HRUŠOV. Hontianska paráda, to je festival, ktorý prináša zabudnuté tradície. Históriu píše už sedemnásty rok. Hrušov svoje brány otvoril v piatok a zavreli sa v sobotu v noci. Dvory lákali najrôznejšími remeslami a špecialitami, pódium folklórnymi vystúpeniami. Mnohí Slováci a zahraniční turisti si nenechali ujsť bohatý program na lazoch. Mali možnosť vidieť tradičný priebeh žatvy, štiepanie a kresanie dreva či kameňa, stavbu uhliarskej míle, ale aj pečenie chleba.
„Keď som bola malá, mama mi hovorila, aby som si vyskúšala miesenie cesta. Kedysi nebolo droždie. Gazdinky vyškriabali koryto a omrvinky múky namočili do vody. Zmes vysušili a tak zamiesili na chlieb. Dnes bochníky chleba idú na odbyt,“ hovorí pani Anna Fašangová. Sympatická Mária Mišková piekla šišky. „Od šiestej hodiny ráno sme spotrebovali viac ako 80 kíl múky. No je to dobrý pocit, keď ľudom chutí a pochvália vás.“
Dôchodkyne z Hrušova, pani Cecília Hajdúchová a Anna Brlošová, hrdo stáli vo svojich krojoch. „Pred 17 rokmi, keď táto paráda začala, sme boli mladšie. No napriek nášmu veku si skvelú atmosféru vychutnávame. Hrdo nosíme náš kroj a tešíme sa najmä na súbory z Chorvátska. No ani na naše deti z Ragačinky nedáme dopustiť,“ hovorí 82-ročná pani Anna.
Stavať míle je veru poriadny kumšt. „Najskôr si v lese nazbierate haluzinu. Naukladáte ju tesne vedľa seba, okolo dáte slamu a na to hlinu. Míľa tlie niekoľko dní. Tú našu sme zapálili už v utorok. Má päť metrov,“ hovorí 86-ročný Ján Fašang, ktorý staval míľu už ako desaťročný so svojím otcom.
Na parkovisku pri dedine stáli autá s rôznymi poznávacími značkami. Ján Holý prišiel do Hrušova až z Novej Bane. „Naozaj je to tu na úrovni. Organizátori si dali záležať na každom detaili. Zo špecialít nám najviac chutila tvarohová štrúdľa,“ hovorí hlava rodiny. Z Dubovej pri Modre do rázovitej obce v okrese Veľký Krtíš prišiel aj Peter Pavčo. „Som tu prvýkrát a všetky tie chýry, ktoré som počul o Hontianskej paráde, sa potvrdili. Je to tu veľkolepé. Keďže som kováč, ukul som už desiatky podkovičiek pre šťastie,“ hovorí.
Kedysi bol Hrušov malou neznámou dedinou. Po roku 1996, kedy na festival tradičnej ľudovej kultúry prišla tisícka ľudí, sa otvoril svetu. Hontianska paráda sa stala fenoménom pre mnohých turistov zo Slovenska a celého sveta. Počas dvoch dní sa tu vystriedajú tisícky ľudí.
„Veľmi ma teší, že o tradície majú záujem rôzne vekové kategórie. No a naša paráda je o tom. Chceme uchovať dávno zabudnuté remeslá či zvyky aj pre budúce generácie,“ hovorí starosta Hrušova Pavel Bendík.