Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Obsypané stromy veštia dobrú sezónu

Do pálenice v Lučenci sa objednávate presne na deň a hodinu, ako k lekárovi. Poriadok tu musí byť.

LUČENEC. Pálenica v Lučenci bola postavená záhradkármi v akcii „Z“ a fungovala dvadsať rokov. Potom bola štyri roky zavretá. Pred piatimi rokmi ju kúpili noví majitelia Gruyovci a nanovo sprevádzkovala spoločnosť Lučenecká pálenica, spol. s r.o..


Tradičná je jablkovica, ktorá je obľúbená
Podľa stromov obsypanými jablkami, hruškami či slivkami je jasné, že tohtoročná sezóna bude viac než dobrá.
„Urodilo sa všetkého dosť, no aj tak si myslím, že u nás bude najviac tiecť jablkovica. Je to tradícia. Či to však bude aj počas tejto sezóny tak, môžeme zhodnotiť až po nej,“ hovorí Jaroslav Veselka.
Premena kvasu na voňavú hruškovicu či jablkovicu je pre laika hotová alchýmia. Odborník, akým je pán Veselka, ju má v malíčku. V malom množstve je to vlastne liek.
Sezóna v pálenici začala v auguste a končí až v marci.
Spomína na časy, kedy v regióne fungovali viaceré pálenice. Trend sa rokmi a spoločenskou situáciou pomaly vytratil, dnes sú v okrese v prevádzke už len tri: v Divíne, Uderinej a Lučenci. O histórii páleníc v okolí sa dozviete aj z publikácie Jozefa Drenka „Ako sa popíjalo v Novohrade“.

Skryť Vypnúť reklamu

Z nekvalitného kvasu dobrá pálenka nebude
„Dobrého páleničiara nemôže nič prekvapiť. V hre je veľa peňazí i ľudskej práce, ktorá by pri akomkoľvek chybnom kroku mohla vyjsť nazmar,“ hovorí Veselka.
Prízvukuje, že kvalita pálenky záleží od kvality kvasu, čo vlastne znamená kvalitu ovocia.
„Ani dokonalé zariadenie pálenice a ani kumšt pracovníkov vám nedokáže z nekvalitného kvasu vyrobiť prvotriedny destilát.“
V žiadnom prípade by sme do kvasu nemali dávať nezrelé a nahnité ovocie, ktoré obsahuje baktérie a plesne.
„Takéto ovocie má málo cukru a slabo kvasí. Pálenka z neho bude nekvalitná.“
Dôležité je aj ovocie odstopkovať, popučiť či pomlieť.
„Dôraz treba klásť aj na vhodnú nádobu. Odporúčame plastové alebo nerezové sudy, ktoré treba pred použitím dôkladne umyť,“ hovorí Veselka.
Najviac práce tu majú v novembri a decembri. Výroba je prispôsobená tak, že sa každý objedná presne na deň a hodinu.
„Skoro ako u lekára,“ hovorí s úsmevom na tvári Veselka. Dodá, že alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ak ho však dotyčný vypije veľa, môže zaškodiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Čoraz viac ľudí uprednostňuje kvalitu
Jednu várku (kotol) kvasu si zákazník vypáli približne za tri a pol hodiny. Za liter 50-percentnej pálenky zaplatí 4,90 eur.
„Podľa mňa to nie je veľa. Veď za túto cenu si človek v obchode kúpi 0,5 litra 38-percentného „ochuteného liehu“. Z našej pálenice vychádza kvalitná pálenka, nie ochutená. Je to čistý ovocný destilát, ktorého prípadnú cenu v obchode ani nejdem spomínať. Čoraz viac ľudí dáva prednosť kvalite pred nekvalitou,“ myslí si Veselka.
Ak návštevnosť porovnáva s minulými rokmi, jednoznačne má stúpajúcu tendenciu.
„Sú mesiace, keď k nám príde aj 120 záujemcov. Keď si niekto zvykne na dobrú domácu pálenku, garantujem vám, že inú už nevypije.“
Kvas po prvotnom premiešaní už netreba viac miešať. Na povrchu sa utvorí „koláč“, ktorý zabráni prístupu vzduchu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre laikov hotová alchýmia
V pálenici v Lučenci majú dvojkotlovú technológiu. Prvé pálenie kvasu sa volá destilácia a prebieha v destilačnom kotly.
„Nasleduje druhý stupeň – rektifikácia. V našej pálenici používame na rektifikáciu destilačnú kolónu, ktorá významne prispieva ku kvalite výsledného destilátu. Rektifikáciou sa v podstate destilát delí na tri časti. Prvým je úkvap, v ktorom je metylakohol a je nevhodný na používanie. Pri vyšších dávkach zapríčiňuje slepotu a vo výslednom destiláte je nežiadúci. Druhý sa volá stred alebo jadro a je to v podstate najjemnejší destilát, je to žiadaná frakcia, na ktorú sa zákazníci tešia. Čistý lieh má bod varu 78,3 stupňa Celzia. Tretí sa volá dokvas, ktorý obsahuje veľké množstvo pribludliny, vyšších alkoholov. Je to taktiež nežiadaná zložka destilátu,“ stručne priblížil proces pálenia Veselka.

