Nedeľa, 25. február, 2018 | Meniny má Frederik(a)

Varil na lodiach, teraz učí Slovákov zdravo jesť

Artur je sympatický mladý muž. Od detstva chcel byť kuchárom. Sen sa stal skutočnosťou. S vareškou v ruke pochodil kus sveta a varil na výletných lodiach. Teraz svoje umenie predvádza len tri kilometre od Lučenca, kde učí Slovákov zdravému stravovaniu.

Artur Parol (vpravo) by najradej vyradil z jedálneho lístka vyprážané jedlá.(Zdroj: KATARÍNA SVOREŇOVÁ)

VIDINÁ. Varil v rôznych reštauráciách a hoteloch. Osem rokov strávil na výletných lodiach. Varil tam pre mlsné jazýčky ľudí z rôznych krajín. Tam si našiel aj priateľku Katku. Dnes už takmer rok predvádza svoje kuchárske umenie v reštaurácii Furman vo Vidinej, len tri kilometre od Lučenca. Poliak Artur Parol má Slovákov rád. Chcel by ich naučiť zdravšiemu stravovaniu. „Slováci dávajú prednosť mastným jedlám. Nevážia si svoje zdravie," hovorí sympatický kuchár.

Z lode odišiel na Slovensko

Začínal v rodnom Poľsku. „Varil som v mnohých reštauráciách a hoteloch. Neskôr som sa dostal do zahraničia. Keď som pôsobil v jednej rakúskej reštaurácii, dostal som pozvanie variť na výletnej lodi," spomína na jedno z rozhodujúcich období vo svojom živote šikovný kuchár. Chvíľu váhal. Loď, vlny, morská choroba, to všetko mu hodnú chvíľu vŕtalo v hlave. Napokon zvíťazila túžba po dobrodružstve a lukratívnu ponuku prijal. Plavil sa po Čiernom mori. Našiel si tam aj priateľku.

Článok pokračuje pod video reklamou

_fur2.jpg

„Na lodi som prežil osem rokov, z toho šesť som robil šéfkuchára. Bol to neskutočný stres. No ani začiatky na Slovensku neboli ružové. Najskôr sme si chceli nájsť prácu v Bratislave, no podmienky pre nás tam boli nevýhodné. Preto padlo rozhodnutie zakotviť vo Vidinej. Rodičia mojej priateľky tu vlastnili rozbehnutú rodinnú reštauráciu," hovorí Artur. Vo Vidinej robí šéfkuchára necelý rok a učí sa zvykom Slovákov. Sú chvíle, keď ich absolútne nechápe.

Chce zmeniť naše nezdravé návyky

„Bol som v šoku, keď mi ľudia začali chodiť do reštaurácie v čase obeda. V Poľku sa hlavné jedlo podáva po štvrtej, to bola pre mňa asi najväčšia zmena. Prekvapený som bol aj z jedál, ktoré si objednávali. Väčšina z nich bola vyprážaná. Slováci nie sú zvyknutí na zdravú kuchyňu," hovorí šéfkuchár.

A pretože mu Slováci prirástli k srdcu, už niekoľko mesiacov sa ich snaží preorientovať na zdravú stravu.
„Na Slovensku neexistuje reštaurácia bez fritézy. Ja som z jedálneho lístka takmer úplne vylúčil všetko vyprážané. Mojím snom je naučiť zákazníkov stravovať sa zdravo. Pochopiteľne, nemohol som to zmeniť zo dňa na deň. Vyplašil by som hostí. Robím to postupne," usmeje sa Poliak. Slováci sú podľa neho konzervatívni. Neradi skúšajú nové veci.

„Mal som tu takých zákazníkov, ktorí ani len nechceli počuť, aby si namiesto vyprážaného rezňa dali napríklad prírodné mäso s brokolicou. No keď ho ochutnali, nevedeli si ho vynachváliť," tvrdí Artur.

Práca mu je koníčkom

Šérkuchárom chcel byť odmalička. „Už ako dieťa som sa motal pri mame v kuchyni. No skôr som jej zavadzal, ako pomáhal. Bol som tam šťastný. Bavilo ma miešať vareškou plnku. Dnes robím to, čo ma baví," hovorí Artur. Vždy skúša niečo nové. Na jeho jedálničku môžete nájsť nielen špenátové halušky či cibuľovú polievku, ale napríklad aj mäso z krokodílieho chvosta. Zákazníci si na novú medzinárodnú kuchyňu zvykli a radi sa vracajú. V reštaurácii ulahodia nielen jazyku.

