Utorok, 7. júl, 2020 | Meniny má OliverKrížovkyKrížovky

Medovníky lahodia oku aj dobre chutia

Niekedy stretne svoju susedu, a tá sa jej opýta: „Ahoj, Evka. Tak koľko si dnes upiekla...?“ Má na mysli perníky. Pani Eva Manicová ich pečie už od roku 1991. Spod jej šikovných rúk vychádzajú medovníkové srdiečka, anjeliky, hviezdy, koníky... Všetky majú

precíznu výzdobu. Sú to také malé umelecké dielka. Pravda, nie každé sa podarí vyzdobiť so stopercentnou dokonalosťou. „Nevadí! Mojim vnúčikom chutia aj také,“ zasmeje sa pani Eva.

Máloktorá žena sa môže popýšiť toľkými funkciami a záľubami ako ona. Bola riaditeľkou kultúrneho strediska, viceprimátorkou, zakladala folklórny súbor Tisovec, ba rozbiehala aj tisovský jarmok. „Moje prvé perníky som napiekla v roku 1991. Potrebovali sme v kultúrnom dome vyzdobiť vianočný stromček. Vtedy som si povedala, žiadne gule a „umelinky“, my budeme mať taký stromček, aký mali naše staré mamy. S jabĺčkami, orieškami a medovníkmi. Stalo sa!“ vysvetľuje pani Evka. O rok neskôr jej pekárske umenie obdivovali už na prvom jarmoku. „To vám bol jarmok. Tisovčania sa blysli. Žiaden tovar ako dnes. V stánkoch boli typicky ľudové výrobky. Drevené varešky, šúpolienky, háčkované dečky, prútené koše, perníčky...,“ spomína. Pečenie je pre ňu relax. „Vyrábať perníky sa mi zapáčilo. Mojím vzorom bola teta Koperová. Chodili sme so súborom vystupovať a súčasťou našej výbavy bol košík s medovníkmi. Jáj, aké boli chutné. Kam sme išli, všade ich obdivovali. Raz ma pozvali na slovenské veľvyslanectvo do Budapešti. Moje perníkové srdiečka na tamojšej výstave získali prvé miesto. Príjemný pocit na duši. Od manželky veľvyslanca som na pamiatku dostala vyšívaný obrázok s venovaním,“ povie a pohladí výšivku. Jej perníky sú takmer po celom svete – v Japonku, v Kanade, v Amerike, Afrike... Ročne ich upečie stovky. Príbuzným, na výstavky, priateľom, na jarmoky. Po jej dome sa takmer vždy šíri príjemná perníková vôňa. Pri otázke receptu pre našich čitateľov je pani Eva na slovo však skúpa. „To je tajomstvo, ktoré sa neprezrádza. Každý pernikár má svoj recept. Poviem len toľko, že namiesto masla používam Ramu a všetky ingrediencie preosievam.“
Ak by sa však predsa len naše čitateľky – gazdinky chceli pred vianočnými sviatkami inšpirovať receptom na
medovníkovú pochúťku, my vám jeden ponúkame. Poslala nám ho čitateľka Anna z Vidinej.

Skryť Vypnúť reklamu


Vianočné medovníčky

Potrebujeme:
50 g masla, 60 g kryštálového cukru, 125 g medu, 250 g hladkej múky, citrón, vanilkový cukor, pol lyžičky mletej škorice, klinčekov a muškátového orecha, vajce a múku.
Postup:
Maslo, cukor a med zohrievame dovtedy, kým sa nerozpustia. Potom necháme zmes vychladnúť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s koreninami. Pridáme citrónovú šťavu. K vychladnutej medovej zmesi pridáme vajce, vyšľaháme a hmotu vylejeme do misy s múkou a koreninami. Potom hmotu vyberieme na pomúčenú dosku, vymiesime a vytvorime bochník. Na päť hodín ho necháme postáť vo fólii. Potom vyvaľkáme asi tri milimetre hrubé cesto a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov sedem minút. Dobrú chuť!
Z histórie medovníkov
Medovnikárske remeslo má na Slovensku bohatú minulosť. Prvý medovnikársky cech tu vznikol na začiatku 17. storočia v Bratislave. Táto výroba k nám prenikla z Nemecka a postupne sa rozšírila po mestách západného, stredného a východného Slovenska. Remeselná výroba medovníkov od počiatkov až do konca 19. storočia sa zakladala na výrobe medovníkov z drevených vyrezávaných foriem. Tieto formy boli zhotovené prevažne zo suchšieho hruškového dreva. Obľúbené a známe formy boli srdce, koník, husár a bábika, tiež postavy v dobových odevoch. Medové cesto sa pripravovalo z ražnej múky, medu a korenín. Odležané sa vtláčalo do drevených foriem, vyklopilo sa a pieklo v peciach.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  9. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  10. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  1. Garmin pridáva technológiu solárneho dobíjania
  2. Discover even more with the Spectacular Slovakia bundle offer
  3. Najviac slovenských dodávateľov vlastnej značky má COOP Jednota
  4. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  5. Nechceli ich pustiť na pozemok
  6. Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou
  7. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  8. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  10. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 32 177
  2. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 27 048
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 21 507
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 16 941
  5. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 14 342
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 233
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 862
  8. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 980
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 585
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 725
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky.
Ilustračné foto

Divínska galéria je plná farieb a dynamiky

V galérii Bloom nájdu záujemcovia priam "rozkvitnutý svet".

Galéria Bloom existuje len vďaka húževnatosti jej majiteľa, Mariána Kompáneka.

Zimný pohár ostáva v Radzovciach

Nedeľné finále pohárovej súťaže rozhodli dva góly.

OŠK Radzovce.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hygienik Kapasný reaguje na nové štatistiky: Z okresu Žilina nebolo päť prípadov

Päť prípadov odhalilo testovanie na pracovisku Klinickej biochémie v Žiline.

Peniaze zo zbierky dostal každý, kto bol v autobuse smrti. Pozostalí sú nespokojní

V každej dedine zvolili iný kľúč na delenie peňazí. V jednej odhlasovali pomer 2:1 v prospech rodín, ktorých člen neprežil. V druhej dostali všetci rovnakú sumu.

Pri Ožďanoch sa zrazili dve autá, zasahovali aj leteckí záchranári

Úsek štátnej cesty, na ktorom došlo k nehode, bol uzatvorený.

Už ste čítali?