Pálenica vypáli alkohol zo všetkého, čo sa urodí

Po štyroch rokoch je pálenica v Lučenci opäť v prevádzke. V týchto mesiacoch si tu zákazníci podávajú kľučku.

Otvorená je len dva mesiace a podľa Jaroslava Veselku už doteraz poslúžila vyše osemdesiatim klientom.Otvorená je len dva mesiace a podľa Jaroslava Veselku už doteraz poslúžila vyše osemdesiatim klientom. (Zdroj: Zuzana Suráková)

LUČENEC. Dvere lučeneckej pálenice sú po štyroch rokoch opäť otvorené. Hoci je v prevádzke len od prvého septembra, už sa v nej stihlo vypáliť 1200 litrov stopercentného alkoholu.

Záhradkári sa mali naozaj z čoho tešiť. „Tento rok bol na úrodu veľmi štedrý, hlavne čo sa týka ovocia. Práca v pálenici je sezónna. Najhustejšie to máme práve teraz, v mesiacoch november a december. Otvorení sme dva mesiace a už obslúžili viac ako osemdesiatštyri ľudí,“ hovorí prevádzkár pálenice pod záhradkami Jaroslav Veselka. Ľudia sem nosia všetko, čo sa v tomto podnebnom pásme urodí. „Tento rok sa darilo najmä jablkám, ale nezaostávali ani hrušky. So slivkami je to však biednejšie,“ hovorí pán Veselka. Maďarskej konkurencie sa neboja. „Zatiaľ som nepočul, že by ľudia uprednostňovali pálenice v susednom Maďarsku. Naši občania, ktorí by tam chodili, riskujú, že budú za takéto konanie postihnutí za dovoz liehu,“ približuje pán Veselka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia uprednostňujú zmesy pred odrodami. „Je to viac-menej z donútenia. Pálenica totiž funguje na princípe dvoch kotlov. Na jednu várku treba dvesto litrov ovocia a len málokto nazbiera také množstvo ovocia jedného druhu. Preto sa častejšie stretávame s rôznymi druhmi ovocia v kvase. Nedávno sa však k nám dostala čistá odroda čierneho ríbezlia, z čoho som bol prekvapený. Predsa len nazbierať také množstvo ríbezlia nie je jednoduché,“ hovorí vedúci. Ak nie je dobrý kvas, ani pálenka nebude chutná. „Tí skúsenejší si kvas donesú už vykvasený, menej skúsenejší majú možnosť ho v našej pálenici uložiť a my dohliadneme na správne vykvasenie. Čím menej zbytkového cukru kvas obsahuje, tým je lepší. V pálenici na meranie hodnoty cukru používame špeciálny prístroj, tzv. refraktometer.

SkryťVypnúť reklamu

Lučeneckú pálenicu nevyhľadávajú len domáci, ale aj ľudia z iných regiónov. „Samozrejme, prevažná väčšina našich zákazníkov je z Lučenca a okolia, ale mali sme tu aj Bratislavčanov.“ Pálenica fungovala dvadsať rokov, potom bola štyri roky nepoužívaná. „V súčasnosti prešla modernizáciou. Na druhom kotli bola nainštalovaná destilačná kolóna, v ktorej prebieha viacnásobná destilácia s možnosťou chladenia pár. Tento spôsob dáva pálenke jemnejšiu chuť a zabezpečuje odstránenie aj poslednej smietky či zdraviu škodlivého metylalkoholu,“ vysvetľuje Veselka. Cena za vypálenie jedného litra 50-percentného alkoholu je stanovená na 4,90 eur. „V tejto cene je už zahrnutá aj spotrebná daň,“ dodá na záver pán Veselka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 119
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 094
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 882
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 980
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 669
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 233
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 008
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 536
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu