Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Nožíky od majstra z Divína sú aj v Austrálii

Venuje sa výrobe nožov a celkom sa mu darí. Z koníčka sa postupom času stalo remeslo a nože z dielne Mikuláša Žilku poznajú široko-ďaleko vo svete. Privítal by následníka v rodine, ktorý by raz po ňom prevzal žezlo.

Mikuláš Žilka vo svojej dielni, ktorú má v garáži, trávi veľa času.Mikuláš Žilka vo svojej dielni, ktorú má v garáži, trávi veľa času. (Zdroj: ZUZANA SURÁKOVÁ)

DIVÍN. Niektoré vraj robil metódou pokus – omyl. Hlavne zo začiatku. „Veď nikto nie je hneď majster sveta a výroba nožov vôbec nie je ľahká,“ s úsmevom na tvári hovorí Mikuláš Žilka z Divína. Má šesťdesiatsedem rokov a výrobe nožov sa venuje už štyri desaťročia. Nože z jeho dielne nájdete po celom svete, napríklad aj v Austrálii, Amerike či Fínsku. Každý kus je originálom, spája sa v nich kvalita s umeleckým prevedením. Nie je teda divu, že o zákazky nemá čiperný dôchodca núdzu.

Talent zdedil po otcovi

Jeho otec bol šikovným kováčom. Mikuláš sa od malička pohyboval okolo neho, a tak si zamiloval kov. „Keď som dos-pel k presvedčeniu, že výroba nožov je to, čo ma baví, zadovážil som si potrebné náradie a pustil sa do toho. Vedel som, že sa musím vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, pretože od samého začiatku som sa musel spoľahnúť len sám na seba a strohé rady z odbornej literatúry. Postupne som sa zdokonaľoval a dospel k pres-vedčeniu, že by som si mojím koníčkom mohol zarobiť aj na chlebík. No vedel som, že k tomu nemôžem byť len dobrý, musím byť najlepší. Študoval som literatúru, radil sa, až som sa dostal tam, kde som dnes,“ vraví zručný majster.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitná oceľ je základ

Vo svojej dielni, ktorú má v garáži, trávi veľa času. No vždy len vtedy, keď má chuť a kopne ho múza. Nožík vypustí z ruky až vtedy, keď je s ním naozaj spokojný. Musí byť ostrý, vyrobený z kvalitnej ocele a s rúčkou, na ktorej je každučký detail perfektný.

„Na rukoväť je najlepšie drevo zo slivky. No obľúbené je aj parožie, mahagón a orech. Nemám rád čerešňu. Podľa mňa je to nevďačné drevo, s ktorým sa zle pracuje. Ja nerobím nože na ozdobu, každý je funkčný,“ hovorí Divínčan. Najdrahší nôž predal za 160 eur do Čiech. „Cena závisí od veľkosti noža. Menšie idú po 35, tie väčšie po 110 eur,“ upresní ceny nožiar.

Privítal by pokračovateľa remesla

Proces výroby noža nie je jednoduchý. Vyrezanie, príprava dierok, nitovanie, gravírovanie, zakalenie, leštenie, to všetko zaberie hromadu času. „Ja však patrím medzi generáciu, ktorej sudičky do vienka nadelili viac trpezlivosti i zodpovednosti ako dnešnej mládeži. Z mojej dielne zlý nôž nevyjde,“ tvrdí starý otec, ktorý by bol rád, keby aspoň jeden z troch vnukov šiel v jeho šľapajách, aby nožiarstvo v jeho rodine nezaniklo. „Vek mi uberá zo zraku, ktorý je pri výrobe nožov veľmi dôležitý. Jeden z vnukov sa aj chvíľu chytal môjho remesla, ale potom ho to akosi prešlo. Dúfam, že keď bude starší, vráti sa k tomu,“ vysloví prianie šikovný Divínčan.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Slovensko v nedeľu 25. októbra prejde z letného na stredoeurópsky čas

Ručičky hodín presúvame už od roku 1979, na budúci rok sa to má ukončiť.

Ilustračné foto

FOTO: Ľudia z Muráňa aj Prednej Hory sa dočkali, živlom spustošenú cestu začali opravovať

V pláne je aj úprava dočasnej obchádzkovej trasy cez Národný park Muránska planina.

Cestu plánujú sprejazdniť do 31. decembra tohto roka.

Kultúrne inštitúcie v Lučenci sa pre verejnosť zatvárajú

Napriek tomu sa v nich chystajú prezentovať svoju činnosť prinajhoršom opäť v online priestore.

Výstavné siene aj knižnica sa opäť zavrú.
Antigénový test na Covid-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?