Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Kosti zo zabíjačky dievčatá využívali na ľúbostnú mágiu

Medzi zimné slovenské tradície neodmysliteľne patria zabíjačky. Vďaka posedeniam, ktoré po nich zvyčajne nasledovali, mali v minulosti aj spoločenskú a komunikačnú funkciu.

Zabíjačka bola v minulosti spoločenská udalosť.Zabíjačka bola v minulosti spoločenská udalosť. (Zdroj: Ilustračné: ČTK)

BRATISLAVA. Zabíjačka v minulosti neodmysliteľne patrila k zimným slovenským tradíciám a v dedinskom prostredí bola považovaná za spoločenskú udalosť, na ktorej sa stretávala celá rodina. Nazývala sa aj zakáľačka, bravčovina, svinský kar, karmina. Informovala o tom etnologička Katarína Nádaská z Katedry etnológie a kultúrnej antropológie FF UK v Bratislave.

Obdobie zabíjačiek sa začínalo na Tomáša

Tradícia zabíjačiek súvisí s domestifikáciou zvierat. Bežne rozšírené boli už v ranom stredoveku. V minulosti sa obdobie zabíjačiek začínalo 21. decembra, podľa starého cirkevného kalendára na Tomáša, pretože tomuto dátumu sa pripisoval špeciálny magický význam. Gazdovia verili, že keď v tento deň zabijú prasiatko, mäso dlho vydrží.

Skryť Vypnúť reklamu

Tlačenky a klobásy sa nerobili, to je novodobejšia záležitosť, skôr zabíjačková kaša, konštatovala Nádaská. Kosti, ktoré zostali po zvierati, využili dievčatá na ľúbostnú mágiu. Rozhodili ich po dvore, pribehol pes a čiu kosť zobral ako prvú, tá sa najskôr vydala.

Prvá fáza zabíjačiek prebiehala podľa etnologičky pred vianočnými sviatkami, druhá fáza v období fašiangov. Zimné obdobie sa na zabíjačky využívalo z dôvodu nedostatku dostupných chladiarenských možností, ale v tomto období mali ľudia aj menej práce.

Na vidieku fungoval systém susedskej výpomoci

Zabíjačkové výrobky tvorili aj súčasť sviatočných stolov a boli vítaným pohostením na fašiangových slávnostiach a svadbách, konkretizovala.

V mestskom prostredí sa na zabitie ošípanej volali mäsiari, na vidieku fungoval systém susedskej výpomoci, väčšinou však domáci oslovovali ľudí, ktorí mali s touto prácou skúsenosti.

Skryť Vypnúť reklamu

V minulosti sa prasiatko podrezávalo, strieľanie je záležitosťou 50. - 60. rokov dvadsiateho storočia, keď sa na zabíjačku začali volať profesionálni mäsiari, uviedla Nádaská. Podľa nej však nešlo len o samotné zabitie zvieraťa, ale aj o správne vybratie vnútorností, rozporciovanie mäsa a tuku. Toto bola väčšinou mužská práca, ženy jednotlivé produkty spracúvali.

Príprava na zabíjačku sa začínala už niekoľko dní dopredu. Nešlo len o prípravu samotných ingrediencií, ale aj súčastí potrebných na zabíjačku, ako trojnožky, koryta a pod. Už deň pred zabíjačkou ženy museli pripraviť a očistiť cesnak, cibuľu, majorán, nakrájať pečivo do krvavničiek. Ich úlohou počas zabíjačky bolo aj nepríjemné čistenie čriev.

Zabíjačka sa vždy začínala skoro ráno s brieždením, aby sa počas dňa stihli výrobky spracovať. Mäso sa rozdelilo na niekoľko častí. Časť sa nechala na konzumáciu v čerstvom stave, časť sa rôznym spôsobom konzervovala a časť sa spracovala do klobás. Vnútornosti sa používali na výrobu jaterníc a tlačenky. Z tukov sa údila slanina a vytápala masť a škvarky. Menej hodnotné časti ošípanej, ako kolienka, hlava, uši a chvost sa používali na huspeninu. Produkcia mäsa z ošípanej musela vydržať na dlhšie obdobie.

Skryť Vypnúť reklamu

V najstaršom období sa preto dávalo mäso vysušiť, alebo sa solilo, v niektorých obciach sa dalo na určitý čas uskladniť v tzv. zimných jamách, ľadovniach, zalievalo sa do masti, neskôr sa údilo a zaváralo. Niektoré časti ošípanej bolo treba hneď skonzumovať. Aj preto sa podľa Nádaskej pripravovali zabíjačkové hostiny, na ktorých sa podávala ovarová, resp. obarová polievka, zabíjačková kaša, varená alebo pečená pečienka, pečené mäso, krvavničky.

Nechýbali hurky a jelítka

Na hostinu sa pozývala najbližšia rodina, ale aj susedia a neraz trvala až do neskorej noci. Vďaka posedeniam mala zabíjačka v minulosti aj spoločenskú a komunikačnú funkciu, uviedla etnologička a dodala, že bolo nepísaným zákonom obdarovať rodinu a susedov kusom mäsa a jaternicami, ktoré sa na základe reciprocity do gazdovstva pri
ďalšej zabíjačke vrátili. Zmysel tejto výmeny bol aj v tom, že v domácnostiach bolo vždy čerstvé mäso a čerstvé mäsové výrobky.

Nádaská ozrejmila, že zabíjačkové špeciality majú svoje regionálne názvy. Napríklad jaternice sa volajú aj "hurky','jelítka', zabíjačková kaša z krvi, krúpkov a zmesi vysmaženého sadla s cibuľou žobrácka alebo cigánska kaša. Ovarová polievka je aj obarovica, rajcupa, varený lalok podhrdlina alebo potarlina. Huspenina sa označovala aj ako studenina, studeno, kočoňa. V súčasnosti sa podľa etnologičky vďaka dostupnosti mäsa, ale i finančnej náročnosti a ťažkej práci pri zabíjačke chov domácich ošípaných aj z dedín vytráca.

Dnes domácu zabíjačku poznajú mnohí ľudia len z rozprávania. Rodinné zabíjačky nahrádzajú obecné zabíjačky, zabíjačky na jarmokoch a rôznych podujatiach, ktoré sú zamerané na zachovávanie ľudových tradícií, uzatvorila Nádaská.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 753
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 987
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 909
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 348
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 737
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 119
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 499
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 352
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

VIDEO: Slovensko sa chystá na celoplošné testovanie ľudí na COVID-19. Takto bude vyzerať

Rezort obrany zverejnil video s podrobným priebehom testovania.

Antigénne testovanie na ochorenie Covid-19 v mobilnom odberovom mieste.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.

Lučenecká nemocnica eviduje približne 70 nakazených zdravotníkov

Na pomoc im prišli zatiaľ dvaja ambulantní lekári.

ilustračné foto

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?