POLTÁR. V meste zaviedli minulý rok tradíciu varenia gombovcov. Malé guľky plnené lekvárom a posypané makom majú radi nielen deti, ale aj dospelí. Aj tohto roku ich bolo Gombovecfeste neúrekom.
Návrat k tradíciám
„Gombovce tu pozná každý. Tak ako halušky či dobrú klobásu. Je to skrátka naše tradičné jedlo," vysvetľuje primátor mesta Pavel Rončák „Minulý rok sme sa pokúsili o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Podarilo sa nám vyrobiť najdlhší šúlanec a najväčší gombovec," hovorí Ondrej Lepiš. Tento rok sa rozhodli, že rekordy lámať nebudú, vraj si to nechajú až na rok.
„Túto akciu robíme hlavne preto, aby sme poukázali na to, aké chutné a zdravé sú slovenské jedlá. Z niektorých kuchýň sa vytrácajú. Poltársko je typické pestovaním sliviek, z ktorých sa varia gombovce," dodá Lepiš
Recept treba mať v oku
Očakávaným bodom sobotňajšieho programu bodom programu bola súťaž o najlepší gombovec. Navarili ich skúsené gazdinky Mária Uhrínová, Margita Kýpeťová a Hana Rechtoríková. Dobrý recept vraj na ne neexistuje, mierku treba mať v oku. Pre tých, ktorí ho v oku predsalen nemajú, pani Rechoríková odporúča tento: „Studené zemiaky prelisujeme, zmiešame s múkou a dochutíme. Potom ich varíme v studenej vode a gombovce sú hotové. Pozor však, nezabudnite ich naplniť slivkami alebo slivkovým lekvárom. Gombovce robím odjakživa, naučila ma ich variť moja mamička. Doma ich jeme veľmi často. Môj syn ich má veľmi rád a dokonca si ich vie aj sám navariť," tvrdí pani Hanka.
V súťaži v jedení slivkových gombovcov boli najlepší Jozef Kráľ, Július Telek, Jozef Oláh, Ján Šoltés a Daniel Kamas. Po desiatich gombovcoch na ich miskách sa len tak zaprášilo. No zahanbiť sa nedali ani deti. Patrícia Dojčiarová, Dušan Oláh a Miroslava Kýpeťová ich zjedli najrýchlejšie.