Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Karol Ponesz: Na Slovensku jeme to, čo inde nechcú

Člen predstavenstva Únie hydinárov Slovenska Karol Ponesz vyhlásil, že Slovensko je stoka Európskej únie, čo sa týka potravín.

Karol Ponesz tvrdí, že v jedálňach a vo fastfoodoch sa kontroly mäsa takmer nekonajú.Karol Ponesz tvrdí, že v jedálňach a vo fastfoodoch sa kontroly mäsa takmer nekonajú. (Zdroj: Ilustračné: ČTK)

BRATISLAVA. Hypermarkety na Slovensku predávajú nekvalitné výrobky z hydiny aj napriek tomu, že Štátna veterinárna a potravinová správa ich už dávno označila za nevyhovujúce. Navyše vo fastfoodoch a jedálňach sa kontroly takmer nevykonávajú. "Slovensko je stoka Európskej únie, čo sa týka potravín," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede člen predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Karol Ponesz. "Ten istý tovar, ktorý štátne orgány dali príkaz stiahnuť, je opätovne predávaný," konštatoval na besede Ľubomír Urban z ÚHS.

Skryť Vypnúť reklamu

Voči obchodným reťazcom prebieha správne konanie

Príkazy nedodržiavajú najmä veľké zahraničné reťazce. Podľa prezidenta ÚHS Daniela Molnára napríklad francúzske kurča, ktoré obchodníci mali prestať ponúkať kupujúcim už v máji, sa dodnes predáva v obchodných domoch Kaufland, Hypernova i Tesco. Podľa výsledkov kontroly štátneho orgánu sa pritom na kurčatách nachádzali pomliaždeniny, otvorené zlomeniny, chýbal v nich žlčník alebo kusy kože. "Je to výsmech obchodných reťazcov voči štátu a obyvateľom," myslí si Molnár. Ako dodal, v týchto reťazcoch dochádza k opätovnému porušovaniu zákona. To je podľa jeho slov arogancia, ktorú si odskáču občania. Nekvalitné kurčatá sú však problémom len zahraničných obchodov. "U domácich obchodných reťazcov sme sa s tým nestretli," dodal Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

V súčasnosti prebieha voči obchodným reťazcom správne konanie, avšak tento proces je podľa Molnára veľmi
Ponesz upozornil aj na problém v gastrosegmente. Ako tvrdí, v jedálňach a vo fastfoodoch sa kontroly mäsa takmer nekonajú. "Dajme si otázku, čo tam asi jeme?" pýta sa Ponesz. Na Slovensku sú podľa neho len traja originálni domáci výrobcovia hydiny, čo tvorí asi päť percent objemu. Väčšina produktov pochádza z Poľska či Brazílie. "Zahraničné mäso je kupované v zahraničí a bez dokladov, to už má vplyv aj na ekonomiku Slovenska a zamestnanosť," uviedol Ponesz.

Únia by privítala označovanie výrobkov

Na Slovensku to podľa neho funguje tak, že keď si ktokoľvek kúpi brazílske kurča, už je považované za slovenské. "Keď si to tak dáme dokopy, tak my jeme to, čo iní nechcú," konštatoval Ponesz. Únia hydinárov by preto privítala, keby sa aj na Slovensku začali označovať výrobky. Slovenské hydinové produkty sú podľa nich kvalitnejšie. Ako zdôraznil Urban, slovenskí výrobcovia vyrábajú výlučne kurčatá najvyššej kategórie A, kým zo zahraničia k nám prichádzajú béčkové či céčkové produkty. To si však bežný spotrebiteľ nevšimne,
pretože ten sleduje najmä cenu výrobku.

Skryť Vypnúť reklamu

"Ja vám garantujem, že tie ceny sú adekvátne tomu, čo sa ponúka," uzavrel Ponesz na margo lacných nekvalitných tovarov zo zahraničia.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 800
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 082
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 099
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 518
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 171
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 838
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 467
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 315
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 188
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Nájdená bronzová sekerka a jej predpokladaná celková podoba vytvorená digitálne.

Počas pobytu v prírode sa oplatí byť všímavý.

1 h
BKM Lučenec - Spišskí Rytieri.

V stredu večer sa opäť hrá v lučeneckej Arene.

4 h

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

18 h
MŠK Novohrad Lučenec - jeseň sezóny 2020/21.

Čo je nové v kabíne lučeneckého klubu? Pýtali sme sa trénera M. Kéryho.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

18 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

18 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?