Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

Klenovecký syrec je pod ochranou Európskej únie

Na výrobu jednej hrudy Klenoveckého syrca sa spotrebovalo mlieko približne zo šesťdesiatich oviec.

Klenovec - Ilustračné foto(Zdroj: ARCHÍV OBCE)

KLENOVEC. Do zoznamu vyše 1 250 výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou Európskej únie, sa dostal aj Klenovecký syrec. V európskom registri je už desať slovenských produktov. Zaradenie syrca do registra únie je pre Klenovčanov veľká pocta. 14. január sa tak zapíše veľkým písmom do tunajšej kroniky.

O to, aby špecialita z Klenovca získala európsku ochranu, sa pričinil Ján Keresteš spolu s manželmi Zvarovcami. Klenovský syrec v hypermarketoch ani v potravinách nenájdete. Môžete si ho kúpiť na Klenovských lazoch a od tunajších gazdov.

Článok pokračuje pod video reklamou

História výroby siaha až do 17. storočia
„O jeho výrobu prejavili záujem aj dvaja Klenovčania. Je možné, že už v blízkej budúcnosti ho nájdete aj na pultoch potravín v regióne,“ hovorí Keresteš.

História výroby unikátneho syrca siaha do druhej polovice sedemnásteho storočia. Vtedy sa vyvážal aj do Nemecka. O jeho veľkej sláve svedčí aj jeho odber arcikniežaťom Štefanom od roku 1830. Bol vzácnou delikatesou aj na cisárskom dvore za čias Márie Terézie. „Klenovské syrce boli najväčšie a najkrajšie ovčie syry vyrábané ručne priamo v salašníckych kolibách. Pôvodne sa pripravovali len z ovčieho mlieka, neskôr už pridávali aj kravské. Bačovia či gazdinky mali vlastný spôsob, ako ho zhotoviť. No to, čo ho robilo jedinečným, zachoval každý,“ hovorí Stanislava Zvarová, jedna z organizátorov populárnej Klenovskej rontouky, na ktorej sa robieva súťaž o najlepší Klenovecký syrec.

Klenovecký syrec sa dostal aj do kronily
Súvislosť s tým, prečo sa syrec stal pre Klenovec pojmom, treba hľadať aj v zemepisnej polohe obce. V rázovitej horskej dedine malo ovčiarstvo vždy tradíciu. Ľudia odtiaľto obchodovali s drevom, súknom a syrom. Tak sa Klenovský syrec dostal do miestnej kroniky, do rôznych poviedok, časopisov i novín.

„Jeho výroba vyžadovala veľa trpezlivosti, vytrvalosti, ale aj silné ruky. Ovčie mlieko sa najskôr precedilo, pridal kľak získaný z teľacích žalúdkov a keď bola syrenica dostatočne zrazená, bača si vysúkal rukávy, obrátil zrak k nebu, pomodlil sa a až potom začal stískať, krájať i drobiť syrovinu. Neskôr drevenými formičkami označil syrec svojou značkou. Bača z nižného konca mal ornament iný ako ten, čo mal salaš na vyšnom,“ stručne približuje históriu Zvarová.

Jedna hruda vážila až osem kilogramov
Syrec musel byť v rôsoli namočený 24 hodín. Potom sa v čistej handre zavesil na hradu, aby odkvapkal. Na polici či v pivnici dozrieval najmenej 16 dní až dva mesiace a vtedy ho musel bača pravidelne obracať. Klenovský syrec sa nesolí. Slaný je vďaka rôsolu. Syrce z Klenovca boli najväčšie a najťažšie ovčie syry. Hruda vážila až dvadsať funtov, čo v prepočte znamená osem kilogramov. Na jednu hrudu sa spotrebovalo až 24 holieb ovčieho mlieka, ktoré získali od približne šesťdesiatich oviec na jedno dojenie.

V miestnych archívoch sa dozvedáme aj ďalšiu zaujímavú informáciu. Klenovské syrce na povrchu farbili zelenou plesňou a to tak, že v teplej vode rozpustil bača pleseň a na chvíľu do nej syr ponoril, aby chytil zelenú farbu. Až neskoršie začali gazdovia používať nezávadné farbivo.

„Rozsah predaju našich syrcov sa presne nepodarilo určiť. Chýbajú k tomu hodnoverné faktografické podklady. No v dostupnom archíve je uvedené, že syrec predával napríklad kupec Kadavý, hospodár Hrivnák, Gregor, Steiner a bryndziar Repáš. Jeden z posledných výrobcov Klenovských syrcov bol Michal Bútora, ktorý ich robil vo väčšom,“ hovorí Zvarová. V súčasnosti sa syrec vyrába v minimálne desiatich domácnostiach, ale len pre vlastnú spotrebu. „Možno teraz, keď sa syrec dostal pod európsku ochranu ,sa jeho výroba rozbehne viac,“ dodá Keresteš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 259
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 049
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 548
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 123
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 298
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 950
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 868
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 616
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 761
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 311

Hlavné správy z MY Novohrad

Zaujímavé mená vo Fiľakove

Gergő Kelemen, Michal Kovanič i Lukáš Hrnčiar zarezávajú v rovnakom klube.

Lukáš Migaľa posilnil tím spod Urpína

Univerzálny futbalista, ktorý pochádza z Hnúšte, zakotvil v MFK Dukla Banská Bystrica.

Na najstaršom a najväčšom ródeu očakávajú okolo päťtisíc návštevníkov

Populárna akcia už tradične láka atraktívnym programom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Vybrali SME

Už ste čítali?