REVÚCA. Najlepšia domáca pálenka na Gemeri je v tomto roku vypálená z kvasu plodu drienky a hrozna. Zhodla sa na tom trojčlenná porota v Revúcej pri hodnotení 17 prihlásených destilátov.
Ako povedal riaditeľ tamojšieho mestského kultúrneho strediska Ján Bendo, tento rok ovocinárom neprial, čo sa odrazilo na množstve vyrobeného alkoholu. Jeho kvalita však neutrpela. Súťaž o najlepšiu domácu pálenku bola súčasťou Revúckych kultúrnych Vianoc.
„Tradične prinesú gazdinky domáce koláče azda zo všetkých dedín, od Tornale až po Muránsku Hutu. Tie sa ale hodnotia zvlášť. Bolo takým zvykom, že páni k tomu doniesli na ponúknutie a koštovku tradičnú domácu gemerskú pálenku. Povedali sme si, že príjemnú predvianočnú atmosféru upevníme tým, že odmeníme aj túto snahu. Tento rok ovocinárom neprial a odrazilo sa to aj na množstve vyrobenej pálenky. O to viac nás prekvapila jej kvalita. Navyše aj účasť súťažiacich bola skutočne hojná. Na stole sme mali až 17 vzoriek tohtoročných destilátov,“ povedal Bendo.
Domáce destiláty majú na Gemeri silnú tradíciu. V dedinách dodnes funguje viacero oficiálnych páleníc. Obyvatelia tam chodia dokončiť pripravený kvas, ktorý získavajú predovšetkým z domáceho ovocia.
„Najviac bola zastúpená hruškovica a slivovica. To sú azda najtradičnejšie pálenky. Plodov drienky bolo málo, aj preto väčšinou súťažili tieto pálenky v kombinácii s doplnkovým ovocím. Pre mňa bola prekvapením marhuľovica, ktorú sme tu zatiaľ nemali a veľmi zaujímavá bola pálenka vypálená z čiernej bazy. Všetky destiláty hodnotili traja porotcovia nezávisle od seba. Body sa udeľovali za vzhľad, vôňu aj chuť. Rozhodujúci bol súčet bodov porotcov, vyhrala kombinácia drieňa s hroznom. Druhé miesto sme udelili malinovici a na tretiu priečku sa dostala slivovica,“ doplnil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Revúcej.