Streda, 20. jún, 2018 | Meniny má Valéria

Obsypané stromy veštia dobrú sezónu

Do pálenice v Lučenci sa objednávate presne na deň a hodinu, ako k lekárovi. Poriadok tu musí byť.

LUČENEC. Pálenica v Lučenci bola postavená záhradkármi v akcii „Z“ a fungovala dvadsať rokov. Potom bola štyri roky zavretá. Pred piatimi rokmi ju kúpili noví majitelia Gruyovci a nanovo sprevádzkovala spoločnosť Lučenecká pálenica, spol. s r.o..


Tradičná je jablkovica, ktorá je obľúbená
Podľa stromov obsypanými jablkami, hruškami či slivkami je jasné, že tohtoročná sezóna bude viac než dobrá.
„Urodilo sa všetkého dosť, no aj tak si myslím, že u nás bude najviac tiecť jablkovica. Je to tradícia. Či to však bude aj počas tejto sezóny tak, môžeme zhodnotiť až po nej,“ hovorí Jaroslav Veselka.
Premena kvasu na voňavú hruškovicu či jablkovicu je pre laika hotová alchýmia. Odborník, akým je pán Veselka, ju má v malíčku. V malom množstve je to vlastne liek.
Sezóna v pálenici začala v auguste a končí až v marci.
Spomína na časy, kedy v regióne fungovali viaceré pálenice. Trend sa rokmi a spoločenskou situáciou pomaly vytratil, dnes sú v okrese v prevádzke už len tri: v Divíne, Uderinej a Lučenci. O histórii páleníc v okolí sa dozviete aj z publikácie Jozefa Drenka „Ako sa popíjalo v Novohrade“.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z nekvalitného kvasu dobrá pálenka nebude
„Dobrého páleničiara nemôže nič prekvapiť. V hre je veľa peňazí i ľudskej práce, ktorá by pri akomkoľvek chybnom kroku mohla vyjsť nazmar,“ hovorí Veselka.
Prízvukuje, že kvalita pálenky záleží od kvality kvasu, čo vlastne znamená kvalitu ovocia.
„Ani dokonalé zariadenie pálenice a ani kumšt pracovníkov vám nedokáže z nekvalitného kvasu vyrobiť prvotriedny destilát.“
V žiadnom prípade by sme do kvasu nemali dávať nezrelé a nahnité ovocie, ktoré obsahuje baktérie a plesne.
„Takéto ovocie má málo cukru a slabo kvasí. Pálenka z neho bude nekvalitná.“
Dôležité je aj ovocie odstopkovať, popučiť či pomlieť.
„Dôraz treba klásť aj na vhodnú nádobu. Odporúčame plastové alebo nerezové sudy, ktoré treba pred použitím dôkladne umyť,“ hovorí Veselka.
Najviac práce tu majú v novembri a decembri. Výroba je prispôsobená tak, že sa každý objedná presne na deň a hodinu.
„Skoro ako u lekára,“ hovorí s úsmevom na tvári Veselka. Dodá, že alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ak ho však dotyčný vypije veľa, môže zaškodiť.

Čoraz viac ľudí uprednostňuje kvalitu
Jednu várku (kotol) kvasu si zákazník vypáli približne za tri a pol hodiny. Za liter 50-percentnej pálenky zaplatí 4,90 eur.
„Podľa mňa to nie je veľa. Veď za túto cenu si človek v obchode kúpi 0,5 litra 38-percentného „ochuteného liehu“. Z našej pálenice vychádza kvalitná pálenka, nie ochutená. Je to čistý ovocný destilát, ktorého prípadnú cenu v obchode ani nejdem spomínať. Čoraz viac ľudí dáva prednosť kvalite pred nekvalitou,“ myslí si Veselka.
Ak návštevnosť porovnáva s minulými rokmi, jednoznačne má stúpajúcu tendenciu.
„Sú mesiace, keď k nám príde aj 120 záujemcov. Keď si niekto zvykne na dobrú domácu pálenku, garantujem vám, že inú už nevypije.“
Kvas po prvotnom premiešaní už netreba viac miešať. Na povrchu sa utvorí „koláč“, ktorý zabráni prístupu vzduchu.