Na svojom konte má mnohé ocenenia
Humorných situácií zažili pracovníci pálenice viac než dosť. Tí, ktorí viac koštujú, si tu vyskúšajú svoje spevácke vlohy, no nájdu sa aj takí, ktorých treba domov odniesť – našťastie len výnimočne. Najstarším zákazníkom pálenice je 92-ročná dôchodkyňa z Kalinova. Napriek veku v pálenici neposedí. Zametá, vtipkuje a dozerá na pálenie.
„Slovenským štandardom je 52-percentná „domovina“. Niektorým zákazníkom chutí aj 58-čka, taká, čo vypáli každého bacila. Nuž, nič proti chuti,“ konštatuje Veselka.
Destiláty vypálené v Lučeneckej pálenici dostali mnohé ocenenia.
„Vlani sme si priniesli viac zlatých i strieborných ocenení z Lukovíšť. Na Lukovišť-skom kališťoku sa nám naozaj darilo. Najviac nás však tešia ocenenia z festivalu Zlatý destilát Dunaja 2015, odkiaľ sme si za tri zaslané vzorky priniesli dve zlaté a jednu striebornú medailu.
Všetky pálenky sú dobré, ale Veselkovi najviac chutí slivovica. Tú svoju tohtoročnú spolu so susedmi, lučeneckýmizáhradkármi, sa ešte len ešte len chystajú vypáliť.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  3. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  4. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  10. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  1. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  2. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  5. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  10. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 28 866
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 038
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 095
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 896
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 107
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 475
  7. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 387
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 387
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 874
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 797

Blogy SME

  1. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  2. Ján Magušin: Ako sa Smer a pozostatky Mečiarovcov tlačia do "šedého" internetového priestoru
  3. Soňa Bulbeck: Adventná šortka 2021...
  4. Simona Švandová: Never ending story..
  5. DagmaRA Sarita Poliaková: Straty a nálezy
  6. Anton Kovalčík: Teória hlúposti.
  7. Peter Kollega: Biela vrana – Igor Matovič
  8. Miroslav Galovič: O zlatej rybke. Trikrát a dosť.
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 961
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 269
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 422
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 451
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 011
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 099
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 477
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 973
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ilustračné foto

Rekonštrukcia vyšla na 2,8 milióna eur.


SITA 8 h

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 20 h
Ilustračné foto.

Ihrisko vybudujú v areáli mestského kúpaliska.


SITA 22 h
Fotografia spred vyše roka. Kostra kalinovského mužstva zostala pokope aj v aktuálnom ročníku.

Csaba Csányi: "Kohézia tímu sa prejavila najmä v ťažkých zápasoch."


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


22 h

Pacienti sa cítia ako víťazi, že covid prežili nezaočkovaní. Nedochádza im, že ľudia čakajú na operácie, hovorí.


26. nov

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 20 h

Blogy SME

  1. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  2. Ján Magušin: Ako sa Smer a pozostatky Mečiarovcov tlačia do "šedého" internetového priestoru
  3. Soňa Bulbeck: Adventná šortka 2021...
  4. Simona Švandová: Never ending story..
  5. DagmaRA Sarita Poliaková: Straty a nálezy
  6. Anton Kovalčík: Teória hlúposti.
  7. Peter Kollega: Biela vrana – Igor Matovič
  8. Miroslav Galovič: O zlatej rybke. Trikrát a dosť.
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 961
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 269
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 422
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 451
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 011
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 099
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 477
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 973
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu