Piatok, 19. október, 2018 | Meniny má Kristián

Každý nôž je originál, čepeľ i rukoväť

Vyrába lovecké a úžitkové nože. Každý kúsok z jeho dielne je originálom. Umelecké diela Jána Jackuliaka majú aj svoju značku JJ. Počas svojej tvorby získal na výstavách mnohé ocenenia a diplomy.

Majster sa musí vyznať v oceli, musí si vedieť navrhnúť tvar čepele a zladiť s ňou rukoväť.(Zdroj: ZITA SURÁKOVÁ ml.)

RIMAVSKÉ ZALUŽANY. Tí, čo poznajú jeho nože, hovoria o ňom ako o majstrovi nožiarovi. Spod jeho rúk nevyjdú dva rovnaké kusy. Každý je originál, čepeľ i rukoväť. Svojmu koníčku sa Ján Jackuliak venuje už takmer dve desaťročia. Zúčastnil sa mnohých medzinárodných výstav, z ktorých si doniesol hodnotné ceny.

„Srdcu najbližšie mi je ocenenie, ktoré som dostal v Košiciach. Na výstave Cassovia US Steel bol môj nôž ocenený ako Top knife," hovorí Ján Jackuliak, rodák z Rimavských Zalužian. Aj z Bratislavy si priniesol viaceré ocenenia, napríklad na Medzinárodnej výstave remeselne vyrábaných nožov v roku 2000 získal ocenenie „Nôž roka". V roku 2004 mu Múzeum vo Svätom Antone a Slovenský poľovnícky zväz udelili diplom za druhé miesto v súťaži „Poľovnícky nôž 2004". Každé z týchto ocenení má v jeho dome čestné miesto.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jeho koníček odštartovala výstava

Vzťah k nožom získal už v detstve. „V tom čase hádam každý chlapec chcel mať rybičku. Kto ju vlastnil, ten bol „in". Aj ja som mal spomínaný vreckový nožík," spomína majster. Neskoršie, keď študoval na strojárskom učilišti, si vyrobil svoj prvý nôž.

„Nebol ničím výnimočný, dá sa povedať, že bol skôr taký tuctový, na bežné použitie. Ale ja som naň bol patrične hrdý. Odvahu na prezentáciu vlastných výrobkov odštartovala až výstava v Příbrame. Zúčastnil som sa jej v roku 1994. Tak sa vlastne začala moja nožiarska dráha. V Čechách som videl ozajstné nožiarske skvosty, ktoré ma chytili za srdce a absolvoval som tam aj množstvo výstav, či už v Brne, Příbrami alebo Hodoníne. Každý môj výrobok má charakteristický punc v tvare dvoch prepletených písmen J. Sú to vlastne iniciálky môjho mena a priezviska," hovorí Ján.

Rukoväte vyrába aj zo slonoviny

Pri rodinnom dome V Rimavských Zalužanoch si zriadil dielňu. Vo svojom kráľovstve trávi takmer všetok svoj voľný čas. Materiál na výrobu čepelí kupuje na rôznych výstavách.

„Kvalita noža závisí od kvality ocele. Musí byť dostatočne tvrdá, ale i pružná. Používam českú nerezovú chirurgickú oceľ. Veľmi dobrá je oceľ Hitathi, ale aj švédska taviteľná martenzitová oceľ. Dosahuje najlepšiu kombináciu tvrdosti a sily. No používam aj nerezové a uhlíkové damasky," hovorí majster.

Byť nožiarom znamená ovládať viaceré remeslá. Majster sa musí vyznať v oceli, musí si vedieť navrhnúť tvar čepele a zladiť s ňou rukoväť. Na výrobu rukovätí používa Ján cudzokrajné i naše dreviny. „A okrem toho rohovinu, kosti či parohy. Podľa toho, ako si to želá zákazník," upresňuje Ján.

_noziar2.jpg

Spod jeho rúk vyšli už stovky nožov - lovecké i úžitkové. „Doma v kuchyni však nenájdete ani jeden môj výrobok. Manželka občas poznamená, že si jeden pôjde kúpiť na moju výstavu. Príslovie o majstrovi obuvníkovi, ktorý chodí bosý, platí aj v mojom prípade," usmeje sa Ján. Občas mu pri práci pomáha syn Martin, ktorý sa venuje umeleckému kováčstvu.

„Kým budem vládať, svojho koníčka sa nevzdám. Nožiarstvo je umenie, pri ktorom relaxujem," tvrdí majster, ktorého nože môžete nájsť po celom svete.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  2. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  3. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  4. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Rozprávkové tankovanie
  10. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 14 966
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 940
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 294
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 650
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 609
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 919
  9. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 6 689
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 765

Hlavné správy z MY Novohrad

Bývalý šofér mení korene stromov na skvosty

Teodor Očenáš chcel kedysi vyrábať bakule pre hubárov, aby sa v hore ratovali pred túlavými psami. Dnes jeho prácu ľudia obdivujú.

Junior na Považí s tromi medailami

Bilancia mohla byť lepšia, no videli sme nedostatky, na ktorých popracujeme, zhodnotil tréner Michal Bokor.

Nehodová križovatka v meste zmizla

Vo Veľkom Krtíši ukončili projekt, ktorý zvýši bezpečnosť na ceste.

Muzicírovanie pomôže folkloristom

Cyklus lekcií je určený tým, ktorým prúdi folklór v žilách.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Unikátne zábery: Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Európska komisia odobrila projekt výstavby D3 na Kysuciach

Dobrá správa prišla z Bruselu, peniaze sa ujdú aj diaľničnému úseku na Kysuciach.

Ďalší medveď už po Veľkej Fatre behá bez obojka

​​​​​​​Množstvo príprav potrebovali ochranári, kým sa im podarilo šípkou uspať medveďa Žiga, ktorému sa neodopol obojok snímajúci jeho pohyb. Vyšlo to až na druhý pokus.

Vybrali SME

Už ste čítali?