Hrušovčanka varí slivkový lekvár v medenom kotlíku

Ešte aj dnes ženy na dedinách varia slivkový lekvár. Vonku na dvore, v medenom kotlíku.

(Zdroj: ARCHÍV SME)

HRUŠOVO. Dobrý slivkový lekvár si bolo treba zaslúžiť namáhavou prácou. Zvyčajne sa varil vonku v medenom kotlíku.

„Na miešanie sme používali dlhú varechu, lebo horúci lekvár prskal na všetky strany. Varili sme ho za stáleho miešania pokiaľ nezhustol. Zvyčajne sme pri ňom stáli od rána až do neskorého večera,“ hovorí 79-ročná Cecília Bendiková z Hrušova.

Slivkový lekvár varí už viac ako päťdesiat rokov. „Maminke som s ním pomáhala už ako 10-ročná. Voľakedy sme varili lekvár zo štyroch košov sliviek, dnes už len z jedného. Zostarla som, nevládzem,“ hovorí Hrušovčanka.

Pravý domáci lekvár vydržal v špeciálnych hlinených hrncoch aj desať rokov. „Taký bol tvrdý, že sa dal krájať na kocky. Ako deti sme ho zvykli cmúľať namiesto cukríkov,“ hovorí sympatická dôchodkyňa.

Lekvárom plnili najmä buchty a pirohy, výborný bol aj na rezance. Cukor do neho nedávali. Nebolo treba, samotné slivky boli dostatočne sladké.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 670
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 077
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 764
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 000
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 266
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 951
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 790
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu