Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Obsypané stromy veštia dobrú sezónu

Do pálenice v Lučenci sa objednávate presne na deň a hodinu, ako k lekárovi. Poriadok tu musí byť.

LUČENEC. Pálenica v Lučenci bola postavená záhradkármi v akcii „Z“ a fungovala dvadsať rokov. Potom bola štyri roky zavretá. Pred piatimi rokmi ju kúpili noví majitelia Gruyovci a nanovo sprevádzkovala spoločnosť Lučenecká pálenica, spol. s r.o..


Tradičná je jablkovica, ktorá je obľúbená
Podľa stromov obsypanými jablkami, hruškami či slivkami je jasné, že tohtoročná sezóna bude viac než dobrá.
„Urodilo sa všetkého dosť, no aj tak si myslím, že u nás bude najviac tiecť jablkovica. Je to tradícia. Či to však bude aj počas tejto sezóny tak, môžeme zhodnotiť až po nej,“ hovorí Jaroslav Veselka.
Premena kvasu na voňavú hruškovicu či jablkovicu je pre laika hotová alchýmia. Odborník, akým je pán Veselka, ju má v malíčku. V malom množstve je to vlastne liek.
Sezóna v pálenici začala v auguste a končí až v marci.
Spomína na časy, kedy v regióne fungovali viaceré pálenice. Trend sa rokmi a spoločenskou situáciou pomaly vytratil, dnes sú v okrese v prevádzke už len tri: v Divíne, Uderinej a Lučenci. O histórii páleníc v okolí sa dozviete aj z publikácie Jozefa Drenka „Ako sa popíjalo v Novohrade“.

Skryť Vypnúť reklamu

Z nekvalitného kvasu dobrá pálenka nebude
„Dobrého páleničiara nemôže nič prekvapiť. V hre je veľa peňazí i ľudskej práce, ktorá by pri akomkoľvek chybnom kroku mohla vyjsť nazmar,“ hovorí Veselka.
Prízvukuje, že kvalita pálenky záleží od kvality kvasu, čo vlastne znamená kvalitu ovocia.
„Ani dokonalé zariadenie pálenice a ani kumšt pracovníkov vám nedokáže z nekvalitného kvasu vyrobiť prvotriedny destilát.“
V žiadnom prípade by sme do kvasu nemali dávať nezrelé a nahnité ovocie, ktoré obsahuje baktérie a plesne.
„Takéto ovocie má málo cukru a slabo kvasí. Pálenka z neho bude nekvalitná.“
Dôležité je aj ovocie odstopkovať, popučiť či pomlieť.
„Dôraz treba klásť aj na vhodnú nádobu. Odporúčame plastové alebo nerezové sudy, ktoré treba pred použitím dôkladne umyť,“ hovorí Veselka.
Najviac práce tu majú v novembri a decembri. Výroba je prispôsobená tak, že sa každý objedná presne na deň a hodinu.
„Skoro ako u lekára,“ hovorí s úsmevom na tvári Veselka. Dodá, že alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ak ho však dotyčný vypije veľa, môže zaškodiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Čoraz viac ľudí uprednostňuje kvalitu
Jednu várku (kotol) kvasu si zákazník vypáli približne za tri a pol hodiny. Za liter 50-percentnej pálenky zaplatí 4,90 eur.
„Podľa mňa to nie je veľa. Veď za túto cenu si človek v obchode kúpi 0,5 litra 38-percentného „ochuteného liehu“. Z našej pálenice vychádza kvalitná pálenka, nie ochutená. Je to čistý ovocný destilát, ktorého prípadnú cenu v obchode ani nejdem spomínať. Čoraz viac ľudí dáva prednosť kvalite pred nekvalitou,“ myslí si Veselka.
Ak návštevnosť porovnáva s minulými rokmi, jednoznačne má stúpajúcu tendenciu.
„Sú mesiace, keď k nám príde aj 120 záujemcov. Keď si niekto zvykne na dobrú domácu pálenku, garantujem vám, že inú už nevypije.“
Kvas po prvotnom premiešaní už netreba viac miešať. Na povrchu sa utvorí „koláč“, ktorý zabráni prístupu vzduchu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre laikov hotová alchýmia
V pálenici v Lučenci majú dvojkotlovú technológiu. Prvé pálenie kvasu sa volá destilácia a prebieha v destilačnom kotly.
„Nasleduje druhý stupeň – rektifikácia. V našej pálenici používame na rektifikáciu destilačnú kolónu, ktorá významne prispieva ku kvalite výsledného destilátu. Rektifikáciou sa v podstate destilát delí na tri časti. Prvým je úkvap, v ktorom je metylakohol a je nevhodný na používanie. Pri vyšších dávkach zapríčiňuje slepotu a vo výslednom destiláte je nežiadúci. Druhý sa volá stred alebo jadro a je to v podstate najjemnejší destilát, je to žiadaná frakcia, na ktorú sa zákazníci tešia. Čistý lieh má bod varu 78,3 stupňa Celzia. Tretí sa volá dokvas, ktorý obsahuje veľké množstvo pribludliny, vyšších alkoholov. Je to taktiež nežiadaná zložka destilátu,“ stručne priblížil proces pálenia Veselka.

Na svojom konte má mnohé ocenenia
Humorných situácií zažili pracovníci pálenice viac než dosť. Tí, ktorí viac koštujú, si tu vyskúšajú svoje spevácke vlohy, no nájdu sa aj takí, ktorých treba domov odniesť – našťastie len výnimočne. Najstarším zákazníkom pálenice je 92-ročná dôchodkyňa z Kalinova. Napriek veku v pálenici neposedí. Zametá, vtipkuje a dozerá na pálenie.
„Slovenským štandardom je 52-percentná „domovina“. Niektorým zákazníkom chutí aj 58-čka, taká, čo vypáli každého bacila. Nuž, nič proti chuti,“ konštatuje Veselka.
Destiláty vypálené v Lučeneckej pálenici dostali mnohé ocenenia.
„Vlani sme si priniesli viac zlatých i strieborných ocenení z Lukovíšť. Na Lukovišť-skom kališťoku sa nám naozaj darilo. Najviac nás však tešia ocenenia z festivalu Zlatý destilát Dunaja 2015, odkiaľ sme si za tri zaslané vzorky priniesli dve zlaté a jednu striebornú medailu.
Všetky pálenky sú dobré, ale Veselkovi najviac chutí slivovica. Tú svoju tohtoročnú spolu so susedmi, lučeneckýmizáhradkármi, sa ešte len ešte len chystajú vypáliť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 485
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 318
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 303
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 620
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 895
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 902
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 526
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 445
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Lučenecká nemocnica eviduje približne 70 nakazených zdravotníkov

Na pomoc im prišli zatiaľ dvaja ambulantní lekári.

ilustračné foto

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?