Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Na Gemeri bude na vianočných stoloch rozvoniavať hruškovica

Pálenica v Revúckej Lehote zažíva najväčší nápor v posledných dňoch pred Vianocami. Ľudia chcú mať na vianočnom stole ochutnávku tohtoročnej úrody.

Aperitív na Gemeri bude tento rok voňať hruškami.Aperitív na Gemeri bude tento rok voňať hruškami. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ: SITA)

V tomto roku to bude hruškovica.

REVÚCKA LEHOTA. Aperitív na Gemeri bude tento rok voňať hruškami. Pestovatelia ovocia využívajú aj posledné chvíle pred Vianocami, aby z pripraveného kvasu stihli vyrobiť kvalitný destilát. Ako povedal prevádzkovateľ pálenice v Revúckej Lehote Miroslav Balco, príroda bola v tomto roku posunutá o celý mesiac. Kým v minulosti pred Vianocami finišovali so slivovicou, tento rok prúdi medenými rúrkami hlavne hruškovica.

Pálenica v Revúckej Lehote funguje už desiaty rok. Najväčší nápor zažíva práve v posledných dňoch pred Vianocami.

Skryť Vypnúť reklamu

„Každý kvas má svoj čas, keď je pripravený na pálenie. Toto obdobie je už tradične vychytené, pretože každý chce stihnúť doniesť na vianočný stôl ochutnávku tohtoročnej úrody. Pálime klasickou dvojkotlovou metódou, neprešli sme na modernejšie jednokotlové metódy, kúrime drevom, neprešli sme ani na plyn. Je to doslova storočiami overená klasická metóda. Medené zariadenia, ktoré spĺňajú všetky hygienické kritériá, preveril čas natoľko, že podľa mňa netreba experimentovať s novinkami. Na kvalitnú pálenku je potrebný dobrý kvas. Ak sa dá vypiť, bude dobrá aj pálenka. Sme pestovateľská pálenica, to znamená, že robíme službu občanom. Základ si donesú, ten začneme variť a následne destilovať,“ hovorí Balco.

Ovocný destilát neznamená pre obyvateľov Gemera spôsob úniku od životných ťažkostí. Ceny domácej pálenky sú totiž oveľa vyššie ako podobný tovar v obchodoch.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pálenka prechádza v našej pálenici dvojnásobnou destiláciou. Pri viacerých cykloch sa už stráca chuť ovocia. Potom by to už bol iba čistý lieh. Tento rok bol špecifický, pretože sa urodili väčšinou len hrušky alebo málo rozšírené ovocie ako napríklad trnky alebo drienky. Po iné roky sa v tomto čase páli už slivovica, pretože hrušky bývajú dávno spracované. Celý rok bol akoby posunutý o mesiac. Tento rok mrazy zničili skoro všetky slivky, takže na vianočnom stole bude akurát hrušková chuť,“ doplnil prevádzkovateľ pálenice v Revúckej Lehote.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 838
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 932
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 924
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 152
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 704
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 623
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 478
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 383
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 375
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 234
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Sírne oko je miestom o ktorom sa toho veľa nedozviete.

Zaujímavosť o ktorej sa toho dočítate málo.

9 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

11 h
ilustračné foto

Stále mobilné odberové miesta sú k dispozícii naďalej, jedno sa presťahovalo.

12 h

Auto narazilo do betónového priepustu.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

19 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?