ORAVSKÁ POLHORA. Tradičné gajdy sú vyrobené z dreva, typický gajdošský mech je z kozej kože, najlepšie mladej, trojmesačnej, no dobre vykŕmenej. Moraváci používajú na výrobu vakov kožu z oviec, mladí gajdoši radi experimentujú. Gajdy na desiatky spôsobov si mohli pozrieť návštevníci XI. medzinárodného gajdošského festivalu Gajdovačka 2010.
Ladili aj úplne premoknuté
Na koncerte v Múzeu oravskej dediny v Zuberci vystúpilo 23 gajdošov. Hudobníkov zo Slovenska doplnila skupina z Chorvátska, sólisti z Francúzska a Moravy. Najmladší mal desať rokov, najstarší šesťdesiat.
Špeciálnymi gajdami zaujal mladý gajdoš z Hriňovej. „Píšťaly sú vyrobené z umelej hmoty, mech zo špeciálnej goratexovej hmoty. Robili nám ho na objednávku priamo v Škótsku," hovorí o svojom nástroji Michal Machala. „Tieto gajdy sa pri zmene počasia nerozladia. Dá sa s nimi hrať hádam aj pod vodou. V piatok sme hrali v Šahách, boli úplne premočené, vylieval som z nich vodu. No hneď nato som nafúkal mech a začal hrať. Zneli perfektne."
Jeden mech, dva mechy
Slivkové drevo, kravské rohy, mosadz, kozia koža. Tradičné materiály na výrobu tradičných gájd. Na tých hrali dvaja muzikanti zo stredného Slovenska. O klasické gajdy sa musí ich majiteľ poctivo starať. Najväčším nepriateľom je pre tento hudobný nástroj vlhkosť, nekamaráti sa však ani so zvieratami. „Nemôžem ich hodiť hocikam, aby mi ich mole zožrali, kým sa k nim zase dostanem," hovorí Jozef Kostúr z Podkoníc a kamarát Martin Tesák z Pohronskej Polhory ho dopĺňa: „Raz mi mech prežrali myši, inokedy si na ňom zgustol červík kožiar. Zachovalý vak na iných gajdách mi zase úplne roztrhalo malé šteňa." Obidvaja majstri si svoje nástroje vyrábajú sami. Ako hovoria, každý dobrý gajdoš si musí vedieť gajdy sám aj vyrobiť.
Podobný a predsa iný nástroj mal Rastislav Vinkler z Rožnova pod Radhoštěm. Okrem píšťal a mechu mal pod ľavou rukou aj špeciálny dymák, podobný tým, ktorými sa v úľoch vydymujú včely. "Ľavou rukou tlačím dymákom vzduch do mechu, pravou sa snažím vyrovnávať tlak, ktorý zase vháňam do píšťal." Moraváci robia svoje národné gajdy z hruškového dreva. Vďaka dvom mechom majú oproti slovenským či škótskym oveľa jemnejší zvuk. Na rozdiel od slovenských používajú Česi na mech ovčiu kožu srsťou navrch. „My dávame srsť z vnútornej strany. Je to praktickejšie, lebo pri hraní sa srsť šmýka," hovoria gajdoši zo stredného Slovenska.