Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Medovníčky pečie vo formičkách od mamy

K tradičným vianočným dobrotám už mnohé roky patria aj medovníky. V minulosti nimi ľudia zdobili stromčeky, dnes nemôžu chýbať na sviatočnom stole.


Krásne medovníčky Anny Urdovej nepoznajú len vo Veľkom Krtíši ale aj v širokom okolí. Napriek tomu, že má na med alergiu, ich vyrába veľmi rada. „Na dôchodku som sa nudila. Rozmýšľala som, pri čom sa budem môcť realizovať. Najprv som paličkovala, potom drôtovala, ale to ma dostatočne nenapĺňalo. Začala som sestre pomáhať s výrobou medovníčkov. Veľmi sa mi to zapáčilo. Rozhodla som sa ich robiť ja,“ hovorí šikovná Krtíšanka. Vzory na medovníky si vymýšľa sama, napodobneniny robiť nevie a ani nechce. Každý medovník je originálny a iný. Recept má od sestry a tá ho získala od veľmi starej pani. Na otázku, či perník a medovník, je to isté, len pokrúti hlavou. „Perník sa vyrába z glukózového cukru, medovník nie. Moje neobsahujú žiadny tuk. Robia sa z medu, cukru, korením a zo žĺtka. Pridávam aj sódu bikarbónu. Cukor už nie je taký sladký, aký býval, musím ho dávať čoraz viacej,“ prezrádza svoj slávny recept. Jej medovníčky pekne držia tvar a nelámu sa. Manžel jej ich pečie a vykrajuje. Anna ich potom pekne vyzdobí. Nepoužíva žiadne farbivá, lebo sú to chemikálie. Tých je podľa nej všade inde dosť. Keď robí medovníčky, rozmýšľa nad tým, pre koho budú. V zime má najviac práce. Každý chce mať na vianočnom stole sladké dobroty. „Formičky mám ešte po mamičke. Sú pevné a oveľa lepšie ako tie nové. Pamätám si, že po vojne sme nemali čo dať na vianočný stromček. Mama upiekla medovníčky a nimi ho vyzdobila. Vtedy neboli iné sladkosti a každý chcel mať aspoň raz do roka nejakú peknú maškrtu. Tak sa robili medovníky,“ zaspomína Anna. Najradšej vyrába medovníkovú kazetu alebo misku s malými srdiečkami. Jej pekné dobroty už ochutnali aj vo Švajčiarsku, Nemecku a na Novom Zélande. Väčšinou ich ľudia nechcú ani zjesť. Je im to ľúto. „Ja med jesť vôbec nemôžem. Mám naň alergiu. Asi som ho jedla priveľa,“ hovorí s úsmevom. Táto práca ju veľmi baví. Najkrajšie pre ňu je to, že ľuďom medovníčkami robí radosť. „Budem ich robiť, kým budem vidieť. Musím si šetriť zrak. Ale ani to ma neodrádza v mojej záľube, pri ktorej sa môžem naplno realizovať a hneď vidím aj efekt,“ zhodnotí na záver.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 232
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 850
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 021
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 881
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 005
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 440
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 700
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 598
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Slovensko v nedeľu 25. októbra prejde z letného na stredoeurópsky čas

Ručičky hodín presúvame už od roku 1979, na budúci rok sa to má ukončiť.

Ilustračné foto

FOTO: Ľudia z Muráňa aj Prednej Hory sa dočkali, živlom spustošenú cestu začali opravovať

V pláne je aj úprava dočasnej obchádzkovej trasy cez Národný park Muránska planina.

Cestu plánujú sprejazdniť do 31. decembra tohto roka.

Kultúrne inštitúcie v Lučenci sa pre verejnosť zatvárajú

Napriek tomu sa v nich chystajú prezentovať svoju činnosť prinajhoršom opäť v online priestore.

Výstavné siene aj knižnica sa opäť zavrú.
Antigénový test na Covid-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?