RIMAVSKÁ SOBOTA. Súťažou zručností budúcich kuchárov a cukrárov sa dnes v Rimavskej Sobote začal medzinárodný festival škôl krajín V4 spojený so súťažou Euroakademic Gastro 2010. Podujatie organizuje rimavskosobotská Spojená škola a Banskobystrický samosprávny kraj. V piatok sa pod drobnohľadom porotcov predstavia baristi, barmani, someliéri, kaderníci a kozmetičky. Počas celého podujatia sa do súťažnej prehliadky zapojí takmer 120 študentov z 21 škôl, medzi nimi zástupcovia Maďarska, Poľska, Čiech a Slovenska.
Chutne a rýchlo
Pripraviť jedlo z bravčovej panenky alebo lososa v časovom limite 45 minút bolo úlohou deviatich súťažiacich kuchárov, cukrári museli vo svojom dezerte použiť ovocie a čokoládu.
„Víťazi z tejto súťaže postupujú priamo do finále celoštátnej súťaže Gastro junior Skills Slovakia, ktoré sa uskutoční v Inchebe koncom januára,“ povedal porotca Martin Kovarský, predseda Klubu mladých kuchárov a cukrárov. Okrem neho na výkony súťažiacich dohliadal Peter Kulhány a Štefan Kiss ako aj riaditeľ Hotela Zlatý Býk Ľudovít Pollák. „Pri hodnotení je najdôležitejšia chuť, vzhľad, príprava, čistota na pracovisku, všetko to, čo by mal kuchár dodržiavať a ovládať,” zhrnul Kovarský.
Svadba a večera s prekvapením
Zatiaľ čo cukrári a kuchári po celý deň predvádzali svoju kreativitu a zručnosť pri príprave jedál a dezertov, prezentovali sa aj študenti, ktorí pripravili prestieranie a výzdobu stolov. Za ústrednú tému si zvolili svadbu, večeru s prekvapením, motív majstrovstiev sveta vo futbale či piknik v prírode. Zároveň dnes prebiehala súťaž budúcich obchodných pracovníkov, maďarské mesto Ózd bolo dejiskom prehliadky zručností čašníkov.
„Cieľom podujatia je konfrontácia zručností, výmena skúseností, nadväzovanie priateľstiev a partnerských spoluprác so školami krajín V4,“ informoval Jaroslav Bagačka, riaditeľ Spojenej školy, ktorá akciu usporiadala. Ako poznamenal, súčasťou Four Festu sú aj sprievodné podujatia, dnes podvečer vystúpi v rimavskosobotskom Dome kultúry speváčka Petra Kepeňová a maďarská skupina Apostol.