Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Recept na výrobu zmrzliny si priniesli z Macedónska

S príchodom teplejších dní prichádza aj čas zmrzliny. Lahodnému studenému „krému“ s rôznymi príchuťami dokáže odolať len málokto. Na ulici môžete stretnúť s kornútkom plným rôznofarebnej maškrty deti , dospelých aj seniorov. V Lučenci máme niekoľko cukrár

ní, v ktorých nájdete zmrzlinu od rôznych slovenských aj zahraničných výrobcov. Pravú balkánsku zmrzlinu, ktorej receptúra má korene v starej macedónskej rodine, môžete ochutnať aj v našom meste. Stačí, ak sa prejdete po Masarykovej ulici a cukráreň, ktorej názov je napísaný na veľkej červenej markíze, zbadáte už z diaľky. Flamengo. Slovo plné temperamentu, spájajúce sa s ohnivým španielskym tancom. Pri troške fantázie si ho môžete spojiť aj s lahodnou chuťou zmrzliny, ktorú na tejto ulici nájdete už viac ako 14 rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

V stredu popoludní som neodolala ani ja. Pristavila som sa pri okienku, spoza ktorého mi podávala osviežujúcu maškrtu sympatická Macedónčanka Gjülšen Hajrulová. Do Lučenca pricestovala ako 14 ročná. O našej krajine toho veľa nevedela, ale mestečko na juhu Slovenska si hneď zamilovala. V rodine, ktorej meno sa vždy spájalo so zmrzlinou a jej výrobou, nikto neuvažoval o tom, že by sa mohol venovať niečomu inému, ako výrobe tejto skvelej pochúťky. „Po našom príchode na Slovensko sme žili v Leviciach. Spočiatku sa zmrzlina vyrábala z kravského mlieka, vajec a rôznych prísad. Najviac zmrzliny sa predalo v lete. V zimných mesiacoch sa piekli oblátky, vyrábal sa turecký med a tiež gumené cukríky,“ vysveľuje Gjülšen, ktorá si rada zaspomína aj na časy dávno minulé.
Aj napriek tomu, že ich podnikateľské začiatky boli neľahké a kadečo si bolo treba odoprieť, občas i zaťať zuby a vytrvať, nič neľutuje. O časoch dávno minulých hovorí s úsmevom. Veď na rána, kedy spolu s manželom „zapriahli“ bicykel alebo motorku a vyrazili predávať zmrzlinu, sa jednoducho nedá zabudnúť. Kopček sladkej pochúťky stál korunu. Ovocná bola o 30 halierov lacnejšia. Stalo sa však, že za kopček zmrzliny dostali vajíčko. „Prvý stánok v Lučenci sme si otvorili v roku 1971. K pôvodným trom druhom zmrzliny: čokoládovej, vanilkovej a citrónovej, pribudli dva nové. Jahodová a banánová. Sezóna sa vždy začínala v marci a končila v neskorú jeseň, kedy sa usporadúval veľký jarmok,“ povie Gjülšen, ktorá sa zmrzlinárskemu remeslu priučila práve od svojho manžela Večiho. Ten do tajomstva výroby tejto maškrty zasvätil aj svojich dvoch synov. Receptúra, stará niekoľko desaťročí, sa dedí v jeho rodine z generácie na generáciu.
V cukrárni bolo rušno. Okrem zmrzliny si tu návštevníci pochutnávali na zákuskoch alebo si dopriali dúšok lahodnej kávy. Pri okienku sa práve radili dve študentky, koľko kopčekov zmrzliny si dajú. „Čokoládovú, čučoriedkovú.....,“ všetky vyzerali vynikajúco. Nájdete ich tu dvadsaťštyri druhov. Stačí si len vybrať a vychutnať si osviežujúce, sladké pokušenie.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. Koniec čakania na kuriéra
  4. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  5. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  6. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  7. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  8. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  9. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  10. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 438
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 642
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 898
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 866
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 5 082
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 668
  7. Crème de la crème po slovensky 3 197
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 966
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 879
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Pre vírus strávia posledné dni školského roka doma.


TASR 5 h
Otvorenie motýlieho domu.

Zaujímavosťou sú aj nočné pozorovania.


7 h
Africký mor ošípaných sa nebezpečne šíri našou krajinou.

Zástupcovia ministerstva aj poľovníkov tvrdia, že pomôcť môže radikálne zníženie stavov diviačej zveri.


10 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická dopravná nehoda uzatvorila rýchlostnú cestu. Policajti pripomínajú, čo robiť, ak vás na diaľnici sklame auto.


a 1 ďalší 22. jún

Situácia v obci je napätá. Vzťahy sa vyhrotili, niektorí ľudia sa búria.


12 h

Zástupcovia ministerstva aj poľovníkov tvrdia, že pomôcť môže radikálne zníženie stavov diviačej zveri.


10 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Už ste čítali?