LUČENEC/RIMAVSKÁ SOBOTA/VEĽKÝ KRTÍŠ. Nakupovanie na trhoviskách pri niektorých tovaroch a potravinách zvyknú ľudia najmä v tomto období uprednostňovať pred nákupom v klasických kamenných predajniach. „Súvisí to hlavne s atraktívnosťou trhovísk,“ konštatoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.
Ich správu a prevádzku regulujú mestá a obce. Samosprávy schvaľujú trhový poriadok, v ktorom stanovujú všetky pravidlá dôležité pre správu, predaj a ochranu spotrebiteľa. Majú formu všeobecne záväzného nariadenia určujúceho podmienky predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhovom mieste, prípadne aj pri príležitostných trhoch.
Povinnosti správcu trhoviska
„Mestá a obce takto stanovujú priestranstva pre trhový predaj, trhové dni, oprávnenia aj podmienky na predaj.
Zároveň definujú správcu daného trhoviska a určujú jeho povinnosti,“ priblížil Kaliňák.
Správca trhovísk je napríklad povinný upozorniť orgány potravinového dozoru na porušovanie všeobecne záväzných právnych predpisov, vykázať z trhoviska každého porušovateľa trhového poriadku, ktorý nerešpektuje pokyny zamestnancov správcu trhoviska a v prípade porušenia podmienok predaja výrobkov a poskytovania služieb môže dávať podnet na správne konanie o uložení pokuty.
Kontroluje i navrhuje pokuty
Kontroluje i oprávnenie na podnikanie v danej oblasti a povolenie na predaj výrobkov, používanie elektronickej registračnej pokladnice, dodržiavanie poriadku, hygieny a čistoty počas predaja výrobkov, ozrejmil Kaliňák.
Správca napríklad v prípade predaja húb kontroluje osvedčenie o znalosti húb predávajúceho, teda osvedčenie o osobitej spôsobilosti na ich predaj. Pri predaji označených a neoznačených vajec môže kontrolovať platné veterinárne osvedčenie o vyšetrení chovu vydané veterinárnym lekárom. Pri predaji lesných plodín musí mať predajca doklad o ich nadobudnutí.
Orgány potravinového a trhového dozoru sú oprávnené kontrolovať predávajúceho. „Ten je povinný disponovať platnými dokladmi o oprávnení podnikať, ďalej musí mať povolenie na užívanie predajného zariadenia, súhlasné stanovisko štátneho hygienika s prevádzkou či zdravotný preukaz,“ uzavrel Kaliňák.