REVÚCA. Súťaž o najlepšie vianočné pečivo a o najlepšiu domácu pálenku bude súčasťou Revúckych kultúrnych Vianoc. Ako povedal riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Ján Bendo, ochutnávka špecialít bude vyvrcholením päťdňového programu. Koštovka tohtoročnej domácej pálenky bude pritom vzácnosťou, pretože ovocinárom na Gemeri tento rok neprial.
Podujatie Revúcke kultúrne Vianoce sa začne už 12. decembra. V priebehu piatich dní vystúpia kultúrne zoskupenia z mesta a pozvaní hostia. Tento rok sa obyvateľom Revúcej predstaví aj hudobné zoskupenie La Gioia.
16. decembra vyvrcholí týždeň súťažami o najkrajšie pečivo a najlepšiu domácu pálenku. „Súťaž má už u nás malú tradíciu, lebo ju robíme už po šiesty raz. Doteraz sa však súťažilo hlavne s pečivom, ktoré vždy hodnotí komisia, najlepších troch aj odmeňuje. S domácou pálenkou to bolo doteraz skôr živelné. Každý, kto mal domáci destilát, doniesol ho na ochutnávku. Tento rok sme sa teda rozhodli, že urobíme riadnu súťaž aj pri hodnotení tohto tradičného doplnku Vianoc,“ uviedol Bendo.
Domáce destiláty majú na Gemeri silnú tradíciu. V dedinách dodnes funguje viacero oficiálnych páleníc. Obyvatelia tam chodia dokončiť pripravený kvas, ktorý získavajú predovšetkým z domáceho ovocia.
„Podľa mňa je najlepšia pálenka hruškovica. Ovocie má pomerne veľa vlastného cukru, takže kvas netreba toľko sladiť. Navyše, hruška má charakteristickú chuť, ktorú si zachováva aj v destiláte. Najdrahšou pálenkou je tu drienkovica. Tieto plody sa ale nepestujú doma, chodia sa zbierať do prírody a v okolí Revúcej ich rastie dosť. Tejto pálenke urobil veľkú reklamu aj bývalý prezident SR Schuster. Najviac sa v destilátoch u nás uplatňujú slivky, jablká, hrušky a maliny. Tento rok však počasie ovocinárom neprialo. Aj moji priatelia sa mi sťažovali, že kvasu mali tento rok oveľa menej ako po iné roky. O to však bude ochutnávka vzácnejšia," povedal riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Revúcej.