Pre laikov hotová alchýmia
V pálenici v Lučenci majú dvojkotlovú technológiu. Prvé pálenie kvasu sa volá destilácia a prebieha v destilačnom kotly.
„Nasleduje druhý stupeň – rektifikácia. V našej pálenici používame na rektifikáciu destilačnú kolónu, ktorá významne prispieva ku kvalite výsledného destilátu. Rektifikáciou sa v podstate destilát delí na tri časti. Prvým je úkvap, v ktorom je metylakohol a je nevhodný na používanie. Pri vyšších dávkach zapríčiňuje slepotu a vo výslednom destiláte je nežiadúci. Druhý sa volá stred alebo jadro a je to v podstate najjemnejší destilát, je to žiadaná frakcia, na ktorú sa zákazníci tešia. Čistý lieh má bod varu 78,3 stupňa Celzia. Tretí sa volá dokvas, ktorý obsahuje veľké množstvo pribludliny, vyšších alkoholov. Je to taktiež nežiadaná zložka destilátu,“ stručne priblížil proces pálenia Veselka.

Na svojom konte má mnohé ocenenia
Humorných situácií zažili pracovníci pálenice viac než dosť. Tí, ktorí viac koštujú, si tu vyskúšajú svoje spevácke vlohy, no nájdu sa aj takí, ktorých treba domov odniesť – našťastie len výnimočne. Najstarším zákazníkom pálenice je 92-ročná dôchodkyňa z Kalinova. Napriek veku v pálenici neposedí. Zametá, vtipkuje a dozerá na pálenie.
„Slovenským štandardom je 52-percentná „domovina“. Niektorým zákazníkom chutí aj 58-čka, taká, čo vypáli každého bacila. Nuž, nič proti chuti,“ konštatuje Veselka.
Destiláty vypálené v Lučeneckej pálenici dostali mnohé ocenenia.
„Vlani sme si priniesli viac zlatých i strieborných ocenení z Lukovíšť. Na Lukovišť-skom kališťoku sa nám naozaj darilo. Najviac nás však tešia ocenenia z festivalu Zlatý destilát Dunaja 2015, odkiaľ sme si za tri zaslané vzorky priniesli dve zlaté a jednu striebornú medailu.
Všetky pálenky sú dobré, ale Veselkovi najviac chutí slivovica. Tú svoju tohtoročnú spolu so susedmi, lučeneckýmizáhradkármi, sa ešte len ešte len chystajú vypáliť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  5. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  6. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  7. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  8. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  9. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  10. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 45 324
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 132
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 522
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 045
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 688
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 731
  7. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 211
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 203
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 498
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 048

Hlavné správy z MY Novohrad

Samospráva rozbehla rekonštrukčné práce

V rámci opráv kompletne zrevitalizujú frekventovanú križovatku. Zmení sa z priesečnej na kruhovú.

Rácz zabojuje o titul majstra Českej republiky

Doteraz neporazený boxer z Lučenca sa opäť chystá vstúpiť do ringu.

Folklórna Rontouka prinesie vystúpenia i tkanie rekordného pokrovca

Program sa tohto roku výnimočne začína už vo štvrtok večer v kultúrnom dome v Tornali.

Deľba bodov v Uhorskom, fanúšikovia na zápase v Mýtnej videli desať gólov

Výsledkový sumár víkendových zápasov ObFZ Lučenec, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš.

Lekár na pohotovosti v Lučenci ordinoval pod vplyvom návykovej látky

Odmietol sa podrobiť dychovej skúške. Policajti ho zadržali.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nad Bojnicami vyrastá nová turistická atrakcia

Vyhliadková veža návštevníkom ponúkne prekrásny výhľad na hornú Nitru.

Lekár na pohotovosti v Lučenci ordinoval pod vplyvom návykovej látky

Odmietol sa podrobiť dychovej skúške. Policajti ho zadržali.

Odsúdila ich Jankovská, súd zamietol Janíčkovi a Strelčíkovi obnovu konania

Okresný súd v utorok nevyhovel žiadosti trenčianskych podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka o obnovu konania z roku 2001, v ktorom ich vtedajšia sudkyňa OS

Vybrali SME



Už ste čítali?