„Prvé jedia oči, preto musí jedlo aj dobre vyzerať. Keď sa jedlo volá Tortilový klobúk, tak ho upečiem v tvare klobúka. Potom musí jedlo vyhovovať našim chuťovým bunkám, žalúdok je posledný," vysvetľuje šéfkuchár.

Cukor si pomýlil so soľou

Občas sa aj jemu podarí vyrobiť nejaký ten prešľap. „Pamätám sa, ako sme zamenili soľ s cukrom a potom bolo treba navariť za 15 minút polievku pre všetkých hostí. Bola to veru poriadna fuška aj stres," usmieva sa Artur. Varenie v rôznych krajinách berie ako najlepšiu školu.

_fur3.jpg

„V mojom odbore nie je dobré byť dlho na jednom mieste. Aj od zlého šéfkuchára sa dá niečo naučiť. Tu vo Vidinej mi chýba taká zdravá konkurencia. Niekto, s kým by som sa poradil, vymenil si skúsenosti," hovorí. Uvažuje preto o vstupe do klubu kuchárov. Jeho problémom je však čas.

„V práci som prakticky celý deň a večer mnohokrát len zjem, čo vidím v chladničke. Nie nadarmo sa hovorí, že šuster chodí v deravých topánkach," dodá šéfkuchár.

Zaujímavosti

 


  1. Nad záhadnou smrťou mladého poľovníka visí množstvo otáznikov 1 678
  2. Dve obete nehody záchranárke navždy zostanú v pamäti, boli vo veku jej detí 1 637
  3. V Lučenci plánujú postupné zmeny, vo Zvolene už majú útulný štadión Foto 683
  4. Divosi zakopli, Mimel poskočil na druhú priečku 181
  5. Do reprezentácie nominovali aj hráčov Lučenca 178
  6. Ľudské tragédie zasiahnu aj tvrdých chlapov 109
  7. Lučenec odplatil Bystrici dve prehry (+ FOTO A VIDEO) 100
  8. Cez víkend nás zasiahnu arktické zimy 48
  9. Boccisti na európskom juniorskom šampionáte Foto 44
  10. Na svahu Košútky sa zranilo 13-ročné dievča, odviezol ju vrtuľník 43

Najčítanejšie správy

Novohrad

Nad záhadnou smrťou mladého poľovníka visí množstvo otáznikov

Prípadom Dávida, ktorého našli s prestrelenou hlavou, sa už zaoberá krajská kriminálka.

Dve obete nehody záchranárke navždy zostanú v pamäti, boli vo veku jej detí

Náročnú prácu zobrala ako výzvu, ktorú nikdy neoľutovala. Ľudské životy zachraňuje už štrnásť rokov.

V Lučenci plánujú postupné zmeny, vo Zvolene už majú útulný štadión

Ako sú na tom stánky v Lučenci, Žiari, Bystrici či vo Zvolene? Prinášame vám porovnanie niektorých futbalových štadiónov v našom kraji.

Divosi zakopli, Mimel poskočil na druhú priečku

Rozhodca v stretnutí Levíc s Lučencom vytiahol tri červené karty.

Do reprezentácie nominovali aj hráčov Lučenca

Dvaja mladí futsalisti by mali nastúpiť na dvojzápas proti Španielom.

Blízke regióny

Z brutálnej vraždy obvinili Zvolenčana. Žene oddelil hlavu od tela a tvár jej znetvoril

Prokurátor muža viní z úkladnej vraždy pracovníčky nebankovej spoločnosti.

Muža zrazil vo Zvolene vlak

V kritickom stave ho previezli do nemocnice, večer však zraneniam podľahol.

Jazdil opitý, na výzvu polície nezastavil a havaroval

Obyvateľ Brezna si svojou nezodpovednosťou narobil poriadne problémy.

Bystrica chystá veľké privítanie Anastasie Kuzminovej na 1. marca

Presný program mesto upresní v najbližších dňoch.

Všetky správy

Ledecká sa zapísala do histórie. Po lyžiarskom zlate vyhrala aj na snouborde

Ester Ledecká získala v Pjongčangu svoje druhé zlato, keď v snoubordingu vyhrala paralelný obrovský slalom.

Kanada získala bronz, v desaťgólovom zápase porazila Česko

Na hokejovom turnaji sa stretli druhýkrát.

Slováci nezopakovali strieborný šampionát. Za vypadnutie môžu aj víťazi

Slovenskí lyžiari skončili v tímovej súťaži už v prvom kole, keď nestačili na Nemcov.

Hokej - Program, tabuľky, skupiny - Zimná olympiáda 2018 (ZOH 2018)

Hokejový turnaj sa začína v stredu 14. februára 2018. Slovensko doň vstúpi zápasom proti Olympijským športovcom z Ruska.