Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Len pätina bravčového na našich pultoch pochádza zo Slovenska

Slocík: Problémom je hlavne cenový tlak obchodných reťazcov.

Agrospol Boľkovce je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ: SITA/AP)

BOĽKOVCE. Zhruba polovica ošípaných narodených a dochovaných na Slovensku sa vyvezie do zahraničia a iba pätina bravčového mäsa na pultoch našich predajní pochádza zo slovenských chovov. Na základe údajov Slovenského zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku to tvrdí Rastislav Slocík, predseda družstva Agrospol Boľkovce v Lučeneckom okrese, ktoré je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.

„Bravčové z domácej produkcie je podľa jeho skúseností navyše zastúpené hlavne v menších prevádzkach regionálneho významu a vo veľkých obchodných reťazcoch sa predáva skôr ojedinele. Problémom je hlavne cenový tlak obchodných reťazcov na svojich dodávateľov a následne na ešte existujúce bitúnky. Tie sa potom tento tlak snažia prenášať na nás chovateľov, teda prvovýrobcov," vysvetlil Slocík s tým, že v Agrospole sa napriek tomu dlhší čas usilovali produkciu jatočných ošípaných umiestňovať na slovenské bitúnky.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Spomínaný tlak na ceny a podmienky kladené zo strany odberateľov však začali byť tak nevýhodné, že v záujme udržania výroby, ekonomiky a zamestnanosti na našom družstve sme museli väčšinu produkcie presmerovať hlavne k spracovateľom do Maďarska," dodal. Ako ďalej spomenul, v záujme znižovania cien veľké spracovateľské podniky vo všeobecnosti ignorujú slovenských dodávateľov a nakupujú surovinu na výrobu mäsových výrobkov zo zahraničia. „Je to často mäso nižšej kvality, menej cenné časti, či dlhodobo, aj niekoľko rokov zmrazené mäsá, pochádzajúce zo skladov hmotných rezerv západných krajín Európy. Samozrejme, cena pri takejto surovine je nižšia a jedine tá spracovateľov a obchodníkov zaujíma," konštatoval.

Za dôležitú v tejto súvislosti považuje dôslednú a prísnu kontrolu dovážaných potravín a surovín na ich výrobu. „Na Slovensku máme prísnu legislatívu a normy v súvislosti s chovom hospodárskych zvierat. My, chovatelia, sme pod dôkladným dohľadom a pravidelne kontrolovaní," priblížil Slocík a dodal, že takisto spotreba antibiotík v našich chovoch je jedna z najnižších v Európe. „V niektorých štátoch, odkiaľ dovážame mäso, je spotreba antibiotík až niekoľkonásobná," zakončil.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 737
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 293
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 093
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 437
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 024
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 985
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 600
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 220
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 791
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038

Hlavné správy z MY Novohrad

Ľuboš Uhlár sa tešil z majstrovského titulu

Nadaný futbalista z Poltára pôsobí v bratislavskom Slovane.

Divínska pláž ponúka oddych aj zábavu

Príjemná pláž, vynovené sociálne zariadenia, bohatá ponuka služieb, to sú len niektoré lákadlá pre návštevníkov priehrady.

Múzeum získalo do zbierok dve olejomaľby maliara Júliusa Sándyho

Inštitúcia ich získala zo súkromného vlastníctva vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia a finančnej podpore BBSK.

Priemyselný park rozšíria o pozemky

Dotáciu na kúpu dostali z ministerstva hospodárstva. Chcú vyjsť v ústrety investorom.

Prvenstvo futbalových dorastencov Poltára

V druhej lige sa okrem Sklotatrana predstaví aj MŠK Rimavská Sobota.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Do stanice v Trnave investovali už vyše 28 miliónov, pozrite si fotky

V súčasnosti sa pracuje na 2. nástupišti, ktoré 
kompletne prerábajú. 
Prístupné by malo byť už v septembri.

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?