Prvého novembra sa chystá spustiť pálenicu aj Július Šimo z Divína. Pán Július má sedemdesiatšesť rokov a ako hovorí, pálenie sa u nich dedí z pokolenia na pokolenie.
„Keď sme v roku 1993 kupovali pálenicu v Divíne, poradovníky boli aj štyri razy tak dlhé ako sú teraz. Príčinou poklesu je rastúca cena. Vypálenie litra 50–percentnej slivovice stojí 115 korún, z ktorých si osemdesiat zoberie štát. Aby zákazníci nemuseli platiť viac, vychádzame im v ústrety aj tým, že si do pálenice môžu priniesť svoje drevo. Vlani sme mali sezónu tri mesiace, v tomto roku bude pravdepodobne dlhšia. Úroda ovocia je nadpriemerná,“ hovorí Július Šimo.
Urodili sa najmä jablká, z ktorých sa páli kalvados.
„Najskôr pôjdu čerešne a hrušky. Až potom jablká a slivky,“ hovorí majiteľ pálenice. Podľa neho majú majitelia páleníc aj preto menej zákazníkov, že pribúda takzvaných čiernych páleníc. Pálenka z takýchto domácich destilačných zariadení môže obsahovať nebezpečné látky ako kyselinu maslovú a mravčiu, ale aj ťažké alkoholy. „Čierne pálenice oberajú štát o príjem z dane a môžu vážne ohroziť zdravie,“ upozorňuje Šimo.
Aj pálenica v Ľuboreči, v obci v okrese Veľký Krtíš, sa pripravuje na sezónu. Už trinásty rok ju vlastní firma Lunaco z Lučenca.
„Z roka na rok sa objem vypáleného liehu znižuje. Kým v deväťdesiatych rokoch sa v Ľuboreči vypálilo štyritisíc litrov liehu, v posledných rokoch je to len 1500 až 2000 litrov. Tohtoročnú sezónnu spúšťame 15. novembra a potrvá dva mesiace,“ skonštatoval Igor Dávid, jeden z vlastníkov pálenice v Ľuboreči. Za liter stopercentného kalvadosu tu zákazník zaplatí 225 korún. Do pálenice v Ľuboreči chodia aj pestovatelia ovocia z Lučenca, kde pálenica už tretí rok nefunguje.
Kvalitu pálenky ovplyvňuje kvalita ovocia. Dôležitá je ich zrelosť, cukornatosť, vodnatosť, ale aj zdravotný stav ovocia. Stupeň kvasenia sa kontroluje meraním objemu cukru a obsahu alkoholu v kvase. Kedysi sa na kvasenie používali drevené sudy, dnes ich nahradili plastové nádoby.
Colníkom z Lučenca sa v minulom roku podarilo odhaliť tri čierne pálenice. „Dve v okrese Detva a jednu pri Rimavskej Sobote. Majitelia domácich destilačných zariadení okrádajú štát o dane a dopúšťajú sa trestného činu, za to im hrozí najnižšia pokuta stotisíc korún a dvojročné väzenie. V prípade, že sa im dokáže, koľko litrov liehu vypálili, zaplatia aj výšku spotrebnej dane,“ informuje Milan Cvancinger, vedúci pobočky Colného úradu v Lučenci. Štát vyšiel pestovateľom ovocia aj majiteľom páleníc v ústrety. Od septembra tohto roku tí, čo vypália do 43 litrov čistého destilátu, zaplatia len 50–percent výšky spotrebnej dane, čo je 141,50 korún. Nad 43 litrov platia daň už v plnej výške, čo je 283 korún.