Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Kosti zo zabíjačky dievčatá využívali na ľúbostnú mágiu

Medzi zimné slovenské tradície neodmysliteľne patria zabíjačky. Vďaka posedeniam, ktoré po nich zvyčajne nasledovali, mali v minulosti aj spoločenskú a komunikačnú funkciu.

Zabíjačka bola v minulosti spoločenská udalosť.Zabíjačka bola v minulosti spoločenská udalosť. (Zdroj: Ilustračné: ČTK)

BRATISLAVA. Zabíjačka v minulosti neodmysliteľne patrila k zimným slovenským tradíciám a v dedinskom prostredí bola považovaná za spoločenskú udalosť, na ktorej sa stretávala celá rodina. Nazývala sa aj zakáľačka, bravčovina, svinský kar, karmina. Informovala o tom etnologička Katarína Nádaská z Katedry etnológie a kultúrnej antropológie FF UK v Bratislave.

Obdobie zabíjačiek sa začínalo na Tomáša

Tradícia zabíjačiek súvisí s domestifikáciou zvierat. Bežne rozšírené boli už v ranom stredoveku. V minulosti sa obdobie zabíjačiek začínalo 21. decembra, podľa starého cirkevného kalendára na Tomáša, pretože tomuto dátumu sa pripisoval špeciálny magický význam. Gazdovia verili, že keď v tento deň zabijú prasiatko, mäso dlho vydrží.

Skryť Vypnúť reklamu

Tlačenky a klobásy sa nerobili, to je novodobejšia záležitosť, skôr zabíjačková kaša, konštatovala Nádaská. Kosti, ktoré zostali po zvierati, využili dievčatá na ľúbostnú mágiu. Rozhodili ich po dvore, pribehol pes a čiu kosť zobral ako prvú, tá sa najskôr vydala.

Prvá fáza zabíjačiek prebiehala podľa etnologičky pred vianočnými sviatkami, druhá fáza v období fašiangov. Zimné obdobie sa na zabíjačky využívalo z dôvodu nedostatku dostupných chladiarenských možností, ale v tomto období mali ľudia aj menej práce.

Na vidieku fungoval systém susedskej výpomoci

Zabíjačkové výrobky tvorili aj súčasť sviatočných stolov a boli vítaným pohostením na fašiangových slávnostiach a svadbách, konkretizovala.

V mestskom prostredí sa na zabitie ošípanej volali mäsiari, na vidieku fungoval systém susedskej výpomoci, väčšinou však domáci oslovovali ľudí, ktorí mali s touto prácou skúsenosti.

Skryť Vypnúť reklamu

V minulosti sa prasiatko podrezávalo, strieľanie je záležitosťou 50. - 60. rokov dvadsiateho storočia, keď sa na zabíjačku začali volať profesionálni mäsiari, uviedla Nádaská. Podľa nej však nešlo len o samotné zabitie zvieraťa, ale aj o správne vybratie vnútorností, rozporciovanie mäsa a tuku. Toto bola väčšinou mužská práca, ženy jednotlivé produkty spracúvali.

Príprava na zabíjačku sa začínala už niekoľko dní dopredu. Nešlo len o prípravu samotných ingrediencií, ale aj súčastí potrebných na zabíjačku, ako trojnožky, koryta a pod. Už deň pred zabíjačkou ženy museli pripraviť a očistiť cesnak, cibuľu, majorán, nakrájať pečivo do krvavničiek. Ich úlohou počas zabíjačky bolo aj nepríjemné čistenie čriev.

Zabíjačka sa vždy začínala skoro ráno s brieždením, aby sa počas dňa stihli výrobky spracovať. Mäso sa rozdelilo na niekoľko častí. Časť sa nechala na konzumáciu v čerstvom stave, časť sa rôznym spôsobom konzervovala a časť sa spracovala do klobás. Vnútornosti sa používali na výrobu jaterníc a tlačenky. Z tukov sa údila slanina a vytápala masť a škvarky. Menej hodnotné časti ošípanej, ako kolienka, hlava, uši a chvost sa používali na huspeninu. Produkcia mäsa z ošípanej musela vydržať na dlhšie obdobie.

Skryť Vypnúť reklamu

V najstaršom období sa preto dávalo mäso vysušiť, alebo sa solilo, v niektorých obciach sa dalo na určitý čas uskladniť v tzv. zimných jamách, ľadovniach, zalievalo sa do masti, neskôr sa údilo a zaváralo. Niektoré časti ošípanej bolo treba hneď skonzumovať. Aj preto sa podľa Nádaskej pripravovali zabíjačkové hostiny, na ktorých sa podávala ovarová, resp. obarová polievka, zabíjačková kaša, varená alebo pečená pečienka, pečené mäso, krvavničky.

