Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Nožiarstvo je umenie ovládania viacerých remesiel

Ktorý z mužov prežil svoje detstvo bez vreckového nožíka? Tí starší si dodnes schovávajú svoju prvú rybičku, duklu, sarajevo, alebo drahší „švajčiarák“, ktorý je blízky aj súčasnej generácii. Ján Jackuliak, rodák z Rimavských Zalužian, ale už niekoľko rok

ov obyvateľ Hnúšte, s úsmevom tiež spomína na svoju prvú „rybičku“. Sériovo vyrábaný nožíček, ktorého kovoobrábacie automaty vychŕlili za hodinu stovky. Jeden navlas rovnaký ako druhý. Hriala jeho spotenú detskú dlaň, pomáhala pri výrobe píšťaliek, korbáčov, gumapušiek, lukov i šípov, pri rezbárskych pokusoch... Prebúdzala lásku k tejto technickej pomôcke, ktorá prerástla neskôr do vášne a koníčka.
Dnešné nože 50-ročného Jána sú však diametrálne odlišné: jedinečné, neopakovateľné. Každý je originálom, umeleckým dielom, ktorého výroba trvá desiatky dní, niekedy aj týždňov. Musí to vedieť. Je jedným zo špičkových nožiarov- výrobcov týchto doslova umeleckých diel na Slovensku.
Svoj prvý nôž vyrobil ako žiak Stredného odborného učilišťa strojárskeho v Detve, kde sa vyučil za brusiča. „Nebol ničím zvláštny, ani zaujímavý. Taký nôž na bežné použitie,“ spomína. „A vlastne hneď ani neodštartoval tohto môjho koníčka. To prišlo až neskôr. Na výstavách, jarmokoch, v predajniach, kde som videl ručne vyrábané nože a to ma tak vnútorne vydráždilo, motivovalo ako vyučeného brusiča, že niečo podobné dokážem urobiť aj sám. Začal som na tom pracovať. Vyrábal som nože pre seba aj priateľov...“ Skutočným nožiarom, členom atraktívneho cechu s vlastným puncom- značkou v podobe prekrývaného dvojitého J. J. (Ján Jackuliak) sa stal až v roku 1994 a potvrdil to aj účasťou na výstave v meste Příbram. Dôležité na tejto jeho novej ceste boli kontakty s Ľubom Maďaričom, rodákom z Lučenca, viceprezidentom Asociácie nožiarov Čiech a Moravy, ktorý už dlho žije v Brne. Pomáha tam tiež organizovať výstavy, ktorých sa pravidelne zúčastňuje aj Ján Jackuliak. V dielni jeho rodinného domu, v ktorej sme sa stretli, má niekoľko brúsok na hrubé aj jemné opracovanie materiálu, vŕtačiek a samozrejme množstvo materiálu: vykované čepele damaškové z uhlíkovej ocele i z nerezovej švédskej ocele. Nechýbajú rôzne druhy dreva hlavne z ovocných, ale aj cudzokrajných stromov (eben, tis, blacwood, hadie drevo z austrálie...), či kostí. To všetko na rukoväte... Ján Jackuliak z Hnúšte spolupracuje s niekoľkými nožiarmi, ktorí mu pomáhajú či už pri kalení alebo ryteckých prácach. Výroba historických replík nožov je taká náročná, že sám na to jednoducho jeden človek nestačí. Najčastejšie mu pomáhajú Róbert Kováčik –puškár z Lučenca či nožiar Miloš Grňo z Bratislavy, s ktorým majú aj spoločnú kaliacu pec. Popri rozprávaní mi ukazuje vykovanú masívnu damaškovú čepeľ, ktorú bude potrebné ešte veľmi zložito vybrúsiť. Opatrne ju vložil späť do ochranného obalu, ako človek, ktorý pozná nesmiernu hodnotu tohto materiálu, ale ktorý mu svojou zručnosťou, umom vie dať ďalšiu vysokú pridanú hodnotu. Jeho historické, ručne vyrábané a atraktívne zdobené nože získali už niekoľko významných ocenení. Dve prvé a jedno tretie miesto na medzinárodnej výstave v Bratislave. No obzvlášť ho teší víťazstvo v súťaži našej najvýznamnejšej oceliarenskej spoločnosti US Steel. Cena Cassovia Top KNIVE 2003, TOP KNIFE má v domácnosti Jackuliakovcov výsadné miesto. Podobne výsadné postavenia majú jeho výrobky aj u tých, ktorým slúžia, ktorí si ich objednávajú. Treba povedať, že nájsť by sme ich mohli nielen na území Slovenska, Maďarska, ale aj v Čechách, v Nemecku, Švajčiarsku, Anglicku, USA... „Nožiar je človek viacerých remesiel,“ hovorí Ján Jackuliak. „Nielenže sa musí vyznať v oceli, ale musí si vedieť navrhnúť optimálny tvar čepele, rytiny, zladiť s tým rukoväť, vedieť opracovať drevo i kosť...“ V jeho dielni sa na krásnu súčasť noža zmenila napríklad „špiková“ kosť z medveďa, ťavy, pštrosa, jeleňa, z rohoviny vodného byvola i antilopy....Sú tam pláty hovädzej kože, z ktorej sám vyrába puzdrá - pošvy. Nuž, dlho sa rodila cesta pána Jackuliaka k nožiarstvu, ale dnes možno povedať, že je na celý život. V nápadoch opierajúcich sa o historickú literatúru, v materiáloch, obrábacích zariadeniach- má investície na dlhé roky. Možno z nich bude čerpať aj jeho 17-ročný syn Martin študujúci umelecké kováčstvo, ktorý je častým a aktívnym návštevníkom dielne svojho otca. To ukáže budúcnosť. Celkom však bude stačiť ak zdedí po ňom remeselnú zručnosť, vkus a precíznosť v práci. Určite sa v živote nestratí.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 25 166
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 994
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 786
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 528
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 841
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 747
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 477
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 157
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 144
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

BKM Lučenec.

V Klenovci nebude s priestormi na testovanie problém, hovorí starostka

Samospráva disponuje viacerými vhodnými budovami.

Klenovec - Ilustračné foto

O testovaní nemáme takmer žiadne informácie, tvrdí primátor Revúcej

Okrem jedného e-mailu od zástupcu Ozbrojených síl (OS) SR nemá samospráva mesta Revúca žiadne relevantné informácie o nadchádzajúcom plošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto.
Kalendár Zrniečka Gemera - Malohontu sa rodil mesiace, no výsledný efekt stojí za to.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?