Sobota, 16. december, 2017 | Meniny má Albína

Varil na lodiach, teraz učí Slovákov zdravo jesť

Artur je sympatický mladý muž. Od detstva chcel byť kuchárom. Sen sa stal skutočnosťou. S vareškou v ruke pochodil kus sveta a varil na výletných lodiach. Teraz svoje umenie predvádza len tri kilometre od Lučenca, kde učí Slovákov zdravému stravovaniu.

Artur Parol (vpravo) by najradej vyradil z jedálneho lístka vyprážané jedlá.(Zdroj: KATARÍNA SVOREŇOVÁ)

VIDINÁ. Varil v rôznych reštauráciách a hoteloch. Osem rokov strávil na výletných lodiach. Varil tam pre mlsné jazýčky ľudí z rôznych krajín. Tam si našiel aj priateľku Katku. Dnes už takmer rok predvádza svoje kuchárske umenie v reštaurácii Furman vo Vidinej, len tri kilometre od Lučenca. Poliak Artur Parol má Slovákov rád. Chcel by ich naučiť zdravšiemu stravovaniu. „Slováci dávajú prednosť mastným jedlám. Nevážia si svoje zdravie," hovorí sympatický kuchár.

Z lode odišiel na Slovensko

Začínal v rodnom Poľsku. „Varil som v mnohých reštauráciách a hoteloch. Neskôr som sa dostal do zahraničia. Keď som pôsobil v jednej rakúskej reštaurácii, dostal som pozvanie variť na výletnej lodi," spomína na jedno z rozhodujúcich období vo svojom živote šikovný kuchár. Chvíľu váhal. Loď, vlny, morská choroba, to všetko mu hodnú chvíľu vŕtalo v hlave. Napokon zvíťazila túžba po dobrodružstve a lukratívnu ponuku prijal. Plavil sa po Čiernom mori. Našiel si tam aj priateľku.

_fur2.jpg

„Na lodi som prežil osem rokov, z toho šesť som robil šéfkuchára. Bol to neskutočný stres. No ani začiatky na Slovensku neboli ružové. Najskôr sme si chceli nájsť prácu v Bratislave, no podmienky pre nás tam boli nevýhodné. Preto padlo rozhodnutie zakotviť vo Vidinej. Rodičia mojej priateľky tu vlastnili rozbehnutú rodinnú reštauráciu," hovorí Artur. Vo Vidinej robí šéfkuchára necelý rok a učí sa zvykom Slovákov. Sú chvíle, keď ich absolútne nechápe.

Chce zmeniť naše nezdravé návyky

„Bol som v šoku, keď mi ľudia začali chodiť do reštaurácie v čase obeda. V Poľku sa hlavné jedlo podáva po štvrtej, to bola pre mňa asi najväčšia zmena. Prekvapený som bol aj z jedál, ktoré si objednávali. Väčšina z nich bola vyprážaná. Slováci nie sú zvyknutí na zdravú kuchyňu," hovorí šéfkuchár.

A pretože mu Slováci prirástli k srdcu, už niekoľko mesiacov sa ich snaží preorientovať na zdravú stravu.
„Na Slovensku neexistuje reštaurácia bez fritézy. Ja som z jedálneho lístka takmer úplne vylúčil všetko vyprážané. Mojím snom je naučiť zákazníkov stravovať sa zdravo. Pochopiteľne, nemohol som to zmeniť zo dňa na deň. Vyplašil by som hostí. Robím to postupne," usmeje sa Poliak. Slováci sú podľa neho konzervatívni. Neradi skúšajú nové veci.

„Mal som tu takých zákazníkov, ktorí ani len nechceli počuť, aby si namiesto vyprážaného rezňa dali napríklad prírodné mäso s brokolicou. No keď ho ochutnali, nevedeli si ho vynachváliť," tvrdí Artur.

Práca mu je koníčkom

Šérkuchárom chcel byť odmalička. „Už ako dieťa som sa motal pri mame v kuchyni. No skôr som jej zavadzal, ako pomáhal. Bol som tam šťastný. Bavilo ma miešať vareškou plnku. Dnes robím to, čo ma baví," hovorí Artur. Vždy skúša niečo nové. Na jeho jedálničku môžete nájsť nielen špenátové halušky či cibuľovú polievku, ale napríklad aj mäso z krokodílieho chvosta. Zákazníci si na novú medzinárodnú kuchyňu zvykli a radi sa vracajú. V reštaurácii ulahodia nielen jazyku.

„Prvé jedia oči, preto musí jedlo aj dobre vyzerať. Keď sa jedlo volá Tortilový klobúk, tak ho upečiem v tvare klobúka. Potom musí jedlo vyhovovať našim chuťovým bunkám, žalúdok je posledný," vysvetľuje šéfkuchár.

Cukor si pomýlil so soľou

Občas sa aj jemu podarí vyrobiť nejaký ten prešľap. „Pamätám sa, ako sme zamenili soľ s cukrom a potom bolo treba navariť za 15 minút polievku pre všetkých hostí. Bola to veru poriadna fuška aj stres," usmieva sa Artur. Varenie v rôznych krajinách berie ako najlepšiu školu.

_fur3.jpg

„V mojom odbore nie je dobré byť dlho na jednom mieste. Aj od zlého šéfkuchára sa dá niečo naučiť. Tu vo Vidinej mi chýba taká zdravá konkurencia. Niekto, s kým by som sa poradil, vymenil si skúsenosti," hovorí. Uvažuje preto o vstupe do klubu kuchárov. Jeho problémom je však čas.

„V práci som prakticky celý deň a večer mnohokrát len zjem, čo vidím v chladničke. Nie nadarmo sa hovorí, že šuster chodí v deravých topánkach," dodá šéfkuchár.

Zaujímavosti

 


  1. Rácz sa vrátil do materského klubu a šplhá sa v svetovom rebríčku (+ FOTO) 437
  2. V Lučenci tiekla krv, postarali sa o to študenti jednej zo stredných škôl 288
  3. Vyšla jedinečná kniha o našom regióne 287
  4. Na sídlisku vybudovali najväčšie mestské parkovisko Foto 237
  5. V sobotu sa rozhodne o postupe Video 169
  6. Mladá Fiľakovčanka Viktória Póczosová dobýja svet fitnesu Foto 168
  7. Župan bude predávať punč, peniaze poputujú do Lučenca 159
  8. Lučenec sa zmení na hokejové kráľovstvo 152
  9. V Lučenci sa zveziete zadarmo 104
  10. Veľkokrtíšska firma žiada od štátu investičnú pomoc 93

Najčítanejšie správy

Novohrad

Rácz sa vrátil do materského klubu a šplhá sa v svetovom rebríčku (+ FOTO)

Úspešný pästiar z Lučenca dosiahol to, o čom mnohí športovci snívajú. Je v pozícii, keď si môže klásť podmienky.

V Lučenci tiekla krv, postarali sa o to študenti jednej zo stredných škôl

Niektorí bojovali so strachom, iní neskrývali svoje nadšenie z dobrého skutku. Oporou pri prvej skúsenosti boli učitelia.

Vyšla jedinečná kniha o našom regióne

Viac ako tristo historických fotografií sa podarilo vložiť do druhého vydania publikácie roku 1927.

Na sídlisku vybudovali najväčšie mestské parkovisko

Tento rok pribudlo v meste 71 parkovacích miest.

V sobotu sa rozhodne o postupe

BKM Lučenec sa pred posledným zápasom základnej časti posilnil o nového hráča.

Blízke regióny

Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí

Na nákladnej stanici sa čelne zrazil osobný vlak s nákladným.

Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí

Na nákladnej stanici sa čelne zrazil osobný vlak s nákladným.

Lúpež vo Zvolene: Na ulici prepadol ženu

Incident sa udial v skorých ranných hodinách. Útočník ušiel, polícia ho však vypátrala.

Vlaky budú čistejšie, vo Zvolene postavia technické centrum

Dnes vozne čistia pod holým nebom, nové stredisko bude mať vykúrenú halu.

Je rozhodnuté, Zvolen ide stavať letné kúpalisko

Najväčšiu investíciu smeruje Zvolen v budúcom roku do Barín.

Všetky správy

Polícia v Opoji zastrelila Jána Golisa, mal šéfovať bankomatovej mafii

Obeťou policajnej streľby je 42-ročný Ján Golis, známy z kauzy bankomatovej mafie. Druhým je 34-ročný Martin Krajčovic, ktorý figuroval v rovnakom prípade.

Dravecký porušil životosprávu a musel opustiť reprezentáciu

Hokejový zväz považuje vec za citlivú, nechce sa k nej veľmi vyjadrovať.

Vidíte na obrázku cikcakovité čiary? Môžete zažiť slepotu

Zakrivená slepota nie je diagnóza, spôsobuje ju evolúcia.

A toto vám ako napadlo, pani Nicholsonová?

Kým Pašku musela schladiť Laššáková, Nicholsonovú poslal do reality Galko.

Britský generál: Rusi môžu preťať káble a zrušiť internet

Podmorské káble sú zle chránené, Američania hovoria o ruských ponorkách v ich blízkosti.