Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Recept na výrobu zmrzliny si priniesli z Macedónska

S príchodom teplejších dní prichádza aj čas zmrzliny. Lahodnému studenému „krému“ s rôznymi príchuťami dokáže odolať len málokto. Na ulici môžete stretnúť s kornútkom plným rôznofarebnej maškrty deti , dospelých aj seniorov. V Lučenci máme niekoľko cukrár

ní, v ktorých nájdete zmrzlinu od rôznych slovenských aj zahraničných výrobcov. Pravú balkánsku zmrzlinu, ktorej receptúra má korene v starej macedónskej rodine, môžete ochutnať aj v našom meste. Stačí, ak sa prejdete po Masarykovej ulici a cukráreň, ktorej názov je napísaný na veľkej červenej markíze, zbadáte už z diaľky. Flamengo. Slovo plné temperamentu, spájajúce sa s ohnivým španielskym tancom. Pri troške fantázie si ho môžete spojiť aj s lahodnou chuťou zmrzliny, ktorú na tejto ulici nájdete už viac ako 14 rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

V stredu popoludní som neodolala ani ja. Pristavila som sa pri okienku, spoza ktorého mi podávala osviežujúcu maškrtu sympatická Macedónčanka Gjülšen Hajrulová. Do Lučenca pricestovala ako 14 ročná. O našej krajine toho veľa nevedela, ale mestečko na juhu Slovenska si hneď zamilovala. V rodine, ktorej meno sa vždy spájalo so zmrzlinou a jej výrobou, nikto neuvažoval o tom, že by sa mohol venovať niečomu inému, ako výrobe tejto skvelej pochúťky. „Po našom príchode na Slovensko sme žili v Leviciach. Spočiatku sa zmrzlina vyrábala z kravského mlieka, vajec a rôznych prísad. Najviac zmrzliny sa predalo v lete. V zimných mesiacoch sa piekli oblátky, vyrábal sa turecký med a tiež gumené cukríky,“ vysveľuje Gjülšen, ktorá si rada zaspomína aj na časy dávno minulé.
Aj napriek tomu, že ich podnikateľské začiatky boli neľahké a kadečo si bolo treba odoprieť, občas i zaťať zuby a vytrvať, nič neľutuje. O časoch dávno minulých hovorí s úsmevom. Veď na rána, kedy spolu s manželom „zapriahli“ bicykel alebo motorku a vyrazili predávať zmrzlinu, sa jednoducho nedá zabudnúť. Kopček sladkej pochúťky stál korunu. Ovocná bola o 30 halierov lacnejšia. Stalo sa však, že za kopček zmrzliny dostali vajíčko. „Prvý stánok v Lučenci sme si otvorili v roku 1971. K pôvodným trom druhom zmrzliny: čokoládovej, vanilkovej a citrónovej, pribudli dva nové. Jahodová a banánová. Sezóna sa vždy začínala v marci a končila v neskorú jeseň, kedy sa usporadúval veľký jarmok,“ povie Gjülšen, ktorá sa zmrzlinárskemu remeslu priučila práve od svojho manžela Večiho. Ten do tajomstva výroby tejto maškrty zasvätil aj svojich dvoch synov. Receptúra, stará niekoľko desaťročí, sa dedí v jeho rodine z generácie na generáciu.
V cukrárni bolo rušno. Okrem zmrzliny si tu návštevníci pochutnávali na zákuskoch alebo si dopriali dúšok lahodnej kávy. Pri okienku sa práve radili dve študentky, koľko kopčekov zmrzliny si dajú. „Čokoládovú, čučoriedkovú.....,“ všetky vyzerali vynikajúco. Nájdete ich tu dvadsaťštyri druhov. Stačí si len vybrať a vychutnať si osviežujúce, sladké pokušenie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 449
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 408
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 177
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 819
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 785
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 669
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 638
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 467
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

O testovaní nemáme takmer žiadne informácie, tvrdí primátor Revúcej

Okrem jedného e-mailu od zástupcu Ozbrojených síl (OS) SR nemá samospráva mesta Revúca žiadne relevantné informácie o nadchádzajúcom plošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto.
Kalendár Zrniečka Gemera - Malohontu sa rodil mesiace, no výsledný efekt stojí za to.
Ilustračné foto.

Celoplošné testovanie sa neodporúča tým, ktorí majú nad 65 rokov a väčšinu času sú doma

Niektoré veci sa musia ešte doriešiť, ale už je zverejnené ako bude testovanie prebiehať.

Testovanie na nový koronavírus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?