Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Na tradičnej zabíjačke sa zíde celá rodina

Vo Veľkej Vsi sa v deň zabíjačky pozývajú na večeru aj susedia. Podáva sa ovarová polievka s mäsom, pečená krkovička s kapustou a knedľou, klobása a jaternice. Tradičným zabíjačkovým nápojom v tomto regióne je slivovica nazývaná chytanô.

Z prasaťa sa využije takmer všetko, vyhadzuje sa len hrubé črevo a žalúdok.Z prasaťa sa využije takmer všetko, vyhadzuje sa len hrubé črevo a žalúdok. (Zdroj: ARCHÍV MY)

VEĽKÁ VES. Vo Veľkej Vsi v okrese Poltár takmer v každom dvore chovajú jedno, niekde aj dve prasatá. Na
tradičnej domácej zabíjačke sa zíde celá rodina, na večeru pozývajú aj susedov.

Občanov Veľkej Vsi prezývajú brdári práve kvôli zabíjačkovej tradícii a povesti, ktorá sa s ňou spája. „Jedna gazdiná údajne namiesto rebra dala do zabíjačkovej kapustnice nechtiac brdo z krosien, pretože bola v komore tma a ona sa pomýlila,“ povedal starosta Jozef Líška, ktorý chová dve prasatá a zabíja ich každý rok pred Vianocami.

Skryť Vypnúť reklamu

V dedine majú dvoch mäsiarov

V dedine majú dvoch mäsiarov, ktorých volajú na zabíjačku a tí porážajú svine. V minulosti sa v ten deň zišla celá veľká rodina, v súčasnosti je to len tá najbližšia. „Po zabití sa prasa očistí obarením vodou, odstráni sa srsť a plynovým horákom sa opáli. Niekedy sa opaľovalo slamou. Bolo to však nebezpečné, preto sa opaľovalo väčšinou na lúke, aby nič nezačalo horieť,“ vysvetlil starosta.

Ako ďalej uviedol, po opálení sa prasa očistí a rozporciujú ho na trojnožke. Mäso rozdelia podľa toho, na čo ho chcú použiť. Krvavničky sa v starostovej rodine nerobia, vyrábajú skôr klobásy, jaternice čiže hurky a tlačenku. „Do klobások a huriek dávame papriku pálivú a aj sladkú a mleté čierne korenie,“ informuje Líška a dopĺňa, že u nich sa robí aj zaváraná slanina.

Skryť Vypnúť reklamu

Jačmenné krúpy namiesto ryže

Vo Veľkej Vsi je tradícia, že do jaterníc sa dáva i krv a jačmenné krúpy namiesto ryže. Počas zabíjačky sa varí aj tradičná kapustnica z čerstvého mäsa. V ten deň sa na večeru, na ktorú sa pozývajú aj susedia, podáva ovarová polievka s mäsom, pečená krkovička s kapustou a knedľou,
klobása a jaternice.

Líškovci dávajú susedom aj výslužku v podobe zabíjačkových výrobkov. Tie dávajú v ten istý deň, ako je zabíjačka, aj zaúdiť. „Kým sa všetko spracuje, trvá to ešte dva až tri týždne,“ spresnil starosta. Podľa jeho slov je tradičný zabíjačkový nápoj v tomto regióne slivovica nazývaná chytanô, ktorá sa dáva pred odstrelom prasaťa, aby sa akože lepšie chytalo. V obci sa z prasaťa využije počas zabíjačky takmer všetko. Vyhadzuje sa len hrubé črevo a žalúdky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 709
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 241
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 077
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 013
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 694
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 325
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 247
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 232
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ilustračné foto.

"Zlyhania jednotlivcov za hranicou zákona a morálky vrhajú zlé svetlo na celé poľovníctvo," tvrdí ministerstvo na margo prípadu zastrelených koní.

4 h
Výsledky skríningu.

Vo štvrtok sa definitívne rozhodne o ďalších krokoch v boji proti pandémii.

6 h
FTC Fiľakovo 2020/21.

Aj fiľakovskí futbalisti sa pripravujú samostatne. Kouč chce cez zimu vystužiť káder.

11 h

Pri dopravnej nehode pred obchodom v Rimavskej Bani sa našťastie nikto nezranil.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

14 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?