Základy historickej peci sú už vymurované

Sklársku pec vymuroval majster z Poltára Nadšencom z Dolnej Bzovej sa barí plniť svoj sen. Minulý týždeň ukončili prvú etapu stavby historickej sklárskej pece.

Základy historickej pece postavil majster Anton Budiač.Základy historickej pece postavil majster Anton Budiač. (Zdroj: Autor)

DOLNÁ BZOVÁ. Základy historickej sklárskej pece v Dolnej Bzovej sú už položené. Pričinila sa o to skupina nadšencov. „Už od chvíle, keď som pred vyše 20-timi rokmi začal stavať dom a pri kopaní základov som natrafil na sklenené nádoby, som začal pátrať po tom, ako sa sem dostali. Od domácich som sa dozvedel, že na tomto mieste kedysi stála skláreň. Fungovala až do roku 1894. Počas svojej činnosti dávala obživu celému okoliu. Vychovala veľa sklárskych majstrov a ich potomkovia žijú dodnes. Som veľmi rád, že sa nám podarilo na mieste, kde stále stará skláreň, vybudovať základy historickej pece,“ hovorí miestny historik Peter Greksa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pec staval majster z Poltára Tunajší zanietenci spolu so starostom Pavlom Greksom rozposlali množstvo žiadostí o granty a nakoniec im prispelo ministerstvo kultúry a Nadácia VÚB. Výstavba pece je len začiatok ich plánov. „Som rád, že sa nám podarilo nájsť majstra, ktorý sa podujal postaviť repliku historickej pece,“ hovorí starosta Mýtnej Pavel Greksa. Pec začali stavať pred dvomi týždňami a v piatok ukončili jej základy. „Pracoval som v poltárskych sklárňach ako projektant. Mám 75 rokov a za svojho života som postavil už desiatky pecí. Táto je však iná. Má byť vernou kópiou tej, ktorá tu stála pred viac ako sto rokmi. Je to pre mňa česť, že bude niesť práve môj rukopis. Pri stavbe mi pomáhali moji dvaja synovia,“ hovorí majster Anton Budiač, ktorý si dal záležať na každučkom detaili. Oživia sklársku tradíciu Pec by chceli spustiť do prevádzky na druhom ročníku sklárskych dní, ktorý sa bude konať v poslednom augustovom týždni.

SkryťVypnúť reklamu

„Týždeň potrebujeme na to, aby sme ju vyhriali. Sklo sa taví pri teplote 1240 stupňov. Do pece sa prikladá bukové a smrekové drevo. Aby sme pec vedeli vytemperovať na takúto vysokú teplotu, je potrebných až 15 metrov kubických dreva,“ hovorí starosta Mýtnej Pavel Greksa. V prvú septembrovú sobotu sem prídu sklárski majstri, ktorí budú sklenené ozdoby fúkať priamo pred návštevníkmi. Pomocou sklárskej píšťaly naberú žeravú sklovinu a nafúknu svoj výrobok. „Bude to akýsi sklársky skanzem, živé múzeum v prírode. Ale aj to je len začiatok. Postupne by sme chceli svoj projekt rozšíriť. Zabezpečiť odbyt výrobkov z tunajšej pece a vytvoriť pracovné miesta,“ dodá starosta. Sklári sú hrdí na svoj cech Pár nadšencov zo Bzovej odštartovalo ozaj veľký projekt. „Za tie roky som v súvislosti s ním zažil mnohé, ťažko opísateľné situácie. Napríklad minulý týždeň som sa stretol so starými sklárskymi majstrami v Katarínskej Hute. Sú už na dôchodku, veď majú na pleciach aj po sedem krížikov. No to ste mali vidieť, ako im zažiarili oči, keď rozprávali o sklárskom remesle. Tí ľudia sú hrdí na sklársky cech, ktorý mal v našom regióne desaťročia cveng. Dnes je to však už len o smútku. Padli sklárne v Zlatne, Málinci, Poltári a nikto nevie, či opäť vstanú z popola. Teším sa, že aspoň v Bzovej sa nám podarilo oživiť sklársku históriu,“ povedal na záver Pavel Greksa.

SkryťVypnúť reklamu

peectext.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 670
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 191
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 102
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 924
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 776
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prezentáciou školských odborov chcú podporiť poľnohospodárstvo.

Zamerali sa na budúcich stredoškolákov.


2
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Vpravo Junior Lefevre, vedľa neho René Adler.

Svetová jednotka trénovala v Lučenci.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu