Nedeľa, 20. január, 2019 | Meniny má Dalibor

Klenovecký syrec je pod ochranou Európskej únie

Na výrobu jednej hrudy Klenoveckého syrca sa spotrebovalo mlieko približne zo šesťdesiatich oviec.

Klenovec - Ilustračné foto(Zdroj: ARCHÍV OBCE)

KLENOVEC. Do zoznamu vyše 1 250 výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou Európskej únie, sa dostal aj Klenovecký syrec. V európskom registri je už desať slovenských produktov. Zaradenie syrca do registra únie je pre Klenovčanov veľká pocta. 14. január sa tak zapíše veľkým písmom do tunajšej kroniky.

O to, aby špecialita z Klenovca získala európsku ochranu, sa pričinil Ján Keresteš spolu s manželmi Zvarovcami. Klenovský syrec v hypermarketoch ani v potravinách nenájdete. Môžete si ho kúpiť na Klenovských lazoch a od tunajších gazdov.

História výroby siaha až do 17. storočia
„O jeho výrobu prejavili záujem aj dvaja Klenovčania. Je možné, že už v blízkej budúcnosti ho nájdete aj na pultoch potravín v regióne,“ hovorí Keresteš.

História výroby unikátneho syrca siaha do druhej polovice sedemnásteho storočia. Vtedy sa vyvážal aj do Nemecka. O jeho veľkej sláve svedčí aj jeho odber arcikniežaťom Štefanom od roku 1830. Bol vzácnou delikatesou aj na cisárskom dvore za čias Márie Terézie. „Klenovské syrce boli najväčšie a najkrajšie ovčie syry vyrábané ručne priamo v salašníckych kolibách. Pôvodne sa pripravovali len z ovčieho mlieka, neskôr už pridávali aj kravské. Bačovia či gazdinky mali vlastný spôsob, ako ho zhotoviť. No to, čo ho robilo jedinečným, zachoval každý,“ hovorí Stanislava Zvarová, jedna z organizátorov populárnej Klenovskej rontouky, na ktorej sa robieva súťaž o najlepší Klenovecký syrec.

Klenovecký syrec sa dostal aj do kronily
Súvislosť s tým, prečo sa syrec stal pre Klenovec pojmom, treba hľadať aj v zemepisnej polohe obce. V rázovitej horskej dedine malo ovčiarstvo vždy tradíciu. Ľudia odtiaľto obchodovali s drevom, súknom a syrom. Tak sa Klenovský syrec dostal do miestnej kroniky, do rôznych poviedok, časopisov i novín.

„Jeho výroba vyžadovala veľa trpezlivosti, vytrvalosti, ale aj silné ruky. Ovčie mlieko sa najskôr precedilo, pridal kľak získaný z teľacích žalúdkov a keď bola syrenica dostatočne zrazená, bača si vysúkal rukávy, obrátil zrak k nebu, pomodlil sa a až potom začal stískať, krájať i drobiť syrovinu. Neskôr drevenými formičkami označil syrec svojou značkou. Bača z nižného konca mal ornament iný ako ten, čo mal salaš na vyšnom,“ stručne približuje históriu Zvarová.

Jedna hruda vážila až osem kilogramov
Syrec musel byť v rôsoli namočený 24 hodín. Potom sa v čistej handre zavesil na hradu, aby odkvapkal. Na polici či v pivnici dozrieval najmenej 16 dní až dva mesiace a vtedy ho musel bača pravidelne obracať. Klenovský syrec sa nesolí. Slaný je vďaka rôsolu. Syrce z Klenovca boli najväčšie a najťažšie ovčie syry. Hruda vážila až dvadsať funtov, čo v prepočte znamená osem kilogramov. Na jednu hrudu sa spotrebovalo až 24 holieb ovčieho mlieka, ktoré získali od približne šesťdesiatich oviec na jedno dojenie.

V miestnych archívoch sa dozvedáme aj ďalšiu zaujímavú informáciu. Klenovské syrce na povrchu farbili zelenou plesňou a to tak, že v teplej vode rozpustil bača pleseň a na chvíľu do nej syr ponoril, aby chytil zelenú farbu. Až neskoršie začali gazdovia používať nezávadné farbivo.

„Rozsah predaju našich syrcov sa presne nepodarilo určiť. Chýbajú k tomu hodnoverné faktografické podklady. No v dostupnom archíve je uvedené, že syrec predával napríklad kupec Kadavý, hospodár Hrivnák, Gregor, Steiner a bryndziar Repáš. Jeden z posledných výrobcov Klenovských syrcov bol Michal Bútora, ktorý ich robil vo väčšom,“ hovorí Zvarová. V súčasnosti sa syrec vyrába v minimálne desiatich domácnostiach, ale len pre vlastnú spotrebu. „Možno teraz, keď sa syrec dostal pod európsku ochranu ,sa jeho výroba rozbehne viac,“ dodá Keresteš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 509
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 434
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 560
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 192
  5. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 7 195
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 041
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 906
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 551
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 426
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 596

Hlavné správy z MY Novohrad

Dramatický zápas so šťastným koncom pre BKM

Basketbalový Lučenec konečne prelomil šnúru prehier.

V rimavskosobotskej nemocnici sa vlani narodilo 1122 detí

Najčastejšie sa rodili Sofie a Tomášovia.

Polstoročnica populárneho behu sa dostala do knihy

Na štart prvého ročníka známeho novohradského behu sa postavilo len 5 bežcov. Za polstoročie sa ich počet prehupol cez tisíc.

V Poltári ocenili výnimočné činy aj športové výkony hasičov

Ožili spomienky na vlaňajšie nešťastné udalosti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Talentovaný rodák zo Žiaru hviezdi na zámorských klziskách

Michal Ivan hovorí o kariére v zámorí.

Pacientku operovali novou metódou, bez anestézie

Pomocou endoskopu vložili do tela kovový stent. Zákrok trval 25 minút.

Úplné zatmenie Mesiaca môžete sledovať aj z bystrického Námestia slobody

Verejné pozorovanie pripravila v pondelok od 3.30 Hvezdáreň v Banskej Bystrici.

Vybrali SME

Už ste čítali?