Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Typickým Kokavským jedlom sú harovce

Kokavské gazdinky už od dávnoveku pripravujú jedlo zvané harovce a gazdovskú polievku – stieranku.

KOKAVA NAD RIMAVICOU. Starými a najtypickejšími jedlami Kokavčanov sú už dlhé desaťročia harovce alebo aj chrapne a gazdovská polievka, tzv. stieranka.

Tieto jedlá pripravovali v dedine už niektoré staré mamy dnešných dôchodkýň. Podľa 79-ročnej miestnej kuchárky Marty Konôpkovej kokavské harovce sa robili v rodinách vždy vtedy, keď žena porodila a čakalo ju obdobie tzv. šestonedelia.

„Ingrediencie alebo po našom dostácia na harovce sú nasledovné,“ približuje prípravu. "Hladkej múky treba 30 deka, tri vajcia, jedna lyžica rumu, lyžica smotany a štipka soli.“ Všetko okrem múky sa má rozmiešať na lopári. Potom sa pridá múka a cesto sa opäť zamiesi. „Dobré je vtedy, keď sa už nelepí na lopár,“ konštatuje gazdiná. Z takto pripraveného cesta sa urobí závin, ktorý sa prikryje utierkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Harovce sa vyprážajú najlepšie na masti, ale aj na oleji a niekde dokonca aj na pive a to v okrúhlej nádobe s priemerom 12 až 15 centimetrov. „Z pripraveného závinu odkrajujeme asi centimetrové kolieska, ktoré rozvaľkáme na priemer asi 20 centimetrov," hovorí ďalej kuchárka. Ako ale upozorňuje, netreba ich dopredu robiť viac ako päť, pretože by cesto pred pražením uschlo.

Zúbkovaným kolieskom, po kokavsky rádlikom, sa potom rozvaľkané cesto niekoľko razy cez stred nareže. „Takto ho vložíme do rozpálenej masti, pričom tam frkneme pár kvapiek studenej vody,“ podotýka. To vytvorí na harovcoch typické pupence. Cesto sa má ešte vidličkou z krajov preložiť do stredu, čím sa vytvorí charakteristická ružica. Harovec sa po vybratí z nádoby už len posype zmesou práškového a vanilkového cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

A čo je stieranka? „Je to vlastne mrvenica so zemiakmi,“ hovorí pani Konôpková. Cesto na mrvenicu v kokavskej stieranke má ale charakteristický tvar, pretože ženy ho vyrábajú ručne, točením medzi prstami. Do polievky sa robí zápražka. Niekedy sa namiesto nej zamieša bryndza, čím vznikne bryndzová stieranka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 673
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 708
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 586
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 857
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 492
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 237
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 565
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 383
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 086
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 10 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Po prvom dni testovania hlási Fiľakovo 25 pozitívnych. Otestovali 4164 ľudí

Samospráva sa pripravuje na druhý deň celoplošného testovania.

Vo Fiľakove sa pripravujú na ďalší deň celoplošného testovania.

V Hnúšti otestovali 2752 ľudí, 16 z nich je pozitívnych

V meste sa aktuálne pripravujú na nedeľné testovanie.

Po sobotňajšom testovaní v Hnúšti upratujú a dezinfikujú odberné miesta.

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Ilustračné foto.

V Tisovci doteraz otestovali viac ako 1 600 ľudí, šesť bolo pozitívnych

V zhruba štvortisícovom Tisovci bolo na víkendové testovanie zriadených päť odberných miest.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?