Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Recept na cesto si medovnikári prísne strážili

Vianočná pochúťka sa piekla v mestách i dedinách. Lučenec bol jednoznačným centrom.

LUČENEC. Medovníky boli aj v minulosti typické hlavne pre obdobie adventu v podobe sladkej predzvesti Vianoc. Podľa slov Emílie Mázorovej, etnologičky z Novohradského múzea s galériou (NMG) v Lučenci sa piekli v kláštoroch, na panstvách a pripravovali si ich tiež vtedajší jednoduchí ľudia. Medovnikárstvo sa však vyvinulo aj ako samostatné remeslo.

Za jeho kolísku je podľa etnologičky považovaný nemecký Norimberg, kde vznikol prvý medovnikársky cech v Európe. Neskôr sa rozšírilo do ďalších krajín, pričom medovnikárov označovali latinskýmvýrazom dulcarius.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zachovali sa záznamy, že medovnikárstvo na dnešnom území Slovenska existovalo už v 14. storočí, pričom hlavným centrom bola Bratislava. Tam bol v roku 1619 založený aj prvý medovnikársky cech v celom Uhorsku," podotkla.

Ďalšie významné medovnikárske dielne boli na Slovensku v Trnave, Banskej Štiavnici, Levoči a Bardejove.

V Novohrade, ktorého históriou sa NMG zaoberá, sa medovnikárstvo rozvíjalo neskoršie.

pict0011o_r2237.jpg

„Medovníky si ľudia piekli aj na dedinách, jednoznačným centrom však bol Lučenec, kde existovalo ako remeslo," uviedla Mázorová s tým, že súvisiace informácie však nesiahajú príliš ďaleko do minulosti. „V roku 1938 je doložené pernikárstvo na Sokolovskej ulici, ktoré patrilo Alexandrovi Kovácsovi Sándorovi. Druhým pernikárom bol Lajos Molnár, ktorý pôsobil na Šafárikovej ulici," priblížila.

Skryť Vypnúť reklamu

Najdôležitejšou surovinou pri príprave medovníkového cesta bol med, ktorý medovnikári kupovali len od overených kupcov. „Bolo to podstatné, lebo od medu závisela aj kvalita medovnikára a jeho produktov. Artikuly, teda pravidlá medovnikárskych cechov, ho veľmi prísne zakazovali kupovať od priekupníkov," upozornila etnologička, podľa ktorej toto opatrenie malo prispieť ku kvalite a čistote medu.

Druhou základnou zložkou bola ražná múka. „Nemám však vedomosť, že by sa niekde v archívoch zachovali kompletné pôvodné receptúry tohto cesta. Medovnikári si ich totiž prísne chránili. Bolo to veľké tajomstvo, ktoré sa dedilo z generácie na generáciu," vysvetlila Mázorová.

Cudzí človek sa podľa jej slov mohol k týmto informáciám dostať jedine vďaka sobášu. „Keď sa vydávala dcéra medovnikára, zvykla do vena dostať aj priamo hotové cesto," dodala.

Skryť Vypnúť reklamu

pict0014o_r6866.jpg

Medovníkové cesto sa vyrábalo vo veľkom a do zásoby. „Uvarený med zahorúca vyliali do veľkého dreveného koryta, pridali ražnú múku a drevenou lopatou túto zmes vymiešali na riedke tekuté cesto. Nechali ho vychladnúť, až kým úplne nestuhlo a následne ho ukladali do drevených dební, ktoré skladovali na tmavom mieste. Takéto cesto stálo niekoľko mesiacov, ba dokonca aj rokov, a jeho kvalita sa tým zvyšovala," zdôraznila etnologička. Ako dodala, špecifická chuť medovníkov od rôznych medovnikárov závisela od pridávaných prísad a korenín i dĺžky ich pečenia.

Zo skladovaného cesta medovnikári postupne odkrajovali a vtláčali ho do drevených foriem, ktoré dávali medovníkom tvar. Spočiatku sa používali jednoduché hlinené formy, neskôr okrúhle drevené bez ozdôb.

„Na vrchole rozmachu medovnikárstva boli typické vyrezávané drevené formy so zložitými umeleckými motívmi, ktoré si medovnikári zvykli vyrezávať sami. Na ich výrobu však bežne nebol čas, preto ich zhotovovali hlavne počas zimy. Najkvalitnejšie boli z hruškového dreva, v nutných prípadoch sa vyrábali aj z lipy," ozrejmila Mázorová.

pict00161_r9021.jpg

Predaj medovníkov v tomto vrcholnom období podľa jej slov závisel aj od ich dekoratívnosti.

„Medzi medovnikármi vládla konkurencia a predháňali sa, ktorý majster prinesie na trh novú a čo najoriginálnejšiu podobu medovníka," vysvetlila s tým, že na nich prevládali náboženské výjavy, obrazy zo života vyšších vrstiev či dokonca podobizne panovníkov. „Takéto medovníky však boli určené hlavne pre šľachtu. Pre poddanský ľud bol jednoduchšie, v tvare srdca či bábiky. Pre deti mali tvary husárov, koníkov a podobne," doplnila etnologička.

Ústup medovnikárstva nastal v 19. storočí. „Súvisel s priemyselnou revolúciou a vznikom cukrovarov a cukrárstva. Medovnikárstvo postupne zaniklo a s ním aj tradičné medovníky. Tie dnešné by sa z odbornej stránky mali označovať skôr termínom perníky. Rozdiel je napríklad v tom, že sa nevtláčajú do foriem, ale vykrajujú," zakončila.

pict0018o_r4817.jpg

FOTO: SME.SK

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 694
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 147
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 501
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 102
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 931
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 282
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 479
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 569
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 282
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 994
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

V Rimavskej Sobote zverejnili harmonogram testovania, niektoré miesta sú už obsadené

Víkend v našej krajine sa bude niesť v znamení celoplošného testovania na ochorenie COVID-19.

Obce a mestá postupne zriaďujú miesta na testovanie na Covid-19.
Nemocnica v Rimavskej Sobote

Vláda schválila výstavbu jedného z najväčších priemyselných parkov na južnom Slovensku

Bude stáť v Rimavskej Sobote. Celkové náklady na výstavbu odhaduje rezort hospodárstva na maximálne 9,843 mil. eur.

Rimavská Sobota

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?