ISTEBNÉ. „Pôvodne sme chceli urobiť zabíjačku, ale majú ju už skoro v každej dedine,“ povedala starostka Lýdia Fačková. „Rozhodli sme sa pre súťaž vo varení kapustnice.“
Peniaze dajú na charitu
Obecný úrad organizoval podujatie s obavami, preto na prvý ročník pozvali len miestne združenia, spolky a zástupcov družobnej obce Slovany. „Chceli sme si vyskúšať, ako nám to pôjde,“ povedala starostka Lýdia Fačková.
Pozvanie prijalo osem družstiev. Boli medzi nimi športovci, hasiči, dôchodcovia i zdravotníci. Všetci dostali mäso, ostatné suroviny si priniesli. Každý sa snažil, ako vedel. Z kotlíka športovcov trčal aj bravčový chvost.
Pokiaľ sa majstri kuchári zvŕtali okolo kotlíkov, obec pripravila občerstvenie, nechýbal chlebík so šmalcom a cibuľkou. Porciu jaterníc a klobásy si ľudia mohli kúpiť za symbolických 50 centov.
O zábavu sa starali až traja harmonikári.
„Peniaze použijeme na charitu,“ povedala starostka. Na rovnaký účel využijú aj dobrovoľný príspevok, ktorí dali ľudia za kapustnicu.
„Vyzbierali sme 135 eur a darujeme ich rodine, ktorá má člena so zdravotným postihnutím,“ povedala Mária Vojvodová, predsedníčka miestneho spolku Slovenského Červeného kríža, ktorý tiež tuho bojoval o titul naj kapustnice.
Recept overený manželmi
Päťčlenná porota mala pri rozhodovaní ťažkú úlohu. „Hodnotili sme nielen chuť kapustnice, ale aj súťažné tímy, náladu pri stole, oblečenie.“ Na tanieri im priniesli tradičné jedlo Vianoc aj v netradičnom prevedení. „Jeden recept obsahoval mäsové guľôčky, ďalší žemľové knedle, tretí tanier zdobil kopček smotany.“
Nakoniec vyhrala poctivá oravská kapustnica. Navarili ju členky družstva Slovenského Červeného kríža. „Nerobili sme žiadne experimenty,“ povedala Mária Vojvodová. „Nechceli sme ľudí otráviť, ale pohostiť. Náš recept je overený rokmi a manželmi s rodinami.“
Počas podujatia sa o dobrú náladu starali miestni muzikanti. „Super akcia,“ povedal Peter Diškanec. „Opáčil som niekoľko kapustníc, mäso aj klobásy. Boli výborné. Už sa každý teší na stretnutie o rok. Počítam, že pred obecným úradom bude viac kotlíkov ako na prvom ročníku.“