Medovnikárske remeslo má na Slovensku bohatú minulosť. Prvý medovnikársky cech tu vznikol na začiatku 17. storočia v Bratislave. Táto výroba k nám prenikla z Nemecka a postupne sa rozšírila po mestách západného, stredného a východného Slovenska. Remeselná výroba medovníkov od počiatkov až do konca 19. storočia sa zakladala na výrobe medovníkov z drevených vyrezávaných foriem. Tieto formy boli zhotovené prevažne zo suchšieho hruškového dreva. Obľúbené a známe formy boli srdce, koník, husár a bábika, tiež postavy v dobových odevoch. Medové cesto sa pripravovalo z ražnej múky, medu a korenín. Odležané sa vtláčalo do drevených foriem, vyklopilo sa a pieklo v peciach.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 267
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 605
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 572
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 11 185
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 044
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 746
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 568
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 423
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 411
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Starosta obce z lučeneckého okresu kritizuje podmienky vytvorenia odberového miesta

Obce majú zastrešujúcim lekárom platiť viac než dostanú od štátu.

ilustračné foto

Vo Fiľakove zriadia počas víkendu šesť odberných miest na štyroch miestach

Ľudia sa budú môcť na testovanie objednávať aj telefonicky.

V Lučenci plánujú počas víkendu sprevádzkovať 15 odberových miest

Ľudia sa budú môcť prihlasovať elektronicky aj telefonicky. Vyhnú sa tak čakaniu v rade.

Súboj tabuľkových susedov. Lučenec privíta Svit

V stredu sa bude hrať ďalšie kolo SBL.

BKM Lučenec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Už ste čítali?