livky trápia rôzne pliagy. Najviac šárka. Zarodia raz za päť či šesť rokov,“ hovorí 49–ročný Ján Vančo, spolumajiteľ pálenice v Malých Stracinách. Prvé kvasy sem privezú už tohto týždňa. Napriek tomu, že bolo sucho, darilo sa hruškám. „Dobrá hruškovica musí mať takých 50 stupňov. Má vynikajúcu chuť aj arómu. Potom prídu na rad jablká a slivky. No nájdu sa aj takí, ktorí prídu s kvasom z čerešní,“ vysvetľuje J. Vančo. Kvalita pálenky podľa neho závisí od kvality ovocia, kvasu a od toho ako „tečie“. Liter „päťdesiatky“ v pálenici vyjde na 113 korún. „Toho roku sa nám nahlásili aj „páleničiari“ z Lučenca. Tak ako väčšina Slovákov aj ja mám najradšej slivovicu. No sliviek je málo. A tak si tú moju šetrím. No hrdý som aj na jablkovicu. Jablká tohto roku nepomrzli, bude dobrá úroda,“ hovorí spolumajiteľ pálenice. Prikláňa sa k tvrdeniu svojho starého otca, že štamperlík dobrej
domácej je liek.