Na Fourfeste súťažilo vyše sto študentov

Akcia prešla za posledné roky niekoľkými zmenami. Tento ročník moderoval Jožo Pročko.

Rimavská Sobota. Študenti stredných odborných škôl z piatich krajín sa dnes už po ôsmy raz stretli v Rimavskej Sobote, kde si pod dohľadom odbornej poroty zmerali zručnosti vo svojich študijných odboroch na podujatí Fourfest Euroakademik Gastro. Ako TASR informoval Jaroslav Bagačka, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, ktorá akciu organizovala, na aktuálnom ročníku sa zúčastnilo 18 škôl zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Súťažné disciplíny kopírujú naše študijné odbory z oblasti služieb. Tento rok účastníci súťažili vo ôsmich odboroch - kuchár, čašník, barman, barista, someliér, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik," vymenoval jednotlivé disciplíny riaditeľ. "Počet súťažiacich sa posledné roky pohybuje okolo stovky, tento rok ich bolo ešte o niečo viac. Sú tu jednak samotní priami súťažiaci, ktorých je asi 80, a ďalších 30 je modelov, napríklad pri kaderníckych súťažiach," vysvetlil Bagačka.

SkryťVypnúť reklamu

Aktuálny ročník Fourfestu sa dočkal niekoľkých zmien. "Prvýkrát sme ho zorganizovali ako jednodňovú súťaž, doteraz bola vždy dvojdňová. Vďaka tomu je však toto podujatie živšie a dynamickejšie, diváci vidia naraz viac disciplín," priblížil riaditeľ. Druhou zmenou je angažovanie moderátora Joža Pročka, ktorý má s podobnými akciami skúsenosti a podľa slov riaditeľa si na festivale počínal skutočne profesionálne. Treťou zmenou je zníženie počtu súťažných odborov z deviatich na osem. "Vynechali sme cukrára, pretože je to odbor, ktorý na škole nemáme," objasnil Bagačka.

Ako ďalej spomenul, podujatie prechádzalo určitým vývojom počas celých ôsmich rokov. Spočiatku to bola akcia pre naše partnerské školy z krajín V4, odkiaľ pochádza aj názov Fourfest. "Po niekoľkých ročníkoch do toho vstúpil aj Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý dovtedy organizoval akciu Akademik Gastro v Banskej Bystrici. Tá sa vo forme majstrovstiev kraja zručností žiakov stala súčasťou Fourfestu," načrtol riaditeľ. Podujatie sa postupne rozšírilo aj o súťažiacich z iných regiónov a na aktuálnom ročníku sa zúčastnili aj študenti z Trnavy, Rožňavy či Bardejova. "Väčšina súťažiacich družstiev je však z Banskobystrického kraja a z partnerských škôl," uviedol Bagačka.

SkryťVypnúť reklamu

Počas ôsmich ročníkov došlo k istej zmene aj na postoch porotcov. Pôvodne sa v porotách objavovali skôr majstri odbornej výchovy než profesionáli. "To nebolo ideálne, pretože vnášali do hodnotenia veľa subjektívneho. Teraz už máme v porote profesionálov, u ktorých je predpoklad väčšej objektívnosti," zhodnotil Bagačka.

Pôvodný zámer, teda konfrontácia zručností žiakov, však už podľa jeho vyjadrenia nie je prvoradý. "Dôležitejšie je získavanie nových poznatkov z týchto disciplín, získavanie motivácie pre štúdium daného odboru či akési 'vyhecovanie' žiakov k väčšej aktivite," konštatoval riaditeľ. Za dôležitý aspekt podujatia považuje tiež stretávanie sa pedagógov a študentov.

Odborné schopnosti súťažiacich, ktorí sa zúčastnili na dnešnom Fourfeste, hodnotí riaditeľ na základe vyjadrení poroty kladne. "Porotcovia, ktorí tu boli aj vlani, zväčša hovoria o vzostupnej úrovni zručností vo väčšine kategórií. Myslím, že ciele sa nám podarilo splniť a priebeh všetkých doterajších ôsmich ročníkov bol vcelku úspešný. Stále je však čo robiť a podchytiť hlavne deti zo sociálne slabšieho prostredia, aby mali chuť do svojho odboru," povedal. Ako dodal na záver, je ťažké prekonať demotiváciu mladej generácie, ktorá súvisí s vysokou nezamestnanosťou a celkovou ťažkou ekonomickou situáciou v regióne.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 375
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 010
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 691
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 926
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 120
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 744
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu