LUČENEC. Dania Peres má 65 rokov, no hádali by ste jej menej. Výborne vyzerá a energie má na rozdávanie. Hovorí výlučne po španielsky a ako pravá Kubánka pije veľa kávy. Navštívila už mnoho miest nielen v Európe, ale aj vo svete a ako členka Gurmet klubu vie navariť rôzne špeciality. Do Lučenca pricestovala s jediným cieľom - naučiť kuchárov z Lučenca variť kubánske špeciality.
Najlepšie sa jej varilo v Amerike
„Na Slovensku som už druhýkrát. Predtým som žila dva roky v Bratislave, kde som tiež učila kuchárov variť naše špeciality. Pochodila som už kus sveta. Varila som v Amerike, Španielsku, Mexiku, Venezuele či v rodnej Kube. Najzaujímavejšie bolo variť v Amerike pri nakrúcaní filmu Piráti z Karibiku, ani Johny Depp sa na moje jedlá nesťažoval," usmeje sa sympatická Kubánka.
Slovenská kuchyňa sa jej pozdáva. „Chutia mi najmä halušky. Slovenské jedlá sú však na môj žalúdok príliš ťažké. Ja mám rada akékoľvek jedlo, ak je dobre pripravené. Okrem Mc Donaldu,“ tvrdí Dania.
Slováci vraj veľa jedia
S varením kubánskych špecialít vraj nemali slovenskí kuchári žiadny problém. „Naša kuchyňa je úplne iná. Veľa varíme z ovocia, rýb, používame množstvo omáčok a rôznych prísad. Kubánska kuchyňa je zdravšia ako ostatné, pretože varíme výlučne na olivovom oleji. Na Slovensku chýbajú mnohé ingrediencie, ktoré sú potrebné do našich špecialít. Preto som tu nemohla uvariť všetky naše jedlá. Kuchári z jedálne hotelu Slovan a z kubánskej reštaurácie La Habana sú učenliví. Kubánske špeciality zvládajú,“ tvrdí vychýrená kuchárka.
Najväčšie prekvapenie zažila, keď začala pripravovať porcie. „Nabrala som jednu a kolegovia zo Slovenska sa na mňa pozerali s údivom. Až po chvíli nabrali odvahu a upozornili ma, že som na tanier naložila málo jedla. Vy Slováci jete veľmi veľa,“ zasmeje sa Dania.
Slovensko nosí v srdci
Príchod na Slovensko nebol jednoduchý. „Najväčším problémom bola komunikačná bariéra. Potrebovala som prekladateľku. Som však presvedčená o tom, že pri varení veľa slov netreba, stačí vidieť. No niekoľko vašich slov som sa predsa len naučila. Slováci sú milí a dobrosrdeční ľudia. Stále však žijete v strese a niekam sa ponáhľate,“ tvrdí Dania.
V krajine, z ktorej Dania pochádza, sa ľudia riadia typickým kubánskym slovom „maňana“, čo v preklade znamená „urobím zajtra".
Dania sa v Lučenci dlho neohreje. Koncom novembra odchádza späť na Kubu. Slovensko jej však prirástlo k srdcu. „Mám tu veľa priateľov a určite sa sem plánujem čoskoro vrátiť," dodá na záver sympatická dáma z exotickej Kuby.