Muránske buchty chutia najlepšie čerstvé

Regionálnou špecialitou Muráňa sú buchty. Plnené sú lekvárom, tvarohom, nugátom i makom. Ich originalita spočíva v prekladanom kysnutom ceste.

MURÁŇ. Originálne muránske buchty zostávajú regionálnou špecialitou v obci až dodnes. Ako povedala spolumajiteľka pekárne Mária Huťanová, na jednom mieste ich ponúkajú zákazníkom už vyše 40 rokov. Hoci recept na špecialitu je verejne dostupný, tajomstvo ich jedinečnej chuti zostáva firemným tajomstvom.
Muránske buchty sa dajú kúpiť priamo v centre Muráňa. Pri hlavnej ceste ponúkajú tvarohové, lekvárové, nugátové, čučoriedkové a makové.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Uchovávame si túto tradíciu už 40 rokov. Nenakupujeme polotovary, ale všetko pripravujeme ručne. Originalita muránskych buchiet spočíva v prekladanom kysnutom ceste. Naša pekárka však do nich miesi hlavne veľa lásky, preto chutia tak jedinečne. Recept je pomerne jednoduchý, no náročný najmä na čas. Základom sú kvasnice. Kým sa buchty naplnia, musia kysnúť až dvakrát. Záleží aj na teplote, v lete cesto kysne prirodzene rýchlejšie. Po vykysnutí pekárka buchty naplní a hotové kysnú pred pečením ešte tretíkrát. Celé to trvá približne dve a pol hodiny a najlepšie chutia prirodzene čerstvé. Občas dostávame otázky, prečo sú naše buchty také jedinečné, pretože každému sa nepodarí ich upiecť tak, ako u nás, ale tajomstvo si neprezrádzame,“ hovorí Huťanová.

SkryťVypnúť reklamu

Hospodárska kríza postihuje aj regionálne špeciality a muránske buchty nie sú výnimkou. „Hoci je to pre Muráň tradícia, samotné podnikanie je z roka na rok náročnejšie. Slabé ekonomické prostredie cítime aj my. V minulosti sa ľudia pri obchode pristavovali takmer rovnako ako dnes. Ibaže pred časom si kupovali buchty po desiatkach, dnes často len po jednom kuse. Napriek tomu ich ešte stále predávame,“ dodala spolumajiteľka pekárne.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 31 184
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 644
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 405
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 431
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 984
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 373
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu