Piatok, 7. máj, 2021 | Meniny má MonikaKrížovkyKrížovky

Obsypané stromy veštia dobrú sezónu

Do pálenice v Lučenci sa objednávate presne na deň a hodinu, ako k lekárovi. Poriadok tu musí byť.

LUČENEC. Pálenica v Lučenci bola postavená záhradkármi v akcii „Z“ a fungovala dvadsať rokov. Potom bola štyri roky zavretá. Pred piatimi rokmi ju kúpili noví majitelia Gruyovci a nanovo sprevádzkovala spoločnosť Lučenecká pálenica, spol. s r.o..


Tradičná je jablkovica, ktorá je obľúbená
Podľa stromov obsypanými jablkami, hruškami či slivkami je jasné, že tohtoročná sezóna bude viac než dobrá.
„Urodilo sa všetkého dosť, no aj tak si myslím, že u nás bude najviac tiecť jablkovica. Je to tradícia. Či to však bude aj počas tejto sezóny tak, môžeme zhodnotiť až po nej,“ hovorí Jaroslav Veselka.
Premena kvasu na voňavú hruškovicu či jablkovicu je pre laika hotová alchýmia. Odborník, akým je pán Veselka, ju má v malíčku. V malom množstve je to vlastne liek.
Sezóna v pálenici začala v auguste a končí až v marci.
Spomína na časy, kedy v regióne fungovali viaceré pálenice. Trend sa rokmi a spoločenskou situáciou pomaly vytratil, dnes sú v okrese v prevádzke už len tri: v Divíne, Uderinej a Lučenci. O histórii páleníc v okolí sa dozviete aj z publikácie Jozefa Drenka „Ako sa popíjalo v Novohrade“.

Skryť Vypnúť reklamu

Z nekvalitného kvasu dobrá pálenka nebude
„Dobrého páleničiara nemôže nič prekvapiť. V hre je veľa peňazí i ľudskej práce, ktorá by pri akomkoľvek chybnom kroku mohla vyjsť nazmar,“ hovorí Veselka.
Prízvukuje, že kvalita pálenky záleží od kvality kvasu, čo vlastne znamená kvalitu ovocia.
„Ani dokonalé zariadenie pálenice a ani kumšt pracovníkov vám nedokáže z nekvalitného kvasu vyrobiť prvotriedny destilát.“
V žiadnom prípade by sme do kvasu nemali dávať nezrelé a nahnité ovocie, ktoré obsahuje baktérie a plesne.
„Takéto ovocie má málo cukru a slabo kvasí. Pálenka z neho bude nekvalitná.“
Dôležité je aj ovocie odstopkovať, popučiť či pomlieť.
„Dôraz treba klásť aj na vhodnú nádobu. Odporúčame plastové alebo nerezové sudy, ktoré treba pred použitím dôkladne umyť,“ hovorí Veselka.
Najviac práce tu majú v novembri a decembri. Výroba je prispôsobená tak, že sa každý objedná presne na deň a hodinu.
„Skoro ako u lekára,“ hovorí s úsmevom na tvári Veselka. Dodá, že alkohol v malom množstve môže byť liekom. Ak ho však dotyčný vypije veľa, môže zaškodiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Čoraz viac ľudí uprednostňuje kvalitu
Jednu várku (kotol) kvasu si zákazník vypáli približne za tri a pol hodiny. Za liter 50-percentnej pálenky zaplatí 4,90 eur.
„Podľa mňa to nie je veľa. Veď za túto cenu si človek v obchode kúpi 0,5 litra 38-percentného „ochuteného liehu“. Z našej pálenice vychádza kvalitná pálenka, nie ochutená. Je to čistý ovocný destilát, ktorého prípadnú cenu v obchode ani nejdem spomínať. Čoraz viac ľudí dáva prednosť kvalite pred nekvalitou,“ myslí si Veselka.
Ak návštevnosť porovnáva s minulými rokmi, jednoznačne má stúpajúcu tendenciu.
„Sú mesiace, keď k nám príde aj 120 záujemcov. Keď si niekto zvykne na dobrú domácu pálenku, garantujem vám, že inú už nevypije.“
Kvas po prvotnom premiešaní už netreba viac miešať. Na povrchu sa utvorí „koláč“, ktorý zabráni prístupu vzduchu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre laikov hotová alchýmia
V pálenici v Lučenci majú dvojkotlovú technológiu. Prvé pálenie kvasu sa volá destilácia a prebieha v destilačnom kotly.
„Nasleduje druhý stupeň – rektifikácia. V našej pálenici používame na rektifikáciu destilačnú kolónu, ktorá významne prispieva ku kvalite výsledného destilátu. Rektifikáciou sa v podstate destilát delí na tri časti. Prvým je úkvap, v ktorom je metylakohol a je nevhodný na používanie. Pri vyšších dávkach zapríčiňuje slepotu a vo výslednom destiláte je nežiadúci. Druhý sa volá stred alebo jadro a je to v podstate najjemnejší destilát, je to žiadaná frakcia, na ktorú sa zákazníci tešia. Čistý lieh má bod varu 78,3 stupňa Celzia. Tretí sa volá dokvas, ktorý obsahuje veľké množstvo pribludliny, vyšších alkoholov. Je to taktiež nežiadaná zložka destilátu,“ stručne priblížil proces pálenia Veselka.

Na svojom konte má mnohé ocenenia
Humorných situácií zažili pracovníci pálenice viac než dosť. Tí, ktorí viac koštujú, si tu vyskúšajú svoje spevácke vlohy, no nájdu sa aj takí, ktorých treba domov odniesť – našťastie len výnimočne. Najstarším zákazníkom pálenice je 92-ročná dôchodkyňa z Kalinova. Napriek veku v pálenici neposedí. Zametá, vtipkuje a dozerá na pálenie.
„Slovenským štandardom je 52-percentná „domovina“. Niektorým zákazníkom chutí aj 58-čka, taká, čo vypáli každého bacila. Nuž, nič proti chuti,“ konštatuje Veselka.
Destiláty vypálené v Lučeneckej pálenici dostali mnohé ocenenia.
„Vlani sme si priniesli viac zlatých i strieborných ocenení z Lukovíšť. Na Lukovišť-skom kališťoku sa nám naozaj darilo. Najviac nás však tešia ocenenia z festivalu Zlatý destilát Dunaja 2015, odkiaľ sme si za tri zaslané vzorky priniesli dve zlaté a jednu striebornú medailu.
Všetky pálenky sú dobré, ale Veselkovi najviac chutí slivovica. Tú svoju tohtoročnú spolu so susedmi, lučeneckýmizáhradkármi, sa ešte len ešte len chystajú vypáliť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  2. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  3. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  7. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  1. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  2. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  3. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  4. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  9. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  10. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 58 058
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 18 736
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 128
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 13 326
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 340
  6. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 707
  7. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 482
  8. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 7 437
  9. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 129
  10. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 6 867
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ilustračná fotografia.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) plne podporuje snahy slovenských pekárov, aby poslanci Národnej rady SR zachovali súčasné lehoty splatnosti faktúr.

1 h
Ilustračné foto.

Samospráva odporúča minimalizovať športovú činnosť v tejto oblasti.

47m

Vypočujte/pozrite si dynamický prehľad domácich aj zahraničných športových aktualít doplnený o exkluzívne informácie z regionálneho športu.

9 h
Ilustračné foto.

Záchranné zložky zasahujú pri dopravnej nehode osobného auta a dodávky.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

ÚFP im dôrazne neodporúča dohrať tri ligové kolá.

6. máj

Muž jazdil po republike vlakom, keď sa mu minuli peniaze, túlal sa hladný po okolí Dolného Kubína.

6. máj

Z pôvodného bazéna vytvorili tri.

21 h

Ľudia berú zdravie na ľahkú váhu a sú málo informovaní o možných rizikách, tvrdí Oleksandr Olashyn.

4. máj

Už ste čítali?