ČESKÉ BREZOVO. Desať mužstiev sa snažilo dať do tej svojej klobásy to najlepšie. Šesťčlenná porota to nemala ľahké. Napokon predsa len vybrala troch najlepších. Na prvom mieste skončil tím z Uhorského v zložení: šéfkuchár Dušan Michalko, Ján Miter a Milan Sihelský.
„Naša obec prvýkrát v histórii tejto súťaže vyhrala. Sme na to veľmi hrdí a naše pocity sú neopísateľné. Tajomstvo dobrej klobásy je v tom, že mäso musíte správne vymiešať a dochutiť. Ďakujeme všetkých, ktorí nám držali palce,“ tvrdilo svorne sympatické trio. Na druhom mieste skončilo Hradište. Šikovné gazdinky Alica a Zuzka Lašákové spolu s Ľudmilou Válkovcovou sú rady, že svojich sympatizantov nesklamali. Ako tretí sa umiestnili Adrian Galád, Maroš a Marek Lempochnerovci zo Zlatna, ktorí sa zastrájali, že o rok im bude patriť prvá priečka. Porota diplomaticky vyriešila aj ostatné umiestnenia. Všetky zvyšné mužstvá tak skončili na štvrtom mieste.
„Som veľmi rada, že nám vyšlo aj počasie. Prípravy boli náročné, no vynaložená námaha stála za to. Dnešný deň nie je len o klobáse, je to predovšetkým o súdržnosti ľudí a upevňovaní vzťahov,“ hovorí hostiteľka akcie a starostka Českého Brezova Viera Stanová.
Mikroregión Hornohrad združuje deväť obcí v okrese Poltár s počtom obyvateľov vyše 5 500. Predsedom združenia je starosta Málinca Igor Čepko. „Už od roku 2001 organizujeme Hornohradské športové dni a výstup na Jaseninu. Chýbalo nám však podujatie, pri ktorom by sme sa mohli stretávať všetci. Môj kamarát z Hradišťa ma inšpiroval nápadom o najlepšej klobáse. Organizujeme ju od roku 2007. Každý rok v inej obci. Takéto akcie patria medzi tie, ktoré združujú nielen starostov, ale aj ľudí. Je to aj o tom, ako vieme spoločne pracovať na jednotlivých projektoch,“ hovorí Čepko.
Do Českého Brezova prišli aj ľudia zo vzdialených miest, napr. z Nitry a Trnavy. České Brezovo a s ním aj mikroregión Hornohrad sa tak zviditeľnil aj v iných kútoch Slovenska.