V tomto roku to bude hruškovica.
REVÚCKA LEHOTA. Aperitív na Gemeri bude tento rok voňať hruškami. Pestovatelia ovocia využívajú aj posledné chvíle pred Vianocami, aby z pripraveného kvasu stihli vyrobiť kvalitný destilát. Ako povedal prevádzkovateľ pálenice v Revúckej Lehote Miroslav Balco, príroda bola v tomto roku posunutá o celý mesiac. Kým v minulosti pred Vianocami finišovali so slivovicou, tento rok prúdi medenými rúrkami hlavne hruškovica.
Pálenica v Revúckej Lehote funguje už desiaty rok. Najväčší nápor zažíva práve v posledných dňoch pred Vianocami.
„Každý kvas má svoj čas, keď je pripravený na pálenie. Toto obdobie je už tradične vychytené, pretože každý chce stihnúť doniesť na vianočný stôl ochutnávku tohtoročnej úrody. Pálime klasickou dvojkotlovou metódou, neprešli sme na modernejšie jednokotlové metódy, kúrime drevom, neprešli sme ani na plyn. Je to doslova storočiami overená klasická metóda. Medené zariadenia, ktoré spĺňajú všetky hygienické kritériá, preveril čas natoľko, že podľa mňa netreba experimentovať s novinkami. Na kvalitnú pálenku je potrebný dobrý kvas. Ak sa dá vypiť, bude dobrá aj pálenka. Sme pestovateľská pálenica, to znamená, že robíme službu občanom. Základ si donesú, ten začneme variť a následne destilovať,“ hovorí Balco.
Ovocný destilát neznamená pre obyvateľov Gemera spôsob úniku od životných ťažkostí. Ceny domácej pálenky sú totiž oveľa vyššie ako podobný tovar v obchodoch.
„Pálenka prechádza v našej pálenici dvojnásobnou destiláciou. Pri viacerých cykloch sa už stráca chuť ovocia. Potom by to už bol iba čistý lieh. Tento rok bol špecifický, pretože sa urodili väčšinou len hrušky alebo málo rozšírené ovocie ako napríklad trnky alebo drienky. Po iné roky sa v tomto čase páli už slivovica, pretože hrušky bývajú dávno spracované. Celý rok bol akoby posunutý o mesiac. Tento rok mrazy zničili skoro všetky slivky, takže na vianočnom stole bude akurát hrušková chuť,“ doplnil prevádzkovateľ pálenice v Revúckej Lehote.