Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Klenovecký syrec je pod ochranou Európskej únie

Na výrobu jednej hrudy Klenoveckého syrca sa spotrebovalo mlieko približne zo šesťdesiatich oviec.

Klenovec - Ilustračné fotoKlenovec - Ilustračné foto (Zdroj: ARCHÍV OBCE)

KLENOVEC. Do zoznamu vyše 1 250 výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou Európskej únie, sa dostal aj Klenovecký syrec. V európskom registri je už desať slovenských produktov. Zaradenie syrca do registra únie je pre Klenovčanov veľká pocta. 14. január sa tak zapíše veľkým písmom do tunajšej kroniky.

O to, aby špecialita z Klenovca získala európsku ochranu, sa pričinil Ján Keresteš spolu s manželmi Zvarovcami. Klenovský syrec v hypermarketoch ani v potravinách nenájdete. Môžete si ho kúpiť na Klenovských lazoch a od tunajších gazdov.

Skryť Vypnúť reklamu

História výroby siaha až do 17. storočia
„O jeho výrobu prejavili záujem aj dvaja Klenovčania. Je možné, že už v blízkej budúcnosti ho nájdete aj na pultoch potravín v regióne,“ hovorí Keresteš.

História výroby unikátneho syrca siaha do druhej polovice sedemnásteho storočia. Vtedy sa vyvážal aj do Nemecka. O jeho veľkej sláve svedčí aj jeho odber arcikniežaťom Štefanom od roku 1830. Bol vzácnou delikatesou aj na cisárskom dvore za čias Márie Terézie. „Klenovské syrce boli najväčšie a najkrajšie ovčie syry vyrábané ručne priamo v salašníckych kolibách. Pôvodne sa pripravovali len z ovčieho mlieka, neskôr už pridávali aj kravské. Bačovia či gazdinky mali vlastný spôsob, ako ho zhotoviť. No to, čo ho robilo jedinečným, zachoval každý,“ hovorí Stanislava Zvarová, jedna z organizátorov populárnej Klenovskej rontouky, na ktorej sa robieva súťaž o najlepší Klenovecký syrec.

Skryť Vypnúť reklamu

Klenovecký syrec sa dostal aj do kronily
Súvislosť s tým, prečo sa syrec stal pre Klenovec pojmom, treba hľadať aj v zemepisnej polohe obce. V rázovitej horskej dedine malo ovčiarstvo vždy tradíciu. Ľudia odtiaľto obchodovali s drevom, súknom a syrom. Tak sa Klenovský syrec dostal do miestnej kroniky, do rôznych poviedok, časopisov i novín.

„Jeho výroba vyžadovala veľa trpezlivosti, vytrvalosti, ale aj silné ruky. Ovčie mlieko sa najskôr precedilo, pridal kľak získaný z teľacích žalúdkov a keď bola syrenica dostatočne zrazená, bača si vysúkal rukávy, obrátil zrak k nebu, pomodlil sa a až potom začal stískať, krájať i drobiť syrovinu. Neskôr drevenými formičkami označil syrec svojou značkou. Bača z nižného konca mal ornament iný ako ten, čo mal salaš na vyšnom,“ stručne približuje históriu Zvarová.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedna hruda vážila až osem kilogramov
Syrec musel byť v rôsoli namočený 24 hodín. Potom sa v čistej handre zavesil na hradu, aby odkvapkal. Na polici či v pivnici dozrieval najmenej 16 dní až dva mesiace a vtedy ho musel bača pravidelne obracať. Klenovský syrec sa nesolí. Slaný je vďaka rôsolu. Syrce z Klenovca boli najväčšie a najťažšie ovčie syry. Hruda vážila až dvadsať funtov, čo v prepočte znamená osem kilogramov. Na jednu hrudu sa spotrebovalo až 24 holieb ovčieho mlieka, ktoré získali od približne šesťdesiatich oviec na jedno dojenie.

V miestnych archívoch sa dozvedáme aj ďalšiu zaujímavú informáciu. Klenovské syrce na povrchu farbili zelenou plesňou a to tak, že v teplej vode rozpustil bača pleseň a na chvíľu do nej syr ponoril, aby chytil zelenú farbu. Až neskoršie začali gazdovia používať nezávadné farbivo.

„Rozsah predaju našich syrcov sa presne nepodarilo určiť. Chýbajú k tomu hodnoverné faktografické podklady. No v dostupnom archíve je uvedené, že syrec predával napríklad kupec Kadavý, hospodár Hrivnák, Gregor, Steiner a bryndziar Repáš. Jeden z posledných výrobcov Klenovských syrcov bol Michal Bútora, ktorý ich robil vo väčšom,“ hovorí Zvarová. V súčasnosti sa syrec vyrába v minimálne desiatich domácnostiach, ale len pre vlastnú spotrebu. „Možno teraz, keď sa syrec dostal pod európsku ochranu ,sa jeho výroba rozbehne viac,“ dodá Keresteš.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 032
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 550
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 013
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 654
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 289
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 996
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 531
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 395
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 268
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

BKM Lučenec - Spišskí Rytieri.

V stredu večer sa opäť hrá v lučeneckej Arene.

1 h

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

15 h
MŠK Novohrad Lučenec - jeseň sezóny 2020/21.

Čo je nové v kabíne lučeneckého klubu? Pýtali sme sa trénera M. Kéryho.

20 h
Trojskokan Tomáš Veszelka (vľavo) s trénerom Michalom Švarkom.

Rodák z Lučenca podstúpil operáciu kolena.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

18 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

16 h

Už ste čítali?