Po mliekaroch bijú na poplach aj slovenskí hydinári

Slovenskí hydinári tvrdia, že situácia v ich sektore je najhoršia za posledných dvadsať rokov. Upozorňujú na blížiace sa zdražovanie hydinového mäsa a vajec.

Hydinári označili za hlavné dôvody krízy otvorenosť trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve a nezáujem o riešenie problémov v odvetví hydinárstva zo strany štátu.Hydinári označili za hlavné dôvody krízy otvorenosť trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve a nezáujem o riešenie problémov v odvetví hydinárstva zo strany štátu. (Zdroj: Ilustračné: TASR)

BRATISLAVA. Slovenskí hydinári upozorňujú na stále sa zhoršujúcu situáciu v hydinárskom priemysle. Ako povedal na štvrtkovej tlačovej besede predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska Timotej Husár, situácia v slovenskom hydinárstve je najhoršia za posledných dvadsať rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Na Slovensku ako v jedinej krajine klesala výroba hydiny. Zaznamenali sme 40-percentný pokles vo výrobe hydiny a hydinového mäsa. Dostali sme sa z popredných miest na 22. miesto v rámci krajín Európskej únie," dodal Husár.

SkryťVypnúť reklamu

Zamestnanosť v hydinárskom sektore výrazne poklesla

Na Slovensku od roku 2002 do konca minulého roka podľa únie hydinárov poklesla výroba jatočnej hydiny o viac ako 64 miliónov kilogramov na minuloročných 63 miliónov kilogramov. Podľa hydinárov pod pokles vo výrobe hydiny sa nepodpísala hospodárska kríza.

"Za hlavné dôvody krízy nášho odvetvia považujeme otvorenosť trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve a nezáujem o riešenie problémov v odvetví hydinárstva zo strany štátu," doplnil Husár.

Pokles výroby v slovenskom hydinárstve zapríčinil aj zníženie zamestnanosti v sektore. Za posledných osem rokov poklesla zamestnanosť v hydinárstve o takmer 1 400 ľudí na súčasných zhruba 1 600. Slovenskí hydinári upozorňujú na blížiace sa zdražovanie hydinového mäsa a vajec. Tento sektor už podľa hydinárov vyčerpal všetky svoje rezervy a je dlhodobo finančne poddimenzovaný.

SkryťVypnúť reklamu

Husár tvrdí, že na Slovensko sa dováža veľmi nekvalitný tovar

"Pokiaľ máme dobré informácie, tak obchodníci už dostali od začiatku marca nové zvýšené ceny. Sme postavení do situácie, že buď budeme vyrábať alebo zastavíme výrobu," povedal Husár. Aké zvyšovanie cien hydiny či vajec môžu spotrebitelia očakávať, slovenskí hydinári zatiaľ nevedeli presne vyčísliť. Slovensko podľa hydinárov veľa hydinového mäsa dováža.

"Najväčší dovoz je z Poľska či z Maďarska. Jedná sa pritom o veľmi nekvalitný tovar, ktorý sa dováža na Slovensko," uviedol Husár. Podľa neho kvalitné slovenské hydinové mäso nemôže cenovo konkurovať iným krajinám, keďže dotácia na Slovensku je 244 eur za hektár pôdy, pričom v iných krajinách Európskej únie dosahuje dotácia aj 800 eur za hektár. "Plus sú tam skryté formy dotácie," doplnil Husár.

SkryťVypnúť reklamu

V Čechách sa skonzumuje viac hydinového mäsa

Súčasná priemerná spotreba hydinového mäsa na Slovensku je 19,5 kilogramu na obyvateľa za rok. Oproti priemernej spotrebe napríklad v Českej republike zaostáva Slovensko o šesť kilogramov na obyvateľa.

"Tento rozdiel predstavujú ambulantné predaje neoznačeného hydinového mäsa pri cestách, v obciach, obchodoch a nekontrolovateľné dodávky do reštaurácií, jedální a kuchýň," konštatoval Husár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 459
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 011
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 694
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 932
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 110
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 747
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu