Varil na lodiach, teraz učí Slovákov zdravo jesť

Artur je sympatický mladý muž. Od detstva chcel byť kuchárom. Sen sa stal skutočnosťou. S vareškou v ruke pochodil kus sveta a varil na výletných lodiach. Teraz svoje umenie predvádza len tri kilometre od Lučenca, kde učí Slovákov zdravému stravovaniu.

Artur Parol (vpravo) by najradej vyradil z jedálneho lístka vyprážané jedlá.Artur Parol (vpravo) by najradej vyradil z jedálneho lístka vyprážané jedlá. (Zdroj: KATARÍNA SVOREŇOVÁ)

VIDINÁ. Varil v rôznych reštauráciách a hoteloch. Osem rokov strávil na výletných lodiach. Varil tam pre mlsné jazýčky ľudí z rôznych krajín. Tam si našiel aj priateľku Katku. Dnes už takmer rok predvádza svoje kuchárske umenie v reštaurácii Furman vo Vidinej, len tri kilometre od Lučenca. Poliak Artur Parol má Slovákov rád. Chcel by ich naučiť zdravšiemu stravovaniu. „Slováci dávajú prednosť mastným jedlám. Nevážia si svoje zdravie," hovorí sympatický kuchár.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z lode odišiel na Slovensko

Začínal v rodnom Poľsku. „Varil som v mnohých reštauráciách a hoteloch. Neskôr som sa dostal do zahraničia. Keď som pôsobil v jednej rakúskej reštaurácii, dostal som pozvanie variť na výletnej lodi," spomína na jedno z rozhodujúcich období vo svojom živote šikovný kuchár. Chvíľu váhal. Loď, vlny, morská choroba, to všetko mu hodnú chvíľu vŕtalo v hlave. Napokon zvíťazila túžba po dobrodružstve a lukratívnu ponuku prijal. Plavil sa po Čiernom mori. Našiel si tam aj priateľku.

SkryťVypnúť reklamu

_fur2.jpg

„Na lodi som prežil osem rokov, z toho šesť som robil šéfkuchára. Bol to neskutočný stres. No ani začiatky na Slovensku neboli ružové. Najskôr sme si chceli nájsť prácu v Bratislave, no podmienky pre nás tam boli nevýhodné. Preto padlo rozhodnutie zakotviť vo Vidinej. Rodičia mojej priateľky tu vlastnili rozbehnutú rodinnú reštauráciu," hovorí Artur. Vo Vidinej robí šéfkuchára necelý rok a učí sa zvykom Slovákov. Sú chvíle, keď ich absolútne nechápe.

Chce zmeniť naše nezdravé návyky

„Bol som v šoku, keď mi ľudia začali chodiť do reštaurácie v čase obeda. V Poľku sa hlavné jedlo podáva po štvrtej, to bola pre mňa asi najväčšia zmena. Prekvapený som bol aj z jedál, ktoré si objednávali. Väčšina z nich bola vyprážaná. Slováci nie sú zvyknutí na zdravú kuchyňu," hovorí šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu

A pretože mu Slováci prirástli k srdcu, už niekoľko mesiacov sa ich snaží preorientovať na zdravú stravu.
„Na Slovensku neexistuje reštaurácia bez fritézy. Ja som z jedálneho lístka takmer úplne vylúčil všetko vyprážané. Mojím snom je naučiť zákazníkov stravovať sa zdravo. Pochopiteľne, nemohol som to zmeniť zo dňa na deň. Vyplašil by som hostí. Robím to postupne," usmeje sa Poliak. Slováci sú podľa neho konzervatívni. Neradi skúšajú nové veci.

„Mal som tu takých zákazníkov, ktorí ani len nechceli počuť, aby si namiesto vyprážaného rezňa dali napríklad prírodné mäso s brokolicou. No keď ho ochutnali, nevedeli si ho vynachváliť," tvrdí Artur.

Práca mu je koníčkom

Šérkuchárom chcel byť odmalička. „Už ako dieťa som sa motal pri mame v kuchyni. No skôr som jej zavadzal, ako pomáhal. Bol som tam šťastný. Bavilo ma miešať vareškou plnku. Dnes robím to, čo ma baví," hovorí Artur. Vždy skúša niečo nové. Na jeho jedálničku môžete nájsť nielen špenátové halušky či cibuľovú polievku, ale napríklad aj mäso z krokodílieho chvosta. Zákazníci si na novú medzinárodnú kuchyňu zvykli a radi sa vracajú. V reštaurácii ulahodia nielen jazyku.

SkryťVypnúť reklamu

„Prvé jedia oči, preto musí jedlo aj dobre vyzerať. Keď sa jedlo volá Tortilový klobúk, tak ho upečiem v tvare klobúka. Potom musí jedlo vyhovovať našim chuťovým bunkám, žalúdok je posledný," vysvetľuje šéfkuchár.

Cukor si pomýlil so soľou

Občas sa aj jemu podarí vyrobiť nejaký ten prešľap. „Pamätám sa, ako sme zamenili soľ s cukrom a potom bolo treba navariť za 15 minút polievku pre všetkých hostí. Bola to veru poriadna fuška aj stres," usmieva sa Artur. Varenie v rôznych krajinách berie ako najlepšiu školu.

_fur3.jpg

„V mojom odbore nie je dobré byť dlho na jednom mieste. Aj od zlého šéfkuchára sa dá niečo naučiť. Tu vo Vidinej mi chýba taká zdravá konkurencia. Niekto, s kým by som sa poradil, vymenil si skúsenosti," hovorí. Uvažuje preto o vstupe do klubu kuchárov. Jeho problémom je však čas.

„V práci som prakticky celý deň a večer mnohokrát len zjem, čo vidím v chladničke. Nie nadarmo sa hovorí, že šuster chodí v deravých topánkach," dodá šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 191
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 11 461
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 483
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 154
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 952
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 382
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 335
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 323
  1. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  2. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  3. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  4. Seniori v pohybe: Blízkosť lieči
  5. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  6. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  7. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  8. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 149
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 28 595
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 719
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 720
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 789
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 929
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 394
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 703
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  2. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  3. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  4. Seniori v pohybe: Blízkosť lieči
  5. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  6. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  7. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  8. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 149
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 28 595
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 719
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 720
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 789
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 929
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 394
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 703
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu