ZBOJSKÁ. "My sa svinky nebojíme, my si s ňou poradíme, jaterničky, klobásy a iné špeciality z nej narobíme," hlásal nápis pripevnený na pracovnom stole súťažiaceho tímu Bajdošovcov z Čierneho Balogu. Šikovní Horehronci sa počas zabíjačky zvŕtali jedna radosť. Boli jedným z dvanástich družstiev, ktoré sa v prvú decembrovú sobotu predstavili na treťom ročníku Nadregionálnych majstrovstiev v zabíjačke.
Atraktívne podujatie malo medzinárodný charakter. Pred početnou diváckou kulisou sa totiž predstavili aj tímy z Maďarska a Srbska. A veruže bolo na čo pozerať. Súťažiaci s rôznych kútov Slovenska - Horehronia, Gemera, spod Poľany i Záhoria - a tiež spoza hraníc dokázali, že príprava zabíjačkových špecialít im nie je cudzia a práca im šla pekne od ruky.
Viac foto nájdete na: http://novohrad.sme.sk/c/6171792/zabijackove-majstrovstva.html
Pod kotlami pukotal oheň a ranná hmla sa miešala s dymom a neskôr i vôňou všakovakých dobrôt. Zanôtili muzikanti, dokonca aj Mikuláš s čertom a anjelom prišli potešiť najmenších. Za peknú básničku a pesničku ich odmenili balíčkami plnými sladkého prekvapenia.
V sedle Zbojská, ktoré leží v náručí Veporských vrchov, akoby ožili dávne predsviatočné tradície, ku ktorým zabíjačka neodmysliteľne patrí. Pred drevom voňajúcimi zrubmi sa razom rozprestrel svet plný chutí a vôní. V tej chvíli hádam nebolo človiečika, ktorý by odolal špecialitám majstrov mäsiarov. Sedemčlenná porota, ktorej predsedom bol primátor Tisovca Peter Mináč, to naozaj nemala ľahké. Pri hodnotení zavážila nielen rýchlosť, ale aj súdržnosť kolektívu a celkový priebeh zabíjačky a prípravy kulinárskych špecialít. Z víťazstva sa napokon tešili Bajdošovci z Čierneho Balogu.