Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Víťaz Gastro Junior - Skills Slovakia sa predstaví v Belgicku

Do hlavného mesta prišli svoje majstrovstvo predviesť aj žiaci z Lučenca a Rimavskej Soboty.

BRATISLAVA/LUČENEC/R. SOBOTA. Na veľtrhu Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe bojuje vo finále národnej súťaže Gastro Junior - Skills Slovakia 17 budúcich kuchárov a cukrárov. Zastúpenie na celoštátnej súťaži žiakov hotelových akadémií a stredných škôl v odbore kuchár a cukrár majú Snina, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Lučenec. Do hlavného mesta prišli svoje majstrovstvo predviesť aj žiaci z Vranova nad Topľou, Krupiny, Trnavy, Rimavskej Soboty, Prievidze, Zvolena a Brezna.

Finalisti majú na prípravu jedla dve hodiny. Súťažné jedlo je súčasťou štvorchodového menu. Osem kuchárov tvorí pokrmy z hovädzieho močingu. Mäso z prednej a zadnej nohy na varenie a dusenie je pre nich povinnou surovinou. Cukrárske remeslo reprezentuje deväť súťažiacich, medzi nimi je len jeden mladý muž. Aj cukrári musia vo svojich reštauračných dezertoch použiť povinnú surovinu - Ganache krém. "Čakáme nejakú modernú alternatívu, improvizáciu a zaujímavé jedlo, preto sme zvolili takéto suroviny. Obtiažnosť spočíva vo vymyslení jednoduchého jedla s peknými lacnými surovinami, ale aby to človeka zaujalo," uviedol Martin Kovarský, šéf Klubu mladých kuchárov a cukrárov a člen poroty.

Skryť Vypnúť reklamu

Výkony mladých gastro umelcov posudzuje odborná porota zložená z renomovaných odborníkov a osobností gastronómie. Tento rok ju tvoria šéfkuchári Jaroslav Žídek, Pavel Pospíšil, Martin Kovarský, Ľubo Herko, gurmán Justin P. Topolský. Štány inštitút odborného vzdelávania zastupujú Dagmar Augustínska a Vlasta Púchovská. "Teším sa takýmto podujatiam, že je to každý boží rok a je o to záujem. Naberá to na obrátkach, chodí viac kvalifikovaných ľudí, návštevníkov. Čiže má to obrovský zmysel a odkaz do budúcnosti pre celú gastronomickú osvetu na Slovensku," zhodnotil súťaž Ľubo Herko.

Známy šéfkuchár sám absolvoval pár podobných prehliadok budúcich kuchárov a cukrárov v úlohe súťažiaceho. "Bol to stres, boli aj medaily, ale podľa mňa nie je dôležitá medaila, ale to, či človek zotrvá pri remesle a či sa posunie ďalej."

Skryť Vypnúť reklamu

Víťaz Gastro Junior - Skills Slovakia v kategórii kuchár získa osobitnú cenu - postup na EuroSkills do Belgicka. Súťaž o najlepšieho juniorského kuchára a najlepšieho juniorského cukrára roka 2011/2012 organizuje Klub mladých kuchárov a cukrárov pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 830
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 824
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 191
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 156
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Vo Diľakove majú vlatné potvrdenia o vykonaní testu.

Vo Fiľakove konali rýchlo, aby testovanie prebehlo hladko.

4 h
sklenený snehuliak

Je vyrobený neznámym sklárskym majstrom.

10 h
Aj v Humennom prebieha skríningové testovanie.

Po zaplnení všetkých termínov sú pripravení rozšíriť elektronické objednanie aj na ďalšie miesto.

10 h

Ľudia sa na testovanie na ochorenie COVID-19 môžu objednávať telefonicky aj online.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

16 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

15 h

Muža našli už bez známok života.

21 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?