Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Na tradičnej zabíjačke sa zíde celá rodina

Vo Veľkej Vsi sa v deň zabíjačky pozývajú na večeru aj susedia. Podáva sa ovarová polievka s mäsom, pečená krkovička s kapustou a knedľou, klobása a jaternice. Tradičným zabíjačkovým nápojom v tomto regióne je slivovica nazývaná chytanô.

Z prasaťa sa využije takmer všetko, vyhadzuje sa len hrubé črevo a žalúdok.Z prasaťa sa využije takmer všetko, vyhadzuje sa len hrubé črevo a žalúdok. (Zdroj: ARCHÍV MY)

VEĽKÁ VES. Vo Veľkej Vsi v okrese Poltár takmer v každom dvore chovajú jedno, niekde aj dve prasatá. Na
tradičnej domácej zabíjačke sa zíde celá rodina, na večeru pozývajú aj susedov.

Občanov Veľkej Vsi prezývajú brdári práve kvôli zabíjačkovej tradícii a povesti, ktorá sa s ňou spája. „Jedna gazdiná údajne namiesto rebra dala do zabíjačkovej kapustnice nechtiac brdo z krosien, pretože bola v komore tma a ona sa pomýlila,“ povedal starosta Jozef Líška, ktorý chová dve prasatá a zabíja ich každý rok pred Vianocami.

Skryť Vypnúť reklamu

V dedine majú dvoch mäsiarov

V dedine majú dvoch mäsiarov, ktorých volajú na zabíjačku a tí porážajú svine. V minulosti sa v ten deň zišla celá veľká rodina, v súčasnosti je to len tá najbližšia. „Po zabití sa prasa očistí obarením vodou, odstráni sa srsť a plynovým horákom sa opáli. Niekedy sa opaľovalo slamou. Bolo to však nebezpečné, preto sa opaľovalo väčšinou na lúke, aby nič nezačalo horieť,“ vysvetlil starosta.

Ako ďalej uviedol, po opálení sa prasa očistí a rozporciujú ho na trojnožke. Mäso rozdelia podľa toho, na čo ho chcú použiť. Krvavničky sa v starostovej rodine nerobia, vyrábajú skôr klobásy, jaternice čiže hurky a tlačenku. „Do klobások a huriek dávame papriku pálivú a aj sladkú a mleté čierne korenie,“ informuje Líška a dopĺňa, že u nich sa robí aj zaváraná slanina.

Skryť Vypnúť reklamu

Jačmenné krúpy namiesto ryže

Vo Veľkej Vsi je tradícia, že do jaterníc sa dáva i krv a jačmenné krúpy namiesto ryže. Počas zabíjačky sa varí aj tradičná kapustnica z čerstvého mäsa. V ten deň sa na večeru, na ktorú sa pozývajú aj susedia, podáva ovarová polievka s mäsom, pečená krkovička s kapustou a knedľou,
klobása a jaternice.

Líškovci dávajú susedom aj výslužku v podobe zabíjačkových výrobkov. Tie dávajú v ten istý deň, ako je zabíjačka, aj zaúdiť. „Kým sa všetko spracuje, trvá to ešte dva až tri týždne,“ spresnil starosta. Podľa jeho slov je tradičný zabíjačkový nápoj v tomto regióne slivovica nazývaná chytanô, ktorá sa dáva pred odstrelom prasaťa, aby sa akože lepšie chytalo. V obci sa z prasaťa využije počas zabíjačky takmer všetko. Vyhadzuje sa len hrubé črevo a žalúdky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 095
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 901
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 068
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 223
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 308
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 706
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 531
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 253
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 252
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

VÍKENDOVÝ SERIÁL: V Ľuboreči prežila detstvo a mladosť Elena Maróthy-Šoltésová

Šoltésová bola prozaičkou, redaktorkou a bola aj predsedníčkou spolku slovenských žien Živena.

Na snímke  bývalá fara v obci Ľuboreč v Lučeneckom okrese, postavená na mieste staršej farskej budovy, v ktorej vyrastala Elena Maróthy-Šoltésová.

V počte nakazených padla ďalšia hranica, zareagoval na to aj premiér

Za sobotu pribudlo 3 042 prípadov nákazy koronavírusom, Nové prípady aj v našom regióne.

Ilustračná fotografia.

VÍKENDOVÝ SERIÁL: Ľuboreč má výhodnú polohu medzi dvoma okresnými mestami Novohradu

Aj vďaka dobrému dopravnému spojeniu môžu jej obyvatelia dochádzať do nich za prácou.

ilustračné foto - Starosta Ľuboreče Marcel Šupica.
BKM Lučenec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?