MODRÝ KAMEŇ. V najmenšom meste na Slovensku, v Modrom Kameni, sa konali Gaštanové slávnosti. Mestom gaštanových alejí sa v sobotu niesla vôňa chutných plodov. Nechýbalo tu ani klasické gaštanové pyré so šľahačkou a nová Gaštanová kráľovná.
Gaštany priniesli Turci
„Modrý Kameň bez gaštanov, to by už vlastne ani nebol Modrý Kameň. Gaštany, ktoré k nám priniesli v 16. storočí Turci, sú súčasťou mesta. Už niekoľko rokov však zápasíme s chorobou, ktorá ich ohrozuje. V meste a jeho okolí je približne 2 500 stromov gaštana jedlého. Rakovina kôry napadla približne štyridsať percent stromov. V spolupráci s Ústavom ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene sa ich pokúšame zachrániť. Spolupracujeme aj s maďarským mestom Nagymaros, kde majú podobný problém. Píšeme projekty, aby sa nám podarilo získať čo najviac peňazí na záchranu nášho dedičstva," tvrdí primátor mesta Modrý Kameň Aladár Bariak. Z európskych peňazí sa samospráve podarilo získať 80-tisíc eur. Gaštany napáda huba Cryphonektria parazitica. Choré stromy prinesú menej úrody a ich liečba je nákladná.
Úroda bude slabšia
V tomto roku bude gaštanov menej. Podpísalo sa pod to daždivé počasie. Napriek tomu ich pestovatelia cenu na Gaštanových slávnostiach nedvíhali. „Kilo som si kúpila za dve eurá. Je to dobrá cena, veď v obchode stoja viac," tešila sa pani Marta.
Gaštany sú zdravé
Gaštany sa obsahom živín podobajú hnedej ryži. Sú excelentným zdrojom minerálov ako vápnik, železo a hlavne draslík a aj vitamínu C. Obsahujú málo sodíka a tukov. Neobsahujú lepok, olej ani cholesterol. Bielkoviny obsiahnuté v plodoch ľudské telo ľahko spracúva. V plodoch sa vo veľkom množstve nachádza škrob, ktorý sa až tepelnou úpravou mení na cukor. V tradičnej čínskej medicíne sa jedlé gaštany považujú za jeden z najdôležitejších zdrojov životodarnej energie. Pre ich tvar ich volajú „ovocím obličiek“ a skutočne najúčinnejším spôsobom obnovujú energiu obličiek. Ak obličky nefungujú dobre, šľachy a kosti zoslabnú. Preto sa jedlé gaštany konzumujú jednak na posilnenie kostí a kĺbov, jednak na zvýšenie celkovej vitálnej energie, nosnosti a vytrvalosti organizmu.
(archív SME)
Do Modrého Kameňa prišla v sobotu aj rodina Sládeková z Veľkého Krtíša. „My sme tu už ako doma. Chodíme sem takmer každú nedeľu. Z hradu je pekný výhľad a príjemne sa sedí aj na lavičke pod gaštanmi. Dnes je tu super. Ochutnali sme veľa špecialít z týchto jesenných plodov a veru nám chutili," povedal pre MY Ján Chudý.
Miška Kubincová a Stanka Melicherová sa Gaštanových slávností zúčastnili už po druhýkrát. Dievčatá vraj milujú pečené gaštany a gaštanové pyré. To, že gaštany z Modrého Kameňa sú naozaj chutné, nám potvrdila aj rodina Veselých. Marek, Oľga a Lenka tu boli aj minulý rok a o rok prídu opäť.
Najťažší plod vážil 15 gramov
Slávnosti však neboli len o výstavkách gaštanových figúrok, kultúrnom programe, špecialitách, ale aj o originálnych súťažiach. Jaroslav Kladivík si najlepšie počínal v tej, pri ktorej malo ísť na kilo čo najmenej gaštanov. Víťaz ich tam mal 103. Miestnemu pestovateľovi sa podarilo dopestovať aj najťažší gaštan.
„Spolu s Jozefom Feketem sme mali gaštan, ktorý vážil 15 gramov," pochválil sa Jozef. Znie to takmer neuveriteľne, ale je to tak. „Ľubica Prelovská z Modrého Kameňa určila takmer presný počet gaštanov v nádobe. Bolo ich tam 886 a pani Ľubka tipovala 888. Najlepší gaštanový zákusok upiekla Emília Sľuková a Gaštanovou kráľovnou sa stala Lenka Hudecová," informovala spoluorganizátorka slávností Veronika Dobrová.
Autor: Zita Suráková ml.