Grilovať sa dá aj v zlom počasí

Grilovačku si môžete spraviť aj v kuchyni alebo na balkóne. Potrebujete k tomu elektrický gril. Prílišnému zadymeniu sa vyhnete, ak ho počas celého grilovania udržiavate čistý.

Najľahšie sa griluje kuracie mäso a ryby, sú hotové v priebehu niekoľkých minút.Najľahšie sa griluje kuracie mäso a ryby, sú hotové v priebehu niekoľkých minút. (Zdroj: ARCHÍV MY)

LUČENEC/RIMAVSKÁ SOBOTA/VEĽKÝ KRTÍŠ. Letnú grilovačku si môžu dopriať aj tí, ktorí nemajú k dispozícii záhradu či terasu. Na grilovanie totiž možno využiť nielen klasický záhradný, ale aj elektrický gril, ktorý umožňuje grilovanie vonku, ale aj v kuchyni alebo na balkóne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dávajte pozor, aby tuk nestekal

„Takmer všetky elektrické grily umožňujú grilovanie v exteriéri, vyžadujú si len elektrickú prípojku a z hľadiska bezpečnosti ochranu pred kontaktom s dažďom. Niektoré grily majú kryty," vysvetlil vedúci oddelenia bielej techniky NAY Martin Hlavaj.

SkryťVypnúť reklamu

Prílišnému dymeniu sa možno vyhnúť najmä udržiavaním grilu čistého počas celej grilovačky. „Nezáleží na tom, či sa griluje na voľnom ohni alebo na pahrebe, treba dávať pozor, aby tuk nestekal, vtedy sa mäso nepripáli a tiež menej dymí,“ povedal šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Martin Kovarský.

Poukázal na to, že podľa typu grilu, či už s mriežkou, platňou alebo lávovým kameňom, je vhodné po kvapkách potierať olejom gril aj mäso, ktoré takto získa jemnú prevoňanú príchuť. Olej totiž funguje ako zvlhčovadlo, treba však dávať pozor, aby sa nepripálil.

Najľahšie sa griluje kuracina a ryby

Najľahšie sa griluje kuracie mäso a ryby, tie majú jemnú štruktúru a sú hotové v priebehu niekoľkých minút. „Bravčové a hovädzie mäso vyžaduje dlhšiu dobu grilovania, pretože jeho tkanivo je pevnejšie. Mäso sa prepečie približne za 15 až 20 minút. Ak ho chcete marinovať, nechajte ho ležať v náleve približne 24 hodín. Omáčky radšej nepoužívať, v zelenine sa nachádza cukor, ktorý teplom karamelizuje a mohol by prihorieť,“ radí šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Aj zelenina, ovocie a syry sa grilujú len niekoľko minút. Kovarský ich odporúča v prirodzenom stave, bez pridávania marinád, aby sa zvýraznila ich pravá chuť s nádychom údenej vône, prípadne ho možno jemne potrieť pestom.

„Zeleninu potrite troškou oleja a na záver posypte nastrúhaným syrom, ktorý sa na nej mierne roztečie. Na ovocí sa grilovaním vytvorí tenká vrstva karamelu, výborne chutí s javorovým sirupom. Najvhodnejšie syry sú s tvrdým povrchom a mäkkým vnútrom. Možno ich posypať napríklad drobnými čili papričkami, zhrnul.

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  8. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  1. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  2. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  3. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  4. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  5. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  8. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 768
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 672
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 461
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 422
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 280
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 035
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 955
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 772
  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 782
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 989
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 583
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 217
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 231
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 671
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 733
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 601
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 782
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 989
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 583
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 217
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 231
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 671
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 733
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 601
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu