Utorok, 21. marec, 2023 | Meniny má Blahoslav

Obsypané stromy veštia dobrú sezónu

Do pálenice v Lučenci sa objednávate presne na deň a hodinu, ako k lekárovi. Poriadok tu musí byť.

LUČENEC. Pálenica v Lučenci bola postavená záhradkármi v akcii „Z“ a fungovala dvadsať rokov. Potom bola štyri roky zavretá. Pred piatimi rokmi ju kúpili noví majitelia Gruyovci a nanovo sprevádzkovala spoločnosť Lučenecká pálenica, spol. s r.o..

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Tradičná je jablkovica, ktorá je obľúbená
Podľa stromov obsypanými jablkami, hruškami či slivkami je jasné, že tohtoročná sezóna bude viac než dobrá.
„Urodilo sa všetkého dosť, no aj tak si myslím, že u nás bude najviac tiecť jablkovica. Je to tradícia. Či to však bude aj počas tejto sezóny tak, môžeme zhodnotiť až po nej,“ hovorí Jaroslav Veselka.
Premena kvasu na voňavú hruškovicu či jablkovicu je pre laika hotová alchýmia. Odborník, akým je pán Veselka, ju má v malíčku. V malom množstve je to vlastne liek.
Sezóna v pálenici začala v auguste a končí až v marci.
Spomína na časy, kedy v regióne fungovali viaceré pálenice. Trend sa rokmi a spoločenskou situáciou pomaly vytratil, dnes sú v okrese v prevádzke už len tri: v Divíne, Uderinej a Lučenci. O histórii páleníc v okolí sa dozviete aj z publikácie Jozefa Drenka „Ako sa popíjalo v Novohrade“.

SkryťVypnúť reklamu

Z nekvalitného kvasu dobrá pálenka nebude
„Dobrého páleničiara nemôže nič prekvapiť. V hre je veľa peňazí i ľudskej práce, ktorá by pri akomkoľvek chybnom kroku mohla vyjsť nazmar,“ hovorí Veselka.
Prízvukuje, že kvalita pálenky záleží od kvality kvasu, čo vlastne znamená kvalitu ovocia.
„Ani dokonalé zariadenie pálenice a ani kumšt pracovníkov vám nedokáže z nekvalitného kvasu vyrobiť prvotriedny destilát.“
V žiadnom prípade by sme do kvasu nemali dávať nezrelé a nahnité ovocie, ktoré obsahuje baktérie a plesne.
„Takéto ovocie má málo cukru a slabo kvasí. Pálenka z neho bude nekvalitná.“
Dôležité je aj ovocie odstopkovať, popučiť či pomlieť.
„Dôraz treba klásť aj na vhodnú nádobu. Odporúčame plastové alebo nerezové sudy, ktoré treba pred použitím dôkladne umyť,“ hovorí Veselka.
Najviac práce tu majú v novembri a decembri. Výroba je prispôsobená tak, že sa každý objedná presne na deň a hodinu.
„Skoro ako u lekára,“ hovorí s úsmevom na tvári Veselka. Dodá, že alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ak ho však dotyčný vypije veľa, môže zaškodiť.

SkryťVypnúť reklamu

Čoraz viac ľudí uprednostňuje kvalitu
Jednu várku (kotol) kvasu si zákazník vypáli približne za tri a pol hodiny. Za liter 50-percentnej pálenky zaplatí 4,90 eur.
„Podľa mňa to nie je veľa. Veď za túto cenu si človek v obchode kúpi 0,5 litra 38-percentného „ochuteného liehu“. Z našej pálenice vychádza kvalitná pálenka, nie ochutená. Je to čistý ovocný destilát, ktorého prípadnú cenu v obchode ani nejdem spomínať. Čoraz viac ľudí dáva prednosť kvalite pred nekvalitou,“ myslí si Veselka.
Ak návštevnosť porovnáva s minulými rokmi, jednoznačne má stúpajúcu tendenciu.
„Sú mesiace, keď k nám príde aj 120 záujemcov. Keď si niekto zvykne na dobrú domácu pálenku, garantujem vám, že inú už nevypije.“
Kvas po prvotnom premiešaní už netreba viac miešať. Na povrchu sa utvorí „koláč“, ktorý zabráni prístupu vzduchu.

SkryťVypnúť reklamu

Pre laikov hotová alchýmia
V pálenici v Lučenci majú dvojkotlovú technológiu. Prvé pálenie kvasu sa volá destilácia a prebieha v destilačnom kotly.
„Nasleduje druhý stupeň – rektifikácia. V našej pálenici používame na rektifikáciu destilačnú kolónu, ktorá významne prispieva ku kvalite výsledného destilátu. Rektifikáciou sa v podstate destilát delí na tri časti. Prvým je úkvap, v ktorom je metylakohol a je nevhodný na používanie. Pri vyšších dávkach zapríčiňuje slepotu a vo výslednom destiláte je nežiadúci. Druhý sa volá stred alebo jadro a je to v podstate najjemnejší destilát, je to žiadaná frakcia, na ktorú sa zákazníci tešia. Čistý lieh má bod varu 78,3 stupňa Celzia. Tretí sa volá dokvas, ktorý obsahuje veľké množstvo pribludliny, vyšších alkoholov. Je to taktiež nežiadaná zložka destilátu,“ stručne priblížil proces pálenia Veselka.

Na svojom konte má mnohé ocenenia
Humorných situácií zažili pracovníci pálenice viac než dosť. Tí, ktorí viac koštujú, si tu vyskúšajú svoje spevácke vlohy, no nájdu sa aj takí, ktorých treba domov odniesť – našťastie len výnimočne. Najstarším zákazníkom pálenice je 92-ročná dôchodkyňa z Kalinova. Napriek veku v pálenici neposedí. Zametá, vtipkuje a dozerá na pálenie.
„Slovenským štandardom je 52-percentná „domovina“. Niektorým zákazníkom chutí aj 58-čka, taká, čo vypáli každého bacila. Nuž, nič proti chuti,“ konštatuje Veselka.
Destiláty vypálené v Lučeneckej pálenici dostali mnohé ocenenia.
„Vlani sme si priniesli viac zlatých i strieborných ocenení z Lukovíšť. Na Lukovišť-skom kališťoku sa nám naozaj darilo. Najviac nás však tešia ocenenia z festivalu Zlatý destilát Dunaja 2015, odkiaľ sme si za tri zaslané vzorky priniesli dve zlaté a jednu striebornú medailu.
Všetky pálenky sú dobré, ale Veselkovi najviac chutí slivovica. Tú svoju tohtoročnú spolu so susedmi, lučeneckýmizáhradkármi, sa ešte len ešte len chystajú vypáliť.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  7. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Na čo myslieť pri prediktívnej údržbe?
  2. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  3. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Spoločnosť AGEL SK a VŠZaSP podpísali zmluvu o spolupráci
  6. Čo všetko potrebujete vedieť, ak chcete tehlovú fasádu
  7. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  8. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 896
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 304
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 938
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 035
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 705
  6. Aké sú NAJ slovenské chute? Prezradili ich známi výrobcovia 3 382
  7. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 3 292
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 095

Blogy SME

  1. Vladimír Krátky: Z a s t r o p o v a l i !
  2. Štefan Vidlár: Proč Z na ruských tankoch?
  3. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku)
  4. Vladimír Čuchran: Fňuká celá krajina
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami: Žilina - Trnové
  6. Tomáš Vodvářka: Postní doba jako příležitost
  7. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  8. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 962
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 802
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 270
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 3 616
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 2 809
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 495
  7. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 2 495
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 350
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

S nami tipuješ bez rizika, v hre sú ceny za tisícky eur.


22 h

EGT je jedinou bilingválnou strednou školou na juhu Banskobystrického kraja.


7 h
Výstavba úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň - Mýtna prebieha v náročnom teréne.

Práce na estakáde, ktorá bude najdlhšou na Slovensku, sú v plnom prúde.


15 h
Štefan Pastorek (uprostred) s ocenením Zlatý odznak na riadnej konferencii SFZ v Poprade

Sekretárovi lučeneckého ObFZ sa ušlo významné ocenenie. S čerstvým držiteľom Zlatého odznaku od SFZ sme sa porozprávali a zaspomínali si na časy (ne)dávno minulé.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zhorelo vybavenie i zásielky. Zamestnanci Arrivy zachraňovali vozový park.


20. mar

Práce na estakáde, ktorá bude najdlhšou na Slovensku, sú v plnom prúde.


15 h

Riešenie je v dobudovaní trate Nitra – Trnovec nad Váhom.


23 h

Archeológovia chcú preskúmať maximum.


20. mar

Blogy SME

  1. Vladimír Krátky: Z a s t r o p o v a l i !
  2. Štefan Vidlár: Proč Z na ruských tankoch?
  3. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku)
  4. Vladimír Čuchran: Fňuká celá krajina
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami: Žilina - Trnové
  6. Tomáš Vodvářka: Postní doba jako příležitost
  7. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  8. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 962
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 802
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 270
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 3 616
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 2 809
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 495
  7. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 2 495
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 350
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu