POLTÁR. Milovníci zábavy, hudby, ale najmä dobrého jedla si v sobotu 22. mája prišli na svoje. V Poltári sa totiž konali Majstrovstvá Novohradu vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré tu už majú svoju tradíciu. Chutnej pochúťke sa potešil naozaj každý.
Tradíciu treba podporiť
„Organizujeme už štvrtý ročník týchto majstrovstiev. Varenie halušiek je tradíciou nielen u nás, ale prakticky na celom Slovensku. Aj my v Poltári ich radi varíme a ešte radšej konzumujeme. Dnes sem prišlo veľa ľudí, prialo nám aj počasie. Myslím si, že takéto tradície a vzťahy medzi ľuďmi treba podporovať a rozvíjať," hovorí Pavel Rončák, primátor mesta. Aj on sám si na haluškách pochutí minimálne raz za štrnásť dní a najradšej má tvarohové.
Za kotly sa postavili štyri družstvá. Pravidlá boli jednoduché. Bryndzové halušky varil vždy len jeden člen. Ostatní mu ich potom pomáhali v čo najkratšom čase zjesť.
„Hodnotíme čas varenia a jedenia, hygienu pri príprave, estetiku, zručnosť a chuť. Jedlo musí dobre vyzerať aj chutiť," vysvetľuje Ján Lakota, jeden z dvoch porotcov. Ten vlani so svojim tímom vyhral prvé miesto na MS vo varení halušiek v Tureckej. Zároveň vytvorili rekord, halušky sa im podarilo navariť za dvanásť minút a dvadsaťjeden sekúnd.
Tento rok si víťazstvo odnieslo družstvo, ktoré zastupovalo politickú stranu. Halušky navarilo za 16,05 minúty a zjedlo ich za deväťdesiatštyri sekúnd.
Šikovné kuchárky
Katarínu Dojčiarovú z Kalinova si za kuchárku vybralo družstvo s názvom Úvrať. „Naše družstvo reprezentuje súbor Úvrať. Doma varím halušky často, ale nie takýmto spôsobom. Mám tam predsa len lepšie technické možnosti. Ale aj tu sa mi varilo dobre. Síce som sa trošku pri rajbaní štrajchla do ruky, našťastie nie vážne," tvrdí kuchárka, ktorá do halušiek pridala aj pochúťkovú smotanu.
Jana Zvarová z Poltára varila halušky v tíme nemenovanej strany. „Varila som presne tak ako doma, len v menšom. Dochucovala som len tak od oka a podľa vône, nakoľko sme jedlo vôbec nemohli ochutnávať," vysvetľuje pani Janka, ktorá vraj doma usilovne trénovala rajbanie.
Keď halušky, tak bryndzové
Hoci súťažné halušky boli zjedené, každý si ich mohol dopriať, koľko mu brucho dovolilo. Pochutiť si na nich prišla aj Mária Kašová. „Doma ich až tak často nevarím. Naučila ma to mama, aj postup som odsledovala od nej. Dnes sa na ne veľmi teším," hovorí sympatická dáma. Najväčšiu radosť z podujatia mali celkom určite deti.
„Páči sa mi tu. Halušky mám rád, najmä bryndzové. Mamina ich doma pripravuje asi hodinu," hovorí päťročný Stanko Stanove. Reno Tóth má vraj radšej halušky so syrom.
Počas súťaží ľudí zabával ľudový rozprávač Jožko Bryndza a hudobná skupina Syntakt. Príjemné prostredie a náladu zlepšovali heligonkári a mnohých zaujal aj jarmok. Na svoje si dnes prišli naozaj všetci.