Nechýbali hurky a jelítka

Na hostinu sa pozývala najbližšia rodina, ale aj susedia a neraz trvala až do neskorej noci. Vďaka posedeniam mala zabíjačka v minulosti aj spoločenskú a komunikačnú funkciu, uviedla etnologička a dodala, že bolo nepísaným zákonom obdarovať rodinu a susedov kusom mäsa a jaternicami, ktoré sa na základe reciprocity do gazdovstva pri
ďalšej zabíjačke vrátili. Zmysel tejto výmeny bol aj v tom, že v domácnostiach bolo vždy čerstvé mäso a čerstvé mäsové výrobky.

Nádaská ozrejmila, že zabíjačkové špeciality majú svoje regionálne názvy. Napríklad jaternice sa volajú aj "hurky','jelítka', zabíjačková kaša z krvi, krúpkov a zmesi vysmaženého sadla s cibuľou žobrácka alebo cigánska kaša. Ovarová polievka je aj obarovica, rajcupa, varený lalok podhrdlina alebo potarlina. Huspenina sa označovala aj ako studenina, studeno, kočoňa. V súčasnosti sa podľa etnologičky vďaka dostupnosti mäsa, ale i finančnej náročnosti a ťažkej práci pri zabíjačke chov domácich ošípaných aj z dedín vytráca.

Dnes domácu zabíjačku poznajú mnohí ľudia len z rozprávania. Rodinné zabíjačky nahrádzajú obecné zabíjačky, zabíjačky na jarmokoch a rôznych podujatiach, ktoré sú zamerané na zachovávanie ľudových tradícií, uzatvorila Nádaská.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odpady nad zlato
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  5. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  6. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Znalec slovenského brandy
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Odpady nad zlato
  4. Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Znalec slovenského brandy
  7. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  8. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  9. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  10. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 145
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 919
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 005
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 614
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 111
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 791
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 785
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 368
  9. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 2 356
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 111

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Stanislav Martinčko: Bude Róbert Fico aj Borisovi Kollárovi ďakovať za dobre odvedenú prácu?
  2. Rudolfa Vallová: Rovnaký meter pre každého
  3. Štefan Vidlár: O žití
  4. Marian Nanias: Jadrová energia – Zmluva AUKUS a Irán.
  5. Tupou Ceruzou: Monsterproces s Kováčikom
  6. Věra Tepličková: Čítala som titulok: Lekári štrajkovať nebudú. Jednoducho odídu
  7. Anton Kaiser: Poznávanie histórie Zlatých Moraviec
  8. Peter Mrázik: Príprava na pohovor & kariérny rast 2
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 23 667
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 210
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 865
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 608
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 018
  6. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 5 998
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 178
  8. Peter Chudý: Budú obvinení všetci policajní vyšetrovatelia na Slovensku? Alebo pokrivené uznesenie o vznesení obvinenia vyšetrovateľom NAKA. 4 007
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Slovensko sa už prefarbuje do "jesenných" farieb.


TASR 48m
Gruntovalo sa aj na Polichne, odpadkov tam bolo málo.

V Novohrade našli málo odpadu na Gemeri naopak veľa.


(rv) 2 h
Základná škola v Muráni.

Na financovanie projektu žiada obec nenávratný príspevok.


TASR 3 h

Na Martina Škrtela si posvietili tréneri. V akom zmysle, to sa dozviete v našom videopodcaste.


7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Takýchto objavov je v regióne len minimum.


21 h

Majiteľ súkromného dopravcu sa odmietol vyjadriť.


Lenka Drahňáková 24 h

Osudnou sa im stala jazda na bicykloch.


(JN) 19 h

Prípad je v štádiu vyšetrovania.


22 h

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Stanislav Martinčko: Bude Róbert Fico aj Borisovi Kollárovi ďakovať za dobre odvedenú prácu?
  2. Rudolfa Vallová: Rovnaký meter pre každého
  3. Štefan Vidlár: O žití
  4. Marian Nanias: Jadrová energia – Zmluva AUKUS a Irán.
  5. Tupou Ceruzou: Monsterproces s Kováčikom
  6. Věra Tepličková: Čítala som titulok: Lekári štrajkovať nebudú. Jednoducho odídu
  7. Anton Kaiser: Poznávanie histórie Zlatých Moraviec
  8. Peter Mrázik: Príprava na pohovor & kariérny rast 2
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 23 667
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 210
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 865
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 608
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 018
  6. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 5 998
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 178
  8. Peter Chudý: Budú obvinení všetci policajní vyšetrovatelia na Slovensku? Alebo pokrivené uznesenie o vznesení obvinenia vyšetrovateľom NAKA. 4 007

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu