K podnikaniu má Simona Krasňanská blízko. Jej rodičia vlastnili v Amerike niekoľko reštaurácií.
„Aj na ich ceste za podnikaním sa objavili zátarasy. No vždy ich vedeli prekonať a ísť ďalej. Mama aj otec mi zvykli hovoriť, že s poctivosťou najďalej zájdeš. Vybrala som si náročnú cestu. Zvažovala som, či chcem klopkať na dvere od firmy k firme a pýtať si prácu, alebo sa postavím na vlastné nohy. Chcela som robiť niečo, čo bude pre moju rodinu, ale aj pre iných prínosom. Začala som s manželom piecť trdelníky,“ hovorí 32-ročná matka dvoch detí.
Podnikanie nie je beh na krátke trate
„Je to maratón. Musíte mať pri ňom na zreteli, že zákazník je vašim pánom. Na začiatku nerozmýšľať len o tom, ako si zarobiť čo najviac peňazí, ale ako si postupne vybudovať dobré meno,“ hovorí sympatická cukrárka, manažérka, predavačka i upratovačka v jednej osobe. Podľa nej si to mnohí podnikatelia na Slovensku neuvedomujú.
Inšpiroval ich jarmok
K pečeniu trdelníkov sa dostala náhodou. Na Novohradskom jarmoku voňali tak lákavo, že si jeden kúpila a nápad bol na svete.
„Vstávame o pol piatej ráno, aby cesto stihlo vykysnúť. Aby tí, ktorí sa pri našom obchode zastavia pri ceste do práce, mali už čerstvé trdelníky. Recept je z mojej hlavy. Aj vanilkový cukor si vyrábam sama. Zatiaľ však naše remeslo nie je ziskové. Žijeme z úspor. V obchode mi pomáha aj manžel,“ hovorí Simona Krasňanská. Napriek všetkým problémom je vraj večná optimistka.
„Ani v Amerike to momentálne podnikatelia nemajú ľahké. Aj tam sú menšie tržby, fabriky prepúšťajú a ľudia majú strach. Musíme vydržať. Dúfam, že staré porekadlo o remesle so zlatým dnom bude na Slovensku platiť už čoskoro,“ dodá cukrárka, ktorá pečie novohradské trdelníky.
Jedným z jej prianím je aby sa Novohrad dostal do povedomia širokej verejnosti aj prostredníctvom novohradského trdelníka.